Ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια - Τα μέτρα - Οι εξαιρέσεις

22/1/2021 23:17    Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου
Μετά από σχετική εισήγηση που έδωσε νωρίτερα σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να συνεχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021.

«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την κυβέρνηση, η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα». Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Σήμερα γυρίζουμε μαζί ακόμη μία σελίδα. Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», τόνισε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ η υπουργός.

Οι εξαιρέσεις

Όσον αφορά στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο -- στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές - τα λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλε-εκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Ωστόσο, τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα παραμένουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Επιστροφή με μέτρα πρόληψης

Η κ. Κεραμέως κατά την ομιλία της ανέφερε τα μέτρα πρόληψης, στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά., οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα, καθώς επίσης και οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα. Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί (edu.testing.gov.gr), εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούνε πλέον να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Πρόκειται για ένα μέτρο «καθαρά προληπτικής φύσης» αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή, και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για δωρεάν εξέταση», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

«Πράσινο» για μετακινήσεις φοιτητών

Σχετικά με τους φοιτητές που χρειάζεται να μετακινηθούν, προκειμένου να αποδεσμεύσουν το ακίνητο το οποίο ενοικιάζουν, θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν. Το πλαίσιο μετακίνησης θα πρέπει να είναι συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών, με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

«Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλειστά και αύριο Τετάρτη τα σχολεία στον δήμο Λαγκαδά

Κλειστά και αύριο Τετάρτη τα σχολεία στον δήμο Λαγκαδά

12:38 8/1/2019

ανακοίνωση

Για Μακεδονία, Μέγα Αλέξανδρο, ΠΓΔΜ έψαξαν οι Έλληνες στη Wikipedia

Για Μακεδονία, Μέγα Αλέξανδρο, ΠΓΔΜ έψαξαν οι Έλληνες στη Wikipedia

12:25 8/1/2019

το 2018

65χρονος έστειλε πορνογραφικό υλικό σε ανήλικο!

65χρονος έστειλε πορνογραφικό υλικό σε ανήλικο!

12:21 8/1/2019

Ελληνική Αστυνομία

Προσοχή: Κλέβουν ηλικιωμένους, ''μαϊμού'' υπάλληλοι της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη

Προσοχή: Κλέβουν ηλικιωμένους, ''μαϊμού'' υπάλληλοι της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη

11:57 8/1/2019

συνελήφθη ένας 34χρονος

Συνεχίζονται τα προβλήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ λόγω παγετού

Συνεχίζονται τα προβλήματα στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ λόγω παγετού

10:39 8/1/2019

κυρίως σε περιφερειακούς δήμους

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σήμερα Τρίτη

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σήμερα Τρίτη

10:32 8/1/2019

στην Κεντρική Μακεδονία

Στις έξι οι συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια στο camp των Διαβατών

Στις έξι οι συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια στο camp των Διαβατών

10:27 8/1/2019

μεταξύ μεταναστών κ οδηγών

Θεσσαλονίκη: ''Γέμισαν'' τα νοσοκομεία από πτώσεις λόγω πάγου!

Θεσσαλονίκη: ''Γέμισαν'' τα νοσοκομεία από πτώσεις λόγω πάγου!

10:22 8/1/2019

Αυξημένη ήταν η κίνηση

Κλειστό και σήμερα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Κλειστό και σήμερα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

09:46 8/1/2019

Αναστολή μαθημάτων

ΚΕΕΛΠΝΟ: Γαστρεντερίτιδα - Συμβουλές για ενήλικες και παιδιά

ΚΕΕΛΠΝΟ: Γαστρεντερίτιδα - Συμβουλές για ενήλικες και παιδιά

08:49 8/1/2019

Οδηγίες

Κλασικά Έπιπλα