Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

17/3/2025 12:03    H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης
“H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης και της προσφυγιάς, στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως κρατήσαμε ζωντανές τις ρίζες μας από τη Μικρά Ασία, έτσι και σήμερα υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη λήθη. Η τέχνη και η ιστορία δε μπορούν να σβηστούν, γιατί, όπως ‘Είναι βαθιά η ρίζα, δεν τη φτάνει ο άνεμος'”.
Με τα λόγια αυτά η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου καλωσόρισε στον Πολυχώρο Τέχνης του Remezzo, στην παραλία της Αρετσούς, μία ακόμα μεγάλη έκθεση τιμής, μνήμης και αγώνα για την τουρκική εισβολή και κατοχή, που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμαριάς.

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας του Δήμου Καλαμαριάς με τη Μητρόπολή μας και τις οργανώσεις της Κύπρου και ειδικά της Κυπριακής Νεολαίας. Είναι αποτέλεσμα της ενότητάς μας και ξέρουμε καλά ότι όταν οι Έλληνες ενώνονται, δημιουργούν και διαπρέπουν” τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος, που τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης «1974-2025: Η τούρκικη εισβολή-κατοχή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ευχαρίστησε θερμά τη Δήμαρχο Καλαμαριάς και τον Δήμο για την συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης που αποτελεί δημιούργημα του Μητροπολίτη Κύκκου.

“Η Καλαμαριά είναι ο βασικότερος πυλώνας μας στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όχι μόνο ως προς τη φιλοξενία, αλλά και ως προς την αρωγή σε κάθε μας εκδήλωση. Η σταθερή σας υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Κύπρο είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ένας μεγάλος Δήμος είναι πάντα εκεί για εμάς” τόνισε ο Πρόξενος.
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Κώστα Σταματάρη, ο οποίος τόνισε ότι με την συνεργασία της η Καλαμαριά ισχυροποιεί τα θεμέλια του αγώνα της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας, Δανιήλ Μιτσής επισήμανε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή ενός λαού. Η Καλαμαριά που γεννήθηκε από την προσφυγιά, στέκεται στο πλευρό μας στον αγώνα. Ο πολιτισμός δε σβήνει, η μνήμη δεν ξεριζώνεται”.

Στους δεσμούς που ενώνουν την Καλαμαριά με την Κύπρο και στην σχέση που βασίζεται σε γερά θεμέλια αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός, ενώ για την συνεργασία της Καλαμαριάς με την Κύπρο και τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μεγάλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το κυπριακό ζήτημα μίλησε ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση στο εμβληματικό κτήριο του Remezzo έδωσαν οι μουσικοί και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της Καλαμαριάς που ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Νεολαία Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, και παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες και την κοινωνία συνολικά να γίνουν μάρτυρες του πολυδιάστατου αντίκτυπου της εισβολής στην Κύπρο. Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη και από τα σχολεία.
Επόμενο Προηγούμενο
 

ΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη: Αγοράκι βρέθηκε αναίσθητο με ένα σχοινί στο λαιμό

ΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη: Αγοράκι βρέθηκε αναίσθητο με ένα σχοινί στο λαιμό

16:14 26/9/2018

Η μητέρα οδηγήθηκε στο ΑΤ Kαλαμαριάς

Εξαφανίστηκε ο 34χρονος Λευτέρης -  Μπορείς να βοηθήσεις;

Εξαφανίστηκε ο 34χρονος Λευτέρης - Μπορείς να βοηθήσεις;

14:00 26/9/2018

Λευτέρης Παπανικολάου

Στην κορυφή του Ολύμπου ο νέος αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του ΑΠΘ

Στην κορυφή του Ολύμπου ο νέος αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του ΑΠΘ

13:51 26/9/2018

Τομέας Μετεωρολογίας

Καλαμαριά - Νεαροί έκλεψαν ηλεκτρονικές συσκευές από σχολείο

Καλαμαριά - Νεαροί έκλεψαν ηλεκτρονικές συσκευές από σχολείο

13:31 26/9/2018

έρευνες σε σπίτια

Χιόνια σε Όλυμπο και Φλώρινα!

Χιόνια σε Όλυμπο και Φλώρινα!

13:05 26/9/2018

απότομη μεταβολή του καιρού

Δωρεάν σεμινάρια για εγκύους στην Καλαμαριά

Δωρεάν σεμινάρια για εγκύους στην Καλαμαριά

11:02 26/9/2018

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα

Καλαμαριά - Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο πρόγραμμα Μαζικού Αθλητισμού του Δήμου

Καλαμαριά - Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο πρόγραμμα Μαζικού Αθλητισμού του Δήμου

10:51 26/9/2018

τι ισχύει

«Βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας - Θετική ατζέντα»

«Βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας - Θετική ατζέντα»

10:32 26/9/2018

Νέα Υόρκη

Μάρτυρας της Novartis έβαλε ράσα και κουκούλα για συνέντευξη!

Μάρτυρας της Novartis έβαλε ράσα και κουκούλα για συνέντευξη!

10:19 26/9/2018

Ουάσιγκτον

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 54χρονου από τη Θεσσαλονίκη

Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 54χρονου από τη Θεσσαλονίκη

09:56 26/9/2018

Γιώργος Λαζόπουλος

Κλασικά Έπιπλα