Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο

31/3/2025 13:45    Δύο υπουργεία
Δύο υπουργεία, μια πολυδιάστατη συνεργασία, ένας στόχος: η απλούστευση των διαδικασιών όλων εκείνων που θέλουν να εξυπηρετηθούν από το Δημόσιο. Πολίτες και επιχειρήσεις. Με διαδικασίες εξπρές, στηριζόμενες σε κομβικές μεταρρυθμίσεις και έργα αλλά και τη συνεργασία με όλους όσοι το επιθυμούν, με στόχο τη διαμόρφωση ενός καλύτερου δημόσιου τομέα.

Σε όλα τα παραπάνω αποσκοπεί η συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έρχεται να σταματήσει οριστικά τα… κακώς κείμενα του ελληνικού Δημοσίου και της εξυπηρέτησης όλων εκείνων που αναζητούσαν λύσεις και δεν μπορούσαν να τις βρουν μέσα σε μια άνευ προηγούμενου γραφειοκρατική διαδικασία που «πλήγωνε» την εικόνα των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, των Δήμων κ.ο.κ.

Η «φαρέτρα» των δύο Υπουργείων είναι γεμάτη όπλα. Ψηφιακά όπλα που καθημερινά λύνουν τα… χέρια των πολιτών και των επιχειρήσεων, προσβλέποντας σε μια συνολική και κεντρική εξυπηρέτηση, μέσω μιας ενιαίας ψηφιακής υποδοχής εξυπηρέτησης.

My Street, Gov.gr, κατάργηση προσκόμισης «δημοφιλών» πιστοποιητικών (οικογενειακής κατάστασης, γέννησης) για την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών με Δημόσιους Φορείς, αξιολόγηση υπηρεσιών και φορέων κεντρικής κυβέρνησης από το σύνολο των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (περίπου 4 εκατ. εγγραφές), αξιολόγηση Μετωπικών Υπηρεσιών Δημοσίου Τομέα από αποδεδειγμένους χρήστες αυτών είναι μερικά μόνο από τα ψηφιακά εφόδια που έχουν πολίτες και επιχειρήσεις για να αλλάξουν την εικόνα του Δημοσίου.

Κατάργηση «δημοφιλών» πιστοποιητικών

Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται για την κατάργηση της έκδοσης και της προσκόμισης «δημοφιλών» πιστοποιητικών (Δηματολογικά πιστοποιητικά όπως οικογενειακής κατάστασης και γέννησης), τα οποία απαιτούνται για την ολοκλήρωση διοικητικών διαδικασιών με Δημόσιους Φορείς. Η «πληροφορία» που υπάρχει σε αυτά τα πιστοποιητικά θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας εύκολα και γρήγορα επιταχύνοντας τις διοικητικές διαδικασίες στις οποίες απαιτούνταν οι πολίτες να προσκομίσουν αυτά τα πιστοποιητικά. Οι πολίτες θα γλιτώνουν γραφειοκρατία, καθώς δε θα χρειάζεται να προσκομίζουν πιστοποιητικά των οποίων τα στοιχεία υπάρχουν στις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατάργηση και της ψηφιακής γραφειοκρατίας που συχνά δημιουργείται με την επανειλημμένη έκδοση και προσκόμιση πιστοποιητικών.

To MyStreet ήρθε για να οργανώσει τους κοινόχρηστους χώρους

Η τελευταία προσθήκη, το MyStreet, προβλέπεται στον Νόμο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διακυβέρνηση των δεδομένων του Δημοσίου, που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Στοχεύει στην οργάνωση και διαφάνεια της χρήσης κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις, προσφέροντας τα πολύγωνα των µισθώσεων δηµόσιου χώρου όπου κάθε σηµείο του χάρτη εµφανίζει πληροφορίες σχετικά µε την άδεια που έχει λάβει το κατάστηµα για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισµάτων. Η έναρξη του MyStreet για τους Δήμους (εισαγωγή ενεργών μισθώσεων) θα γίνει στις 4 Απριλίου, ενώ στις 16 του ίδιου μήνα, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες μέσω APP (για iOS & Android).

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κορονοϊός: 119 κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος»

Κορονοϊός: 119 κρούσματα στο «Ελ. Βενιζέλος»

15:11 2/4/2020

με 385 επιβαίνοντες

Κορονοϊός: 52 οι νεκροί - Δύο νέα θύματα

Κορονοϊός: 52 οι νεκροί - Δύο νέα θύματα

15:06 2/4/2020

ένας 51χρονος και μια 78χρονη

Κορονοϊός: Απαγορεύεται και το κολύμπι

Κορονοϊός: Απαγορεύεται και το κολύμπι

14:49 2/4/2020

υπ. Ναυτιλίας

Στη μάχη κατά του κορoνοϊού τα στρατιωτικά εργοστάσια

Στη μάχη κατά του κορoνοϊού τα στρατιωτικά εργοστάσια

14:37 2/4/2020

εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας

Ευρωκλινική: Παραχωρεί 30 κλίνες και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο ΕΣΥ

Ευρωκλινική: Παραχωρεί 30 κλίνες και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο ΕΣΥ

14:35 2/4/2020

στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα σε γιατρό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα σε γιατρό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

14:28 2/4/2020

πρόκειται για νεαρή

Έπιασαν ξανά δουλειά στην Κίνα, πωλούνται νυχτερίδες, φίδια, έντομα, σα να μην πέρασε μια μέρα

Έπιασαν ξανά δουλειά στην Κίνα, πωλούνται νυχτερίδες, φίδια, έντομα, σα να μην πέρασε μια μέρα

14:12 2/4/2020

Δεν βάζουν μυαλό

Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον

Μητσοτάκης: Ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον

14:01 2/4/2020

ο πρωθυπουργός

Κορονοϊός: Σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα

Κορονοϊός: Σε καραντίνα για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα

10:38 2/4/2020

Σε υγειονομικό περιορισμό

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει (φωτο)

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει (φωτο)

10:27 2/4/2020

Στα λευκά περιοχές της Β. Ελλάδας

Κλασικά Έπιπλα