IRIS : Διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών μέχρι τέλος του έτους

17/6/2025 11:05    Τον διπλασιασμό των ορίων συναλλαγών με IRIS
Τον διπλασιασμό των ορίων συναλλαγών με  IRIS προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του 9ου συνεδρίου 360 Payments της ΔΙΑΣ.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός,  με συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της ΔΙΑΣ, διπλασιάζονται ως το τέλος του έτους τα δύο διακριτά όρια μεταφορών πίστωσης  ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα  (P2P) και προς πληρωμή ελεύθερων επαγγελματικών και ατομικών επιχειρήσεων (P2Β). 

«Πιστεύουμε βαθιά στο συγκεκριμένο project, το ενισχύουμε και το στηρίζουμε ακόμη περαιτέρω» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης. Και διευκρίνισε: «Μέχρι τέλος του έτους τα όρια διπλασιάζονται σε 1.000 ευρώ για P2P συναλλαγές και 1.000 ευρώ για P2B συναλλαγές. Με ένα μηνιαίο αθροιστικό όριο, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ, για μεταφορές μεταξύ φυσικών προσώπων. Για τις εμπορικές συναλλαγές διατηρείται το καθεστώς χωρίς όρια». 

Ο Υπουργός χαρακτήρισε το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS της ΔΙΑΣ «εθνικό πρωταθλητή» και υπενθύμισε ότι οι συναλλαγές ανάμεσα στα φυσικά πρόσωπα είναι δωρεάν και οι συναλλαγές προς τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, με πολύ μικρή χρέωση.

Συμπλήρωσε, επίσης, πως από 1η Νοεμβρίου καθίσταται υποχρεωτική η ενσωμάτωση του IRIS Payments στα POS μέσω της χρήσης QR Code, ενώ στο νέο Τελωνειακό Κώδικα «πρόκειται να υπάρχει και ένα πλαίσιο συνεπειών για όσους δεν θα υλοποιήσουν το IRIS στα POS, αυτονόητα ακριβώς επειδή όταν λέμε ότι κάτι θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, θα πρέπει να ισχύσει καθολικά».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε, επίσης, ότι σύντομα το ελληνικό σύστημα πληρωμών IRIS θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Eurοpa Project. «Μια πρωτοβουλία 10 χωρών που εντάσσουν τα δικά τους IRIS και τις δικές τους εθνικές πλατφόρμες σε μια ενιαία πλατφόρμα και με την προσθήκη των Ελλήνων χρηστών, όπου θα περάσει τα 100 εκατομμύρια χρήστες, θα πάει περίπου στα 105 εκατομμύρια χρήστες», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πιερρακάκης στην ανάγκη κυριαρχίας της Ευρώπης στον χώρο των πληρωμών και μίλησε για το ψηφιακό ευρώ, «ένα από τα θέματα που μας απασχολούν ειδικά αυτή την περίοδο, μαζί με το διεθνές εμπόριο και τους δασμούς».

Σχετικά με τη διείσδυση του IRIS στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, ο Υπουργός τόνισε πως «το IRIS Payments είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση του. Είναι πολύ εύκολο να τον ενεργοποιήσεις και να το χρησιμοποιήσεις. Χρειάζεσαι μόνο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Έχει υψηλό βαθμό χρήσης καθώς έχει ήδη 3,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες (P2P) ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατ. χρήστες το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, στο IRIS είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 565.000 εγγεγραμμένοι επαγγελματίες (P2Β). Η μεταφορά γίνεται άμεσα και δωρεάν μεταξύ φυσικών προσώπων, ενώ υπάρχουν μικρές χρεώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες όταν αυτοί δέχονται πληρωμές. Είναι επίσης εξαιρετικά ασφαλές, αφού οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στο ασφαλές περιβάλλον του Mobile banking των τραπεζών και με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Εμφιαλωμένο νερό δηλητήριο! Ένα στα δέκα μπουκάλια περιέχει φαρμάκι!

Εμφιαλωμένο νερό δηλητήριο! Ένα στα δέκα μπουκάλια περιέχει φαρμάκι!

21:03 9/7/2018

δειγματοληπτικός έλεγχος

Αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε Ιερές ανθρωποθυσίες

Αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε Ιερές ανθρωποθυσίες

20:27 9/7/2018

χιλιάδες κρανία

Γιατί να σταματήσετε να φοράτε εσώρουχα ΜΕΤΑ το σεξ

Γιατί να σταματήσετε να φοράτε εσώρουχα ΜΕΤΑ το σεξ

20:23 9/7/2018

Οι γυναικολόγοι λένε ότι..

«Φιλόδημος ΙΙ»: Πόσοι δήμοι έχουν υποβάλει αιτήματα -Τι ζήτησε η Καλαμαριά

«Φιλόδημος ΙΙ»: Πόσοι δήμοι έχουν υποβάλει αιτήματα -Τι ζήτησε η Καλαμαριά

19:07 9/7/2018

πίνακας

Οι τελευταίες στιγμές του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του

Οι τελευταίες στιγμές του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του

18:43 9/7/2018

video

«Ταφόπλακα» στη λίστα Λαγκάρντ!

«Ταφόπλακα» στη λίστα Λαγκάρντ!

18:36 9/7/2018

Αδύνατη η αξιοποίησή της πλέον

Στο σκοτάδι βυθίστηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Στο σκοτάδι βυθίστηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

18:31 9/7/2018

Εκλεψαν ρελέ

Θέσεις εργασίας και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον αγωγό ΤΑP

Θέσεις εργασίας και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον αγωγό ΤΑP

16:07 9/7/2018

Κεντρική Μακεδονία

Από σήμερα οι αιτήσεις για 186 μόνιμες θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού

Από σήμερα οι αιτήσεις για 186 μόνιμες θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού

16:03 9/7/2018

ΑΣΕΠ

Σοβαρό πρόβλημα υγείας για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Σοβαρό πρόβλημα υγείας για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

15:53 9/7/2018

15 ημέρες στο νοσοκομείο

Κλασικά Έπιπλα