Δήμος Καλαμαριάς: Πρεμιέρα για το σύστημα του καφέ κάδου

2/5/2024 18:59    Σε νέα εποχή περνά ο Δήμος Καλαμαριάς
Σε νέα εποχή περνά ο Δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος βάζει από σήμερα σε λειτουργία το σύστημα του καφέ κάδου, ένα πρόγραμμα περισυλλογής οργανικών απορριμμάτων, με την τοποθέτηση των ειδικών κάδων στη λαϊκή αγορά της οδού Αμισσού.

Σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ, ο Δήμος Καλαμαριάς τοποθέτησε στον χώρο που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά, 25 καφέ κάδους, ενώ στελέχη της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης βρέθηκαν στο σημείο αφενός για να εποπτεύσουν τη λειτουργία του νέου συστήματος, το οποίο στοχεύει στην εξοικονόμηση τόσο οικονομικών όσο και φυσικών πόρων, αφετέρου για να εκπαιδεύσουν τους παραγωγούς στη συστηματική χρήση του, η οποία, μάλιστα, θα είναι ανταποδοτική για τους ίδιους. Και αυτό, καθώς απώτερος στόχος της στρατηγικής του Δήμου Καλαμαριάς είναι το πέρασμα μέσω της χρήσης του καφέ κάδου, στην κυκλική οικονομία, με μέρος του χώματος από την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που συλλέγονται, να επιστρέφεται συσκευασμένο στους παραγωγούς.

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών όσον αφορά στον καφέ κάδο, δεν μένει απλώς στην τοποθέτηση και χρήση του, αλλά δίνεται μεγάλο βάρος στη δημιουργία ενός προγράμματος περισυλλογής των απορριμμάτων που εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή καθαρότητα του προϊόντος και των συλλεγομένων ποσοτήτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες στοχεύουν στη μικρότερη δυνατή ποσόστωση του τελικού προϊόντος σε ξένες ύλες, ενώ στις δοκιμαστικές διαδικασίες που έγιναν σε λαϊκές της Καλαμαριάς, κατάφεραν να πετύχουν 95% καθαρή πρώτη ύλη, ένα ποσοστό που στόχος όλων είναι να διατηρηθεί.

Το πρόγραμμα των καφέ κάδων στην Καλαμαριά ξεκινά από τις λαϊκές αγορές, σε απόλυτη συνεργασία με τον Οργανισμό των Λαϊκών Αγορών και τα σωματεία των παραγωγών, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων οργανικών απορριμμάτων, στη συνέχεια θα επεκταθεί στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενη φάση θα διατεθούν και οικιακοί καφέ κάδοι στους πολίτες.

Ο στόχος του προγράμματος, που έκανε πρεμιέρα την Μ. Πέμπτη, είναι διττός. Αφενός να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των οργανικών αποβλήτων, αφετέρου να περιορισθεί αισθητά η οπτική ρύπανση.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Κλάπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμαριά - Μπορείς να βοηθήσεις;

Κλάπηκε αυτοκίνητο στην Καλαμαριά - Μπορείς να βοηθήσεις;

13:41 25/7/2018

Αρετσού

Διαγραφή χρεών, παύση πλειστηριασμών και μέτρα από τις τράπεζες για τους πυρόπληκτους

Διαγραφή χρεών, παύση πλειστηριασμών και μέτρα από τις τράπεζες για τους πυρόπληκτους

12:31 25/7/2018

Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Τους 81 έφτασαν οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά

Τους 81 έφτασαν οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά

11:58 25/7/2018

Ανατολική Αττική

Νεκρός εντοπίστηκε ο ένας αγνοούμενος ορειβάτης στον 'Ολυμπο

Νεκρός εντοπίστηκε ο ένας αγνοούμενος ορειβάτης στον 'Ολυμπο

11:53 25/7/2018

σώος ο άλλος

Έκλεβαν κινητά – χρήματα από λουόμενους σε παραλίες της Χαλκιδικής

Έκλεβαν κινητά – χρήματα από λουόμενους σε παραλίες της Χαλκιδικής

11:51 25/7/2018

εξιχνιάστηκαν 9 κλοπές

Τα οριστικά αποτελέσματα για κοινωνικό τουρισμό

Τα οριστικά αποτελέσματα για κοινωνικό τουρισμό

10:13 25/7/2018

ΟΑΕΔ

Καλαμαριά - Παραλίγο ατύχημα στην Σοφούλη

Καλαμαριά - Παραλίγο ατύχημα στην Σοφούλη

10:05 25/7/2018

λόγω των ισχυρών ανέμων

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αύριο στη νέα Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Αθηνών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αύριο στη νέα Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Αθηνών

09:03 25/7/2018

Αστυνομική Διεύθυνση

Στους 77 οι νεκροί από τις φωτιές

Στους 77 οι νεκροί από τις φωτιές

08:52 25/7/2018

71 εξακολουθούν να νοσηλεύονται

Ο καιρός στην Καλαμαριά σήμερα Τετάρτη

Ο καιρός στην Καλαμαριά σήμερα Τετάρτη

08:48 25/7/2018

25 Ιουλίου

Κλασικά Έπιπλα