Σχολεία: Οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν 1 Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια

18/1/2021 17:41    ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων
Ενα σημαντικό βήμα για την σταδιακή επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα σημειώθηκε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, καθώς άνοιξαν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, μία κίνηση για να πάρει ανάσα η αγορά μετά την τεράστια πληγή που έχει υποστεί από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα όλων το σχολείων και η επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Φυσικά πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τα σχολεία θα πρέπει να περάσουν μερικές ημέρες και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι να επανεξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, που θα διαμορφωθούν έπειτα από το άνοιγμα των καταστημάτων. Αλλωστε η κυβέρνηση με το άνοιγμα των καταστημάτων πήρε ένα μεγάλο ρίσκο προκειμένου να δώσει μία ανάσα στους επαγγελματίες της αγοράς.  

Οπως αποκάλυψε το ethnos.gr, μέσα στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων ορισμένοι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η αγορά θα ξανακλείσει αμέσως.

Τα σχολεία

Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρξει κάποια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα σχολεία τους αναμένεται να γίνει την 1η Φεβρουαρίου. Το σενάριο για τις 25 Ιανουαρίου δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, καθώς οι επιστήμονες της επιτροπής έχουν ζητήσει να δοθεί ένα περιθώριο 15 ημέρων πριν υπάρξει και επιπλέον αύξηση της κινητικότητας στους δρόμους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γιορτές δεν επιβάρυναν τελικά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, γεγονός που κάνει πολλά κυβερνητικά στελέχη να ευελπιστούν πως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα επιδράσει αρνητικά, εάν τουλάχιστον τηρηθούν όλα τα μέτρα. Γι' αυτό και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει «σαφάρι» ελέγχων στη αγορά. Άλλωστε ο περιορισμός της κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει με την απαγόρευση μετά τις 21:00.

Ταραντίλης: Πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα για να ανοίξουν τα σχολεία

Σε ερώτηση για το περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων, δηλαδή των γυμνασίων και κυρίως της Γ’ Λυκείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, παρέπεμψε το ζήτημα στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. Επί της ουσίας απέφυγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώς όπως είπε εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄ αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου φέρει πολλά νέα κρούσματα τότε δύσκολα θα ανοίξουν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες. Πάντως, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό και το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολείων ειδικής αγωγής πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς δεν χρειάστηκε να κλείσουν παρά μόνο 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια.

Γώγος: Επόμενο βήμα το άνοιγμα των σχολείων 

Με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και της βελτιωμένης κατάστασης στη χώρα μας που φαίνεται από τα χαμηλά κρούσματα κορονοϊού μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Τόσο όσο είναι βελτιωμένη η κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος και τόνισε: «Υπάρχει δυσκολία αποκλιμάκωσης αλλά και σταθερά χαμηλή ροή περιστατικών για αρκετές μέρες και υπάρχει και η απόσταση από τις γιορτές. Είναι αρκετά καλή εικόνα», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν, λίγο πιο πίσω πάει η εστίαση» τόνισε ο κ. Γώγος. «Μπορεί να χρειαστούν δυο εβδομάδες κι αν πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο», σημείωσε ο καθηγητής. Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, η εισήγηση της επιτροπής ήταν ένα επόμενο μέτρο και η επιθυμία της πολιτείας ήταν να ξεκινήσει η οικονομία πρώτα και μετά τα σχολεία και τα υπόλοιπα. «Μας επηρέασαν τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση με τα σχολεία, υπήρξε και η προτεραιότητα των σχολείων αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία» εξήγησε.


ethnos

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Ευχάριστα νέα για τον πλανήτη: Κλείνει η τρύπα του όζοντος!

Ευχάριστα νέα για τον πλανήτη: Κλείνει η τρύπα του όζοντος!

03:33 6/11/2018

Επιτέλους

H Ελλάδα εξαιρέθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις για το πετρέλαιο του Ιράν

H Ελλάδα εξαιρέθηκε από τις αμερικανικές κυρώσεις για το πετρέλαιο του Ιράν

03:30 6/11/2018

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Χιλιάδες κόσμου στην τελετή Μύρου του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ)

Χιλιάδες κόσμου στην τελετή Μύρου του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ)

03:26 6/11/2018

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια

SOS για τοξικό οργανισμό στο Θερμαϊκό – Τι εξηγεί βιολόγος

SOS για τοξικό οργανισμό στο Θερμαϊκό – Τι εξηγεί βιολόγος

03:17 6/11/2018

«ερυθρά παλίρροια»

Καλαμαριά - Εγκαίνια ανακαινισμένων χώρων Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος

Καλαμαριά - Εγκαίνια ανακαινισμένων χώρων Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος

03:13 6/11/2018

ΦΩΤΟ

Θεσσαλονίκη: Πιο γρήγορα τα ασθενοφόρα ΕΚΑΒ - Οι 2 νέες βάσεις

Θεσσαλονίκη: Πιο γρήγορα τα ασθενοφόρα ΕΚΑΒ - Οι 2 νέες βάσεις

03:11 6/11/2018

τι λεει η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα

03:06 6/11/2018

Στο Ιπποκράτειο

Αμαξοστοιχία παρέσυρε και σκότωσε πεζή

Αμαξοστοιχία παρέσυρε και σκότωσε πεζή

03:01 6/11/2018

στην Πιερία

Εορτή του Αγίου Παύλου του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως

Εορτή του Αγίου Παύλου του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως

02:51 6/11/2018

6 Νοεμβρίου

Ο καιρός στην Καλαμαριά σήμερα Τρίτη

Ο καιρός στην Καλαμαριά σήμερα Τρίτη

02:47 6/11/2018

6 Νοεμβρίου

Κλασικά Έπιπλα