Η δράση για την πρώιμη διάγνωση της ακουστικής ικανότητας έφερε αποτελέσματα

24/11/2023 13:42    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας», που πραγματοποιήθηκε στις 14 & 15 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ο Δήμος Καλαμαριάς σε υνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία AKOUSTIKA

Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον ιατρό Γεώργιο Χαραλαμπίδη. Εξετάστηκαν συνολικά 50 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 25 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Η έγκαιρη διάγνωση της ακουστικής ικανότητας είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία και την ευεξία των πολιτών μας», τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. Ένας στους δέκα αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του. Η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία.

« Η ακοή είναι ένα πολύτιμο δώρο και ουσιαστικό στοιχείο της καθημερινής μας ζωής. Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας για ένα πιο περιεκτικό, υγιές και προσβάσιμο Δήμο για όλους μας», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο φύλων κα Ευλαμπία Ντόντη Μπανιώρα.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 12 νοσήματα αυτά νοσήματα είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

Για τη χρήσιμη λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας μίλησε ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας ότι «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή.  Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών».
Επόμενο Προηγούμενο
 

Πώς ανανεώνεται η άδεια οδήγησης ηλικιωμένων οδηγών

Πώς ανανεώνεται η άδεια οδήγησης ηλικιωμένων οδηγών

18:46 31/8/2018

εγκύκλιος

«Ανάσα» για χιλιάδες επαγγελματίες – Δικαίωμα για να παίρνουν επίδομα

«Ανάσα» για χιλιάδες επαγγελματίες – Δικαίωμα για να παίρνουν επίδομα

18:42 31/8/2018

υπουργείο Εργασίας

Έγκλημα Φιλοπάππου: Αυτοί είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου

Έγκλημα Φιλοπάππου: Αυτοί είναι οι δολοφόνοι του 25χρονου

18:23 31/8/2018

εικονες

Ξεκίνησε η εφαρμογή του θεσμού της «ημέρας ακρόασης των πολιτών» από την ΕΛ.ΑΣ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του θεσμού της «ημέρας ακρόασης των πολιτών» από την ΕΛ.ΑΣ

18:15 31/8/2018

Ελληνική Αστυνομία

Συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων που προκαλούν οι σχολικές τσάντες

Συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων που προκαλούν οι σχολικές τσάντες

18:10 31/8/2018

φυσικοθεραπευτής

Την κατάργηση της χειμερινής ώρας στην Ευρώπη θα προτείνει η Κομισιόν

Την κατάργηση της χειμερινής ώρας στην Ευρώπη θα προτείνει η Κομισιόν

17:58 31/8/2018

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δύο Σαββατοκύριακα το μήνα θα παραμένει «η τσάντα στο σχολείο»

Δύο Σαββατοκύριακα το μήνα θα παραμένει «η τσάντα στο σχολείο»

17:50 31/8/2018

Για δεύτερη χρονιά

Σοκ - Δάσκαλος παρενοχλούσε παιδιά εντός και εκτός σχολείου

Σοκ - Δάσκαλος παρενοχλούσε παιδιά εντός και εκτός σχολείου

17:40 31/8/2018

στη Ζάκυνθο

Διακοπή νερού σε πολλές περιοχές της Καλαμαριάς

Διακοπή νερού σε πολλές περιοχές της Καλαμαριάς

17:23 31/8/2018

ΕΥΑΘ

-Περιεγραψε με μια λεξη..

-Περιεγραψε με μια λεξη..

17:02 31/8/2018

@nikolastelos

Κλασικά Έπιπλα