Είναι ασφαλές το σεξ όταν κάποιος έχει κρύωμα ή γρίπη;

16/9/2020 01:03     Δύο γιατρίνες απαντούν…
Τι γίνεται εάν εσείς (ή ο/η σύντροφός σας) έχετε γρίπη, ή κρυολόγημα ενώ θέλετε και να κάνετε σεξ; Είναι σίγουρο ότι ο ένας θα κολλήσει τον άλλον;

Πρώτον, πρέπει να εξετάσετε το πώς μεταδίδεται ο ιός. «Η γρίπη εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων αναπνοής», εξηγεί η δρ. Jamin Brahmbhatt, ουρολόγος και ειδική σε θέματα σεξουαλικής υγείας στο Orlando Health στην Φλώριντα των ΗΠΑ. «Τα σταγονίδια μπορούν να εξαπλωθούν με φτέρνισμα, βήχα, αναπνοή, χειραψία και φιλί». Αυτά τα σταγονίδια μεταφοράς του ιού μπορούν να ζήσουν για 24 ώρες σε τραπέζια και πάγκους, 1 με 2 ώρες στα σεντόνια και 15 με 30 λεπτά στα χέρια, λέει η δρ. Brahmbhatt.

Ο κίνδυνος του να κάνετε σεξ, ενώ ο ένας από τους δύο έχει τη γρίπη είναι πραγματικός. «Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση δύο μέτρων από όποιον μπορεί να έχει τη γρίπη», λέει με την σειρά της η δρ. Kate White, επίκουρη καθηγήτρια γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ… στενές επαφές, το να το κάνετε, ενώ ένας από εσάς έχει τη γρίπη, είναι απολύτως ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή.

«Το να κάνετε σεξ χωρίς ο/η άρρωστος/η σύντροφός σας να φτερνιστεί, να βήξει, ή ακόμα και μόνο να αναπνεύσει κοντά στο στόμα σας είναι εξαιρετικά απίθανο», προσθέτει η δρ. White. Τι σημαίνει αυτό; Μην κάνετε σεξ αν γνωρίζετε ότι ο ένας από σας έχει γρίπη. Αυτό ισχύει ακόμα και αν έχετε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς αυτό απλά μειώνει μόνο τον κίνδυνο να κολλήσετε, δεν τον εξαλείφει.

Παγίδα…

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι κάποιος που έχει την γρίπη μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μια εβδομάδα προτού ακόμα εμφανίσουν τα συμπτώματα. Οπότε είναι πιθανό να κολλήσετε από μια/έναν σύντροφο που φαίνεται να είναι απόλυτα υγιής. Ένα άτομο που αναρρώνει από τη γρίπη μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό έως και επτά ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Για το λόγο αυτό, τόσο η δρ. White όσο και η δρ. Brahmbhatt συνιστούν να αποφεύγετε το σεξ για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αφότου εσείς ή ο/η σύντροφός σας αναρρώσετε πλήρως από την γρίπη.

ΟΚ, και τώρα ίσως σκέφτεστε ότι «ένα φιλί τουλάχιστον, δεν μπορώ να δώσω»; Όχι! «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο», λέει η δρ. White και προσθέτει: «Αν θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, είναι επίσης καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και ξεχωριστά δωμάτια».


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πορεία κατά της εμπορίας ανθρώπων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

10:11 15/10/2017

Walk for Freedom

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

Σπάνια σκάφη του περασμένου αιώνα παρουσιάζονται 1η φορά στη Θεσσαλονίκη

10:05 15/10/2017

στη Νέα Ραιδεστό

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

Σύλλογος Γονέων καταγγέλλει τα Jumbo για τη διαφήμιση με το γκέι ζευγάρι

09:55 15/10/2017

ο Σύλλογος Ανεξάρτητων Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από Δευτέρα

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από Δευτέρα

09:53 15/10/2017

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

Τουλάχιστον 38 νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

09:47 15/10/2017

Εκατοντάδες αγνοούμενοι

Ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί πάνω από 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

Ο Τσοχατζόπουλος διεκδικεί πάνω από 200.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο

09:34 15/10/2017

Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να δώσει αναβολή

Ξεκινούν οι

Ξεκινούν οι "λοταρίες" της εφορίας

09:28 15/10/2017

Υπεγράφη η σχετική απόφαση - Δείτε τι προβλέπει

Πληρωμή 21 εκατ. ευρώ σε 241.439 δικαιούχους αγρότες - Τα ποσά

Πληρωμή 21 εκατ. ευρώ σε 241.439 δικαιούχους αγρότες - Τα ποσά

09:18 15/10/2017

ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαγραφή οφειλών από την ΕΥΔΑΠ για ευπαθείς ομάδες

Διαγραφή οφειλών από την ΕΥΔΑΠ για ευπαθείς ομάδες

09:14 15/10/2017

οφειλές ύψους 565.000 ευρώ

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ψάχνουν τον «εγκέφαλο» που έδωσε την εντολή

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ψάχνουν τον «εγκέφαλο» που έδωσε την εντολή

09:13 15/10/2017

ποιος εκλεισε το μοιραίο ραντεβού;

Κλασικά Έπιπλα