Με κείμενό της η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς, με επικεφαλής τον κ. Βικέντιο Αντωνάκη, αναφέρεται στο άνοιγμα των σχολείων και ζητά μια σειρά μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών.
Αναλυτικά το κείμενο
Το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα, 11/5/2020, είναι το γεγονός. Όμως οι συνθήκες λειτουργίας είναι το πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα:
Η απόφαση αυτή και η στάση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, σε συνδυασμό με το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προωθεί σε συνθήκες πανδημίας και με την απαράδεκτη τροπολογία που πέρασε με fast track διαδικασίες για την ηλεκτρονική αναμετάδοση μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις καθώς και τους ελλιπείς όρους ασφάλειας με τους οποίους προχωρά στην επαναλειτουργία των σχολείων,εντείνει ακόμα περισσότερο το άγχος, την αγωνία και την αβεβαιότητα των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Κι αυτό γιατί τα μέτρα που εφαρμόζονται για να λειτουργήσουν τα σχολεία, δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τα πραγματικά προβλήματα των σχολικών υποδομών, όπως τα ανεπαρκή και ακατάλληλα διδακτήρια, την έλλειψη καθαριότητας, την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και υλικών καθαρισμού. Η Κυβέρνηση, και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όπως είναι το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία οι ίδιοι πριν από λίγο καιρό είχαν χαρακτηρίσει «υγειονομικές βόμβες», προβάλλει την ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δική της ευθύνη για να προστατέψει τους μαθητές , τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς και γενικά όλους τους εργαζόμενους.
Η διασφάλιση της προστασίας της υγείας, αν διασφαλίζεται, με τον τρόπο που επιλέχθηκε το άνοιγμα των σχολείων, είναι θέμα ζωτικής σημασίας και γι΄ αυτό επιβάλλεται η κρατική ευθύνη. Δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή διάθεση και ούτε να μετακυλίεται το κόστος στους γονείς, που σήμερα για άλλη μια φορά δοκιμάζονται και οικονομικά.
Η κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων είναι γνωστή και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ τα έχει αναδείξει πολλές φορές.Σε πολλά σχολεία οι αίθουσες διδασκαλίας είναι μικρές και δεν ξεπερνούν τα 30m2. Έτσι η εξαγγελία για απόσταση 1,5m του ενός μαθητή από τον άλλο( ή 7 m2 κατά τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ )είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Επίσης σε κάποια σχολεία διάδρομοι και κοινόχρηστοι χώροι μετά από παρεμβάσεις έχουν μετατραπεί σε αίθουσες που τα παιδιά κάνουν μάθημα. Οι χώροι αυτοί δεν έχουν ούτε τις αναγκαίες διαστάσεις ούτε το σωστό εξαερισμό. Τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής δεν πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα και προδιαγραφές. Προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας λειτουργούν μέσα σε αύλειους χώρους σχολείων λόγω έλλειψης αιθουσών. Στους διαδρόμους και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους (προαύλια, βρύσες, τουαλέτες) υπάρχει στενότητα χώρου και δύσκολα καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας. Μεγάλος αριθμός μαθητών συνωστίζονται σε τάξεις και κοινόχρηστους χώρους ενώ οι αίθουσες των εκπαιδευτικών είναι μικροί χώροι,όπου οι καθηγητές όχι μόνο δεν έχουν δικό τους γραφείο για να εργασθούν και να προετοιμασθούν για το μάθημα αλλά δεν χωρούν να σταθούν ούτε όρθιοι αφού αναγκαστικά συνυπάρχουν τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Η κατάσταση αυτή ισχύει και για το Δήμο μας και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε συγκεκριμένα σχολεία «για του λόγου το αληθές»
Προβληματικός επίσης είναι ο τομέας της καθαριότητας των σχολείων. Οι σχολικές καθαρίστριες,που είναι επιφορτισμένες με το βαρύ καθήκον και την ευθύνη της καθαριότητας και της υγιεινής των σχολείων, ευθύνη που σε συνθήκες πανδημίας και πρωτοφανούς έντασης των μέτρων καθαριότητας και υγιεινής μεγάλωσε,δεν καλύπτουν ούτε κατά το ήμισυ τις ανάγκες των σχολείων και δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις έργου,χωρίς ρεπό και άδειες και με αμοιβές πείνας. Στα πιο πολλά σχολεία η καθαριότητα γίνεται μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου ή στην καλύτερη αρχίζει μετά τις 12 το μεσημέρι. Στο πάγιο αίτημα τους για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών-καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία η απάντηση ακόμη και σήμερα δια στόματος του αρμόδιου Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου, χωρίς ντροπή, είναι ότι υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα που δεν επιτρέπουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων!
Η έγκριση του ποσού των 181.360€ ( β΄ δόση της κρατικής επιχορήγησης) για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων της Καλαμαριάς δεν καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων ούτε και υπό ομαλές συνθήκες. Γι’ αυτό ο Δήμος είναι ανάγκη να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να δοθεί γενναίο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές για την αγορά των απαραίτητων αναλώσιμων για τη συχνή απολύμανση και την προμήθεια όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κλπ).
Επειδή οι όροι που έχουν τεθεί από την επιστημονική ομάδα και την κυβέρνηση για το άνοιγμα των σχολείων είναι πρακτικά ανεφάρμοστοι για τα σχολεία της Καλαμαριάς,
Ζητάμε από το Δήμο ακόμη και τώρα να φροντίσει ώστε:
· Να μην χρησιμοποιούνται καθόλου αίθουσες που κρίνονται ακατάλληλες ( διάδρομοι, αποθήκες, γυμναστήρια, βιβλιοθήκες κλπ).
· Να χρησιμοποιηθούν άλλα κτίρια (πχ Δημοτικά για το διάστημα που δεν λειτουργούν) για να καλυφθούν οι ανάγκες.
· Να προμηθεύσει τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα, ώστε να υπάρχει επάρκεια για όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.
· Η απολύμανση να γίνεται σε κάθε διάλειμμα και στο τέλος των μαθημάτων.
· Να γίνει από τους αρμόδιους φορείς προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Α π α ι τ ο ύ μ ε Από την Κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα:
1. Στη μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και σε νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών,ώστε τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, να καθαρίζονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας και όχι μόνο 2 φορές,όπως είπε η Υπουργός Παιδείας, δεν είναι αρκετές.
2. Στην γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, για να υπάρχει κάλυψη των αναγκών τους ώστε να μην εξαρτώνται από την επιχορήγηση των επίσης υποχρηματοδοτούμενων Δήμων.
3. Στην απόσυρση του πολυνομοσχέδιου του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των μαθητών από 22 στους 24+10% σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και εισάγεται ελάχιστος αριθμός ανά τάξη σε 20 μαθητές από 7θέσια και άνω Δημοτικά και σε 16 μαθητές για 2θέσια και άνω Νηπιαγωγεία καθώς με τις διατάξεις του προωθείται το κλείσιμο σχολείων και τμημάτων, απολύσεις αναπληρωτών και μετακίνηση μαθητών, κάτι που αναμένεται να επιφέρει χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι επιστήμονες προβλέπουν νέο κύμα έξαρσης της επιδημίας του κορονοιού.
Είναι ώρα η Κυβέρνηση να αναλάβει τη δικιά της ευθύνη ώστε να διασφαλίσει τους όρους προστασίας της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών.
Με την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών δεν παίζουμε!!