Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Στις 13 Σεπτεμβρίου με δύο self test τη βδομάδα ή εμβόλιο

12/8/2021 15:04    Οδικός χάρτης για κάλυψη ύλης και επαναλήψεις
 Παρά τις εισηγήσεις να ανοίξουν νωρίτερα τον Σεπτέμβριο τα σχολεία, ώστε να καλυφθεί με επαναλήψεις μέρος της διδακτέας ύλης που λόγω τηλεκπαίδευσης δεν έχει διδαχθεί ικανοποιητικά την προηγούμενη χρονιά, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τελικά το πρώτο κουδούνι να χτυπήσει στις 13 του μηνός.

Για την απόφαση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές της χώρας, δηλαδή στην Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία και αλλού, όπου δεν υπάρχει ακόμη εκτίμηση για τον αριθμό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την επέλαση των πυρκαγιών.

Πρώτο κουδούνι με δύο self test εβδομαδιαίως

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι ανεμβολίστοι εκπαιδευτικοί θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα εργαστηριακά τεστ.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα. Σημειώνεται ότι το self test για τους μαθητές θα παρέχεται δωρεάν στα φαρμακεία.

Ο έλεγχος των εγγράφων των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα γίνεται από τους Διευθυντές των Σχολειων ενώ θα λειτουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις σχετικές δηλώσεις.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας για σχολεία, πανεπιστήμια αλλά και όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Τα πρωτόκολλα θα καθοριστούν μετά από τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών.

Επαναλήψεις και κάλυψη της διδακτέας ύλης

Κρίσιμο σημείο της νέας σχολικής χρονιάς είναι οι οδηγίες που θα δοθούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς.

Δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση της ύλης, πώς θα γίνουν οι απαραίτητες επαναλήψεις, αλλά και θέματα που αφορούν στην ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών, καθώς πολλά παιδιά έχουν ζήσει εντός του οικογενειακού περιβάλλοντός τους τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι ένα μέρος της ύλης της προηγούμενης σχολικής χρονιάς έχει μείνει αδίδακτο ή έχει διδαχθεί μερικώς. Αναμφίβολα, η ύλη αυτή θα πρέπει να καλυφθεί το πρώτο διάστημα της νέας σχολικής χρονιάς, στις κατευθύνσεις που θα δώσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Βαρύτητα θα δοθεί στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και στα βασικά μαθήματα κατεύθυνσης. Στα Γυμνάσια και στα Δημοτικά θα δοθεί χρόνος -τουλάχιστον τον πρώτο μήνα της νέας σχολικής χρονιάς- ώστε να καλυφθούν τα κενά της προηγούμενης χρονιάς.

Το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί

"Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στα σχολεία στους εκπαιδευτικούς που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για τους δημόσιους υπάλληλους με αναστολή εργασίας και μη καταβολή μισθού", υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

"Δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε την νομοθεσία και να επιτρέψουμε να γίνει διασπορά από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν την νομοθεσία. Θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι και προγραμματίζουμε την λειτουργία των σχολικών μονάδων με διττό στόχο, από τη μια να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και από την άλλη, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και της εκπαιδευτικής, διδακτικής διαδικασίας γιατί τα 2 τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές παρενέργειες, αλλά την κρατήσαμε όρθια με την τηλεκπαίδευση" είπε ο κ. Κόπτσης.

"Το επίσημο κράτος έχει κάνει το χρέος του, παρέχει δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού σε όλους, δεν είναι δυνατόν να αναλάβει την ευθύνη, να ανεχθεί πιθανόν διασπορά από ευθύνη όσων δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς, από τους οποίους το 80% έχει εμβολιαστεί και θέλουμε το 100%, να εμβολιαστούν όλοι, γιατί μιλάμε για σχολεία 300-400 μαθητών, για τάξεις έως και 25 παιδιών και πρέπει να αποφύγουμε την παραμικρή διασπορά".

Ο κ. Κόπτσης διαβεβαίωσε ότι έχει ρυθμιστεί η άμεση αναπλήρωση των καθηγητών που δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, εντός ελάχιστων ημερών. "Σε μια δύο ημέρες θα καλύπτονται τα κενά, όπου υπάρξουν".

Πώς θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια

Οι φοιτητές και οι καθηγητές των Πανεπιστημίων οφείλουν να προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Στα Πανεπιστήμια οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πάνω στο έδρανό τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή το εργαστηριακό τεστ. Παράλληλα θα λειτουργήσει και ηλεκτρονική πλατφόρμα, τόσο για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για τα πανεπιστήμια αλλά και όλες τις δομές εκπαίδευσης, στην οποία θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία για εμβόλια και τα τεστ.


thetoc
Επόμενο Προηγούμενο