Παπαδόπουλος: «Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μεγάλο σεισμό»

24/4/2026 19:08    Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εκτίμηση
Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εκτίμηση για τη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο κατέθεσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, βασιζόμενος σε πρόσφατους υπολογισμούς με προηγμένες μεθόδους. Ο σεισμολόγος, υποστήριξε ότι η περιοχή πλησιάζει στη συμπλήρωση ενός ιστορικού κύκλου που ξεκίνησε μετά τον εμβληματικό σεισμό του 1995 (σεισμός στο Αίγιο μέγεθος 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ).

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πιθανότητα για μια ισχυρή δόνηση τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά υψηλή. Ο ίδιος εξήγησε τη θέση του λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δείχνει ότι πράγματι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον Κορινθιακό κόλπο. Η στατιστική των σεισμών κάποια στιγμή επαληθεύεται».

Μάλιστα, προσδιόρισε το χρονικό παράθυρο αυτής της «μαθηματικής βεβαιότητας» σε ένα βάθος ενός έως τριών ετών, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά» και επιμένοντας στην ανάγκη για άμεση αντισεισμική θωράκιση.

«Προχθές έτυχε να ολοκληρώσω κάποιους υπολογισμούς με προηγμένες μεθόδους για να δούμε ποια είναι η προοπτική για ισχυρούς σεισμούς στον Κορινθιακό κόλπο στο μέλλον με βάση το ιστορικό. Δείχνει ότι πράγματι η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον Κορινθιακό κόλπο. Η στατιστική των σεισμών κάποια στιγμή επαληθεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεωρώντας δεδομένο πως ένας σεισμός μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ θα χτυπήσει αργά ή γρήγορα την Ελλάδα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως «είναι μαθηματικό ζήτημα» η εκδήλωσή του. Παράλληλα, κάλεσε σε εγρήγορση Πολιτεία και πολίτες, θέτοντας ως προτεραιότητα το «τρίπτυχο» που περιλαμβάνει την «προετοιμασία, την ενημέρωση και τις αντισεισμικές κατασκευές».

Ερωτηματικά για τα 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη

Η προειδοποίηση για τον Κορινθιακό ήρθε λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που αναστάτωσε την Κρήτη το πρωί της Παρασκευής. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη δόνηση ως «επιφανειακή και αρκετά δυνατή», σημειώνοντας ότι η απουσία ζημιών οφείλεται αποκλειστικά στην απόσταση του επικέντρου από τις ακτές.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική για τη συνέχεια της δραστηριότητας στο νησί. Ο σεισμολόγος έθεσε το ζήτημα της κύριας δόνησης, σημειώνοντας:

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν ήταν ο κύριος σεισμός».

Όπως αποκάλυψε, στην περιοχή καταγράφονται προσεισμοί εδώ και δέκα ημέρες, γεγονός που δείχνει μια συνέχεια στη δραστηριότητα. Τα τελικά συμπεράσματα για το αν τα 5,7 Ρίχτερ αποτέλεσαν την κορύφωση του φαινομένου αναμένονται το Σάββατο, μετά τη συλλογή και ανάλυση όλων των νέων δεδομένων.

Το τρίπτυχο της προστασίας και η αποκάλυψη για τη Σαντορίνη

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο σεισμολόγος αναφέρθηκε στη διεθνή αναγνώριση του έργου του, καθώς σε δέκα ημέρες πρόκειται να βραβευτεί με το μετάλλιο Sergey Soloviev από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά το ηφαίστειο της Σαντορίνης:

«Θα ανακοινώσω ποιες είναι οι πιθανότητες και πότε θα είναι η επόμενη ηφαιστειακή έκρηξη στην Σαντορίνη», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.


newsbeast

Επόμενο Προηγούμενο
 

Θεσσαλονίκη: Είχαν εργαστήριο υδροπονικής κάνναβης σε σπίτι (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Είχαν εργαστήριο υδροπονικής κάνναβης σε σπίτι (ΦΩΤΟ)

12:21 1/5/2020

στην παλαιά Λαχαναγορά

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρπαγής και ληστείας σε βάρος 31χρονου

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε υπόθεση αρπαγής και ληστείας σε βάρος 31χρονου

12:16 1/5/2020

Διεύθυνση Ασφάλειας

Κορονοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με φάρμακο σύμφωνα με τον διακεκριμένο Έλληνα γιατρό Γιώργο Παυλάκη

Κορονοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις με φάρμακο σύμφωνα με τον διακεκριμένο Έλληνα γιατρό Γιώργο Παυλάκη

11:54 1/5/2020

Τα νέα είναι απροσδόκητα ευχάριστα

Τουρκία: Έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε - Ήθελε να βγάλει selfie

Τουρκία: Έπεσε στον γκρεμό και σκοτώθηκε - Ήθελε να βγάλει selfie

11:42 1/5/2020

για το τέλος της καραντίνας

Λαϊκές αγορές: Πώς θα λειτουργούν έως το τέλος Μαΐου

Λαϊκές αγορές: Πώς θα λειτουργούν έως το τέλος Μαΐου

11:35 1/5/2020

Ποιες είναι οι απαγορεύσεις

27χρονος σκοτώθηκε σε τροχαίο

27χρονος σκοτώθηκε σε τροχαίο

11:29 1/5/2020

Κατάκολο Ηλείας

Κορωνοϊός: Πώς θα είναι τα ταξίδια με αεροπλάνο -Τούνελ απολύμανσης, ειδικός τρόπος επιβίβασης

Κορωνοϊός: Πώς θα είναι τα ταξίδια με αεροπλάνο -Τούνελ απολύμανσης, ειδικός τρόπος επιβίβασης

10:39 1/5/2020

αεροπορικές δίνουν μια γεύση

Μάσκες: Επάρκεια στην αγορά, αλλά αυξάνεται η ζήτηση

Μάσκες: Επάρκεια στην αγορά, αλλά αυξάνεται η ζήτηση

10:28 1/5/2020

υποχρεωτική η χρήση

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε γερμανική νάρκη στη θάλασσα

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε γερμανική νάρκη στη θάλασσα

10:20 1/5/2020

στη Νέα Μηχανιώνα

"Πρωτομαγιά όπως Πάσχα" τα αστυνομικά μέτρα για αποφυγή εξάπλωσης του ιού

10:08 1/5/2020

μπλόκα παντού

Κλασικά Έπιπλα