Νέες οδηγίες για τον κορονοϊό - Πότε μεταδίδεται με τον αέρα, πού είναι απαραίτητη η μάσκα

14/7/2020 15:23    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαιροποίησε την επιστημονική ανασκόπησή του σχετικά με τη μετάδοση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, τα σημαντικότερα σημεία της οποίας συνόψισαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής και πρύτανης ΕΚΠΑ).

Αυτά έχουν ως εξής: 

Η κατανόηση του πώς, πότε και σε ποιες περιστάσεις εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας με σκοπό την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 και τον τερματισμό των αλυσίδων μετάδοσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 πραγματοποιείται πρωτίστως με άμεση, έμμεση ή στενή επαφή με μολυσμένα άτομα μέσω μολυσμένων εκκρίσεων, όπως η σίελος και οι αναπνευστικές εκκρίσεις, ή μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, τα οποία αποβάλλονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, πτερνίζεται, συνομιλεί ή τραγουδά.

Η αερογενής μετάδοση του ιού μπορεί να συμβεί σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου συγκεκριμένες ιατρικές διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος δημιουργούν πολύ μικρά σταγονίδια που ονομάζονται «αεροζόλ». Υπάρχουν, επίσης, αναφορές περιπτώσεων μετάδοσης αερολύματος σε συνδυασμό με μετάδοση σταγονιδίων και σε άλλες περιστάσεις εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, όπως κατά τη διάρκεια της πρακτικής μίας χορωδίας, σε εστιατόρια ή σε μαθήματα γυμναστικής.

Τα αναπνευστικά σταγονίδια από μολυσμένα άτομα μπορούν, επίσης, να εναποτεθούν σε αντικείμενα, δημιουργώντας μολυσμένες επιφάνειες (fomites). Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν αγγίζοντας αυτές τις επιφάνειες και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους χωρίς να εφαρμόσουν υγιεινή των χεριών.

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 συμβαίνει κυρίως από άτομα που έχουν έκδηλη κλινική συμπτωματολογία ή λίγο πριν αναπτύξουν συμπτώματα, όταν βρίσκονται πολύ κοντά σε επίνοσα άτομα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Είναι, επίσης, πιθανό κάποιος ασυμπτωματικός φορέας να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, ωστόσο δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό και υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει.

Ο ΠΟΥ κρίνει ότι απαιτείται επειγόντως έρευνα υψηλής ποιότητας για να αποσαφηνιστεί η συμβολή των διαφορετικών οδών μετάδοσης και κυρίως ο ρόλος της αερογενούς μετάδοσης σε απουσία διαδικασιών παραγωγής αερολύματος, η δόση του ιού που απαιτείται για την αποτελεσματική μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι περιστάσεις και οι παράγοντες κινδύνου για γεγονότα υπέρ-διασποράς του ιού, καθώς και ο ρόλος της ασυμπτωματικής και της προ-συμπτωματικής μετάδοσης.

Για να αποφευχθεί η μετάδοση, ο ΠΟΥ συνιστά μία ολοκληρωμένη σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν:

Αναγνώριση των ύποπτων περιπτώσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων και απομόνωση όλων των ύποπτων κρουσμάτων σε κατάλληλους χώρους.

Ιχνηλάτηση, αναγνώριση και εφαρμογή καραντίνας όλες τις στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έλεγχος για εμφάνιση συμπτωμάτων και ειδικής φροντίδας εάν κρίνεται απαραίτητο.

Χρήση υφασμάτινης μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα και όπου δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων πρόληψης, όπως η φυσική απόσταση.

Χρήση ειδικών προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων από τους υγειονομικούς υπαλλήλους που φροντίζουν ύποπτα και εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και επιπλέον χρήση ειδικών προφυλάξεων κατά την εκτέλεση διαδικασιών παραγωγής αερολύματος.

Συνεχής χρήση ιατρικής μάσκας από εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους φροντιστές ασθενών κατά τη διάρκεια όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων, καθ' όλη τη διάρκεια της βάρδιας.

Πάντα να ασκείται συχνή υγιεινή χεριών και σωματική απόσταση από τους άλλους όταν είναι δυνατόν. Αποφυγή πολυσύχναστων χώρων, χώρων στενού συγχρωτισμού, καθώς και κλειστών χώρων με ανεπαρκή αερισμό. Εξασφάλιση καλού περιβαλλοντικού αερισμού σε όλους τους κλειστούς χώρους και διασφάλιση κατάλληλου περιβαλλοντικού καθαρισμού και απολύμανσης.

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους τόνισε σύμφωνα με το ethnos, τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει τη δυναμική να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο, εάν όλα κράτη δεν ακολουθήσουν πιστά τις βασικές υγειονομικές προφυλάξεις. «Επιτρέψτε μου να μιλήσω με ευθύτητα, πάρα πολλές χώρες οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση, ο ιός παραμένει ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Εάν δεν τηρούνται τα βασικά, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία, είναι να χειροτερέψει και να χειροτερέψει και να χειροτερέψει. Όμως, δεν χρειάζεται να γίνει έτσι», συμπλήρωσε ο Γκεμπρεγέσους, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 13 εκατ. παγκοσμίως τη Δευτέρα, καταγράφοντας αύξηση ενός εκατομμυρίου σε μόλις 5 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Επτά συλλήψεις για ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη

Επτά συλλήψεις για ναρκωτικά στη Θεσσαλονίκη

11:21 5/11/2019

Ροτόντα

Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας

Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας

10:57 5/11/2019

υπουργείο Οικονομικών

Πόσα χρόνια ζωής μας κόβει η μόλυνση του αέρα

Πόσα χρόνια ζωής μας κόβει η μόλυνση του αέρα

10:50 5/11/2019

τι γίνεται στην Ελλάδα

Πλαφόν στο ύψος των δαπανών που γίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές

Πλαφόν στο ύψος των δαπανών που γίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές

10:47 5/11/2019

υπουργείο Οικονομικών

Έργα από σήμερα έξω από τη Θεσσαλονίκη

Έργα από σήμερα έξω από τη Θεσσαλονίκη

10:36 5/11/2019

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρόσφυγες σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πρόσφυγες σήμερα στη Θεσσαλονίκη

10:34 5/11/2019

συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ποιοι κινδυνεύουν 15% περισσότερο

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ποιοι κινδυνεύουν 15% περισσότερο

10:30 5/11/2019

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι..

Θεσσαλονίκη: Στο στόχαστρο του δήμου οι φωτεινοί σταυροί των Φαρμακείων

Θεσσαλονίκη: Στο στόχαστρο του δήμου οι φωτεινοί σταυροί των Φαρμακείων

10:26 5/11/2019

Διαμάχη μεταξύ Φαρμακοποιών και Δήμων

Καλαμαριά: Ποια φαρμακεία εφημερεύουν σήμερα Τρίτη

Καλαμαριά: Ποια φαρμακεία εφημερεύουν σήμερα Τρίτη

10:21 5/11/2019

5 Νοεμβρίου

Θεσσαλονίκη: Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία σήμερα Τρίτη

Θεσσαλονίκη: Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία σήμερα Τρίτη

10:18 5/11/2019

5 Νοεμβρίου

Κλασικά Έπιπλα