Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

17/3/2025 12:03    H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης
“H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης και της προσφυγιάς, στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως κρατήσαμε ζωντανές τις ρίζες μας από τη Μικρά Ασία, έτσι και σήμερα υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη λήθη. Η τέχνη και η ιστορία δε μπορούν να σβηστούν, γιατί, όπως ‘Είναι βαθιά η ρίζα, δεν τη φτάνει ο άνεμος'”.
Με τα λόγια αυτά η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου καλωσόρισε στον Πολυχώρο Τέχνης του Remezzo, στην παραλία της Αρετσούς, μία ακόμα μεγάλη έκθεση τιμής, μνήμης και αγώνα για την τουρκική εισβολή και κατοχή, που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμαριάς.

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας του Δήμου Καλαμαριάς με τη Μητρόπολή μας και τις οργανώσεις της Κύπρου και ειδικά της Κυπριακής Νεολαίας. Είναι αποτέλεσμα της ενότητάς μας και ξέρουμε καλά ότι όταν οι Έλληνες ενώνονται, δημιουργούν και διαπρέπουν” τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος, που τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης «1974-2025: Η τούρκικη εισβολή-κατοχή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ευχαρίστησε θερμά τη Δήμαρχο Καλαμαριάς και τον Δήμο για την συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης που αποτελεί δημιούργημα του Μητροπολίτη Κύκκου.

“Η Καλαμαριά είναι ο βασικότερος πυλώνας μας στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όχι μόνο ως προς τη φιλοξενία, αλλά και ως προς την αρωγή σε κάθε μας εκδήλωση. Η σταθερή σας υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Κύπρο είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ένας μεγάλος Δήμος είναι πάντα εκεί για εμάς” τόνισε ο Πρόξενος.
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Κώστα Σταματάρη, ο οποίος τόνισε ότι με την συνεργασία της η Καλαμαριά ισχυροποιεί τα θεμέλια του αγώνα της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας, Δανιήλ Μιτσής επισήμανε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή ενός λαού. Η Καλαμαριά που γεννήθηκε από την προσφυγιά, στέκεται στο πλευρό μας στον αγώνα. Ο πολιτισμός δε σβήνει, η μνήμη δεν ξεριζώνεται”.

Στους δεσμούς που ενώνουν την Καλαμαριά με την Κύπρο και στην σχέση που βασίζεται σε γερά θεμέλια αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός, ενώ για την συνεργασία της Καλαμαριάς με την Κύπρο και τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μεγάλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το κυπριακό ζήτημα μίλησε ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση στο εμβληματικό κτήριο του Remezzo έδωσαν οι μουσικοί και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της Καλαμαριάς που ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Νεολαία Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, και παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες και την κοινωνία συνολικά να γίνουν μάρτυρες του πολυδιάστατου αντίκτυπου της εισβολής στην Κύπρο. Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη και από τα σχολεία.
Επόμενο Προηγούμενο
 

«Συναγερμός» από τον Π.Ο.Υ. για τον ιό του Δυτικού Νείλου

«Συναγερμός» από τον Π.Ο.Υ. για τον ιό του Δυτικού Νείλου

12:20 23/8/2018

Ανησυχία και για την Ελλάδα

Καλαμαριά - Οι ταινίες που προβάλλονται στον Θερινό κινηματογράφο

Καλαμαριά - Οι ταινίες που προβάλλονται στον Θερινό κινηματογράφο

12:17 23/8/2018

βιντεο

Θεσσαλονίκη:

Θεσσαλονίκη: "Έρχεται" η τριήμερη γιορτή μπύρας στη ΔΕΘ

11:38 23/8/2018

Thessaloniki Beer Festival

Το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμαριάς για το φεστιβάλ ''Παρά θίν΄ αλός''

Το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμαριάς για το φεστιβάλ ''Παρά θίν΄ αλός''

11:22 23/8/2018

Θεοδόσης Μπακογλίδης

Συνεχίζονται οι εργασίες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Συνεχίζονται οι εργασίες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας

10:41 23/8/2018

δειτε που

Τρόφιμα αξίας 1,5 τρισεκατ. δολαρίων καταλήγουν στα σκουπίδια

Τρόφιμα αξίας 1,5 τρισεκατ. δολαρίων καταλήγουν στα σκουπίδια

10:39 23/8/2018

τον χρόνο

Ο «Αίολος» στο διάστημα για να βελτιώσει την πρόγνωση του καιρού

Ο «Αίολος» στο διάστημα για να βελτιώσει την πρόγνωση του καιρού

10:37 23/8/2018

ESA

Κινητοποιήσεις για τη δημόσια υγεία ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ

Κινητοποιήσεις για τη δημόσια υγεία ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ

10:35 23/8/2018

ΠΟΕΔΗΝ

Θεσσαλονίκη: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος γεμάτη δράσεις με ελεύθερη είσοδο

Θεσσαλονίκη: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος γεμάτη δράσεις με ελεύθερη είσοδο

10:12 23/8/2018

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι

Απόψε η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην Καλαμαριά - Ελεύθερη είσοδος!

Απόψε η Ελένη Τσαλιγοπούλου στην Καλαμαριά - Ελεύθερη είσοδος!

09:48 23/8/2018

Παρά Θίν’ Αλός

Κλασικά Έπιπλα