Άνοιξε η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό

4/6/2025 11:14    Πώς γίνεται η διαδικασία
Σταδιακά θα αντικαταστήσει αριθμό ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού, που σταδιακά θα αντικαταστήσει αριθμό ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Μέσα από το myinfo.gov.gr και το pa.gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να τον εκδώσουν μόνοι τους και όσοι δεν το κάνουν, θα τους αποδοθεί αυτόματα από τις 5 Σεπτεμβρίου.

Για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού, οι πολίτες ακολουθούν τα εξής βήματα:

Εισέρχονται στην εφαρμογή myinfo.gov.gr με χρήση των κωδικών TaxisNet και χρήση δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης (OTP), που λαμβάνουν στο κινητό που έχουν καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – emep.gov.gr).

Μέσα της εφαρμογής, αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων τους με βάση το Μητρώο Πολιτών και επιβεβαιώνουν τους αναγνωριστικούς αριθμούς που συνδέονται με τα μητρώα: α) Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, β) Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), γ) Ενιαίο Μητρώο Α.Μ.Κ.Α.-Ε.Μ.Α.Ε.Σ. της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.Δ.ΙΚ.Α.) Α.Ε., δ) Μητρώο Δελτίων Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών που τηρεί η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), ε) ΕΜΕπ (emep.gov.gr) που τηρεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια, επιλέγουν «Επεξεργασία στοιχείων» και επιβεβαιώνουν, επιλέγοντας «σωστό» και «λάθος» για τα παρακάτω: Ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, όπως αντλούνται από Δημοτολόγιο, Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας (αριθμό κινητού τηλεφώνου, email και διεύθυνση) που μπορούν να μεταβληθούν μόνο μέσω ΕΜΕπ.

Σε περίπτωση που επιλέξουν «λάθος» για κάποιο στοιχείο, συμπληρώνουν το διορθωμένο στο αντίστοιχο πεδίο.

Ο πολίτης επιβεβαιώνει τα ορθά ονοματεπωνυμικά στοιχεία του και ημερομηνία γέννησης, Δήμο, ΑΜΚΑ και ΑΔΤ και στην συνέχεια ενημερώνονται τα βασικά μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης. Σε περίπτωση όμως που τα στοιχεία που υποδεικνύει δεν ταυτίζονται με αυτά στο Μητρώο Πολιτών και ο πολίτης θεωρεί ότι δεν έχουν καταγραφεί εκεί ορθά, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δημοτολόγιο του Δήμου που ανήκει για να τα διορθώσει.

Ακολούθως, προκειμένου να εκδώσουν τον Π.Α. επιλέγουν «Έκδοση Π.Α.» και ύστερα διαλέγουν τα δύο πρώτα ψηφία σε αναδυόμενο πεδίο (drop down). Επιλέγουν μεταξύ 24 αλφαριθμητικών ψηφίων, 10 αριθμητικά (0-9) και 14 κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου που έχουν ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο. Το τρίτο κατά σειρά ψηφίο είναι αλφαβητικό και παράγεται αυτόματα και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εγκυρότητας του Προσωπικού Αριθμού (check digit).

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τους πολίτες να επιλέγουν «Έκδοση Π.Α.».

Ο Π.Α. χορηγείται μόνο μία φορά σε κάθε φυσικό πρόσωπο, είναι μοναδικός και δεν μεταβάλλεται. Από 5 Σεπτεμβρίου ο Π.Α. θα αποδοθεί αυτόματα σε όλους τους πολίτες που δεν έχουν μεριμνήσει για την έκδοσή του.

Επιπλέον, οι πολίτες επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή myinfo.gov.gr, έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες επιβεβαίωσης ή διόρθωσης στοιχείων και έκδοσης Π.Α. και για τα ανήλικα τέκνα τους, εφόσον αυτά διαθέτουν ΑΦΜ.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού, που διαθέτουν κωδικούς TaxisNet, εκδίδουν κανονικά Π.Α. μέσω του myinfo.gov.gr. Όσοι δε διαθέτουν κωδικούς TaxisNet ή δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες, όπως για παράδειγμα πολίτες που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, θα μπορούν να εκδίδουν Π.Α. στα ΚΕΠ, καθώς και στις Προξενικές Αρχές από τις 23 Ιουνίου.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά - Το Δημοτικό συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση στον Μπουτάρη

Καλαμαριά - Το Δημοτικό συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση στον Μπουτάρη

16:09 4/6/2018

ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Εισαγγελέας για την επίθεση με μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ

Εισαγγελέας για την επίθεση με μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ

16:01 4/6/2018

Θεσσαλονίκη

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

15:56 4/6/2018

βιντεο

Καλαμαριά - Έκθεση εικαστικών εργαστηρίων στο REMEZZO

Καλαμαριά - Έκθεση εικαστικών εργαστηρίων στο REMEZZO

15:33 4/6/2018

ΚΕΔΚΑ

Το Facebook επέτρεψε σε δεκάδες εταιρίες πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα

Το Facebook επέτρεψε σε δεκάδες εταιρίες πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα

15:08 4/6/2018

Αποκάλυψη NYT

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα νέα περιστατικά λεμφώματος Hodgkin

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα νέα περιστατικά λεμφώματος Hodgkin

11:16 4/6/2018

ενός καρκίνου των λεμφοκυττάρων

Η αρχαία ελληνική πόλη που πουλάνε οι Τούρκοι

Η αρχαία ελληνική πόλη που πουλάνε οι Τούρκοι

11:13 4/6/2018

Βαργυλία

Φοιτητικό Επίδομα: Από σήμερα οι αιτήσεις για τα 1.000 ευρώ

Φοιτητικό Επίδομα: Από σήμερα οι αιτήσεις για τα 1.000 ευρώ

11:11 4/6/2018

ΜΕΧΡΙ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ

Έρχεται «Προπληρωμή» φόρων με νέο σύστημα μηνιαίας καταβολής

Έρχεται «Προπληρωμή» φόρων με νέο σύστημα μηνιαίας καταβολής

11:08 4/6/2018

υπουργείο Οικονομικών

Χωρίς νερό περιοχές της Θεσσαλονίκης - Έκτακτες διακοπές

Χωρίς νερό περιοχές της Θεσσαλονίκης - Έκτακτες διακοπές

09:56 4/6/2018

ΕΥΑΘ

Κλασικά Έπιπλα