Καλαμαριά - Κόδρα: Αντιδράσεις για την αμφισβήτηση - Η τοποθέτηση των παρατάξεων - Ψήφισμα

8/9/2026 14:59    Ομόθυμη αντίδραση σε κάθε απόπειρα..
Την ομόθυμη αντίδρασή του απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης της παραχώρησης χρήσης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο δήμο Καλαμαριάς, εκφράζει με χθεσινοβραδινό ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο. Καλεί την κυβέρνηση να άρει οποιαδήποτε υποψία αμφισβήτησης της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου, όπως προβλέπει ο ν.4514/2018 και δηλώνει ότι συνεχίζει να εργάζεται για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του Κόδρα ως πάρκου υπερτοπικής σημασίας για όλη τη Θεσσαλονίκη.


Ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο η κυρία Αράπογλου είπε πως “ενώ είχαμε την εντύπωση ότι θα επρόκειτο για μια συνάντηση γνωριμίας, αναγνωριστικού χαρακτήρα σχετικά με κάποια θέματα που υπάρχουν με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ξαφνικά ετέθη από την πλευρά τους ζήτημα αμφισβήτησης της παραχώρησης της χρήσης του Κόδρα στο δήμο Καλαμαριάς. Τους απαντήσαμε ότι η χρήση του πρώην στρατοπέδου περιήλθε στο δήμο για 99 χρόνια με το ν.4514/2018 του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Εκείνοι, αντέτειναν ότι το Κόδρα, κανονικά δεν ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς σε αυτό είχε παραχωρηθεί από το στρατό για συγκεκριμένους σκοπούς, οι οποίοι, επειδή δεν εκπληρώθηκαν, δεν ισχύει πλέον και η παραχώρηση προς το συγκεκριμένο υπουργείο. Άρα σας έδωσε κάτι που κανονικά δεν του ανήκε”.

Η δήμαρχος ανέφερε πως “το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσήλθε με προχειρότητα σε αυτή τη συνάντηση”.

Εξήγησε ότι “προβληματίστηκα πολύ για το εάν θα έπρεπε να αντιδράσω δημοσίως απέναντι σε αυτή τη στάση των εκπροσώπων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αποφάσισα να δημοσιοποιήσω το θέμα και να το φέρω και προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, επειδή έκρινα ότι επρόκειτο για μια ευθεία απόπειρα αμφισβήτησης του ν.4514/2018”.

Η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Δαρδαμανέλης ανέφερε ότι “από κανένα νόμο, ούτε του 2018, ούτε από αυτόν του 2025 δεν παρέχεται δυνατότητα αμφισβήτησης της παραχώρησης του Κόδρα στο δήμο Καλαμαριάς. Συνεπώς για μας δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Γι' αυτό και το καλύτερο θα ήταν να μην θέτουμε εμείς κανένα θέμα αμφισβήτησης της παραχώρησης χρήσης. Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τις μελέτες και το στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης του Κόδρα, ώστε να δημιουργήσουμε το πάρκο που έχουμε στο μυαλό μας. Έτσι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης”.

Ο Άρης Τεμεκενίδης, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμαριά Πρώτη Ξανά” τόνισε ότι “σε μια συνάντηση που τα θέματα που τίθενται ξεπερνούν κόκκινες γραμμές του δήμου, διακόπτεις τη συνάντηση και δείχνεις την πόρτα της εξόδου. Ο στρατός δεν είναι ΑΕ. Έχει ένα σκοπό. Να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της χώρας. Δεν έχει σκοπό να προικίζει κόρες αξιωματικών. Εμείς πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Πως θα γίνει δηλαδή το Κόδρα υπερτοπικό πάρκο. Δεν μπορούμε πια να έχουμε έναν χώρο που παραμένει αναξιοποίητος”.

Ο Χρήστος Βάρδας, επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά” είπε πως “για την Καλαμαριά είναι αυτονόητο ότι το Κόδρα θα ανήκει στο δήμο. Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση που αμφισβητεί αυτό το δεδομένο”.

Η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Αναστασία Ποικιλίδου είπε πως “θα έπρεπε να υπάρχει γραπτή ενημέρωση για το τι έγινε και για το πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Ο χαρακτήρας του Κόδρα δεν μπορεί να αλλάξει. Η αμφισβήτηση της παραχώρησης προετοιμάζει το έδαφος για την παραχώρηση του Κόδρα σε επιχειρηματικά συμφέροντα”.

Το ψήφισμα

Στη συνέχεια η κυρία Αράπογλου πρότεινε να εκδοθεί ψήφισμα για το ζήτημα αυτό, “πρέπει να επαναδιατυπώσουμε την ομόθυμη θέση του δημοτικού συμβουλίου ότι το Κόδρα ανήκει στο δήμο. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει το θέμα εδώ ώστε να εργαστούμε από κοινού για την υλοποίηση του υπερτοπικού πάρκου για όλη τη Θεσσαλονίκη.
Το ψήφισμα το οποίο ανέγνωσε η δήμαρχος αναφέρει τα εξής:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς εκφράζει την έκπληξη και την πολύ μεγάλη ανησυχία του, αναφορικά με την απόπειρα αμφισβήτησης της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα από το Ελληνικό Δημόσιο προς τον Δήμο Καλαμαριάς, όπως εκφράστηκε σε συνάντηση της ΔημάρχουΚαλαμαριάς κ. Χρυσής Αράπογλου με τον υφυπουργό  Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιο Δαβάκη και υψηλόβαθμους αξιωματικούς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς:

Δηλώνει ότι η όποια απόπειρα αμφισβήτησης της νομιμότητας χρήσης του Κόδρα από το Δήμο Καλαμαριάς για 99 χρόνια, όπως προβλέπει ο ν.4514/2018, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και αποδεκτή. Καλεί την κυβέρνηση να άρει οποιαδήποτε υποψία αμφισβήτησης της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα προς τον Δήμο Καλαμαριάς.

Συνεχίζει να εργάζεται για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του Κόδρα ως πάρκου υπερτοπικής σημασίας για όλη τη Θεσσαλονίκη. Καλεί την ηγεσία όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίλυση των σοβαρών εκκρεμοτήτων που αφορούν στις υπολειπόμενες απαλλοτριώσεις στο χώρο του πρώην στρατοπέδου και στην υλοποίηση βάσει των κατευθύνσεων που θα δώσει το υπό εκπόνηση στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίησή του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς, σύλλογοι και συλλογικότητες της περιοχής, οι πολίτες αυτής της πόλης, βρίσκονται συντεταγμένοι για την ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου Κόδρα ως πάρκου υπερτοπικής σημασίας και είναι έτοιμοι να αποκρούσουν οποιοδήποτε real estate σχέδιο”.

Στο ψήφισμα αυτό ενδέχεται να γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές, όπως συμφωνήθηκε έπειτα από αίτημα των επικεφαλής ορισμένων παρατάξεων.

Αντιδράσεις κομμάτων

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χουρδάκης κατέθεσε ερώτηση καθώς και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για τυχόν διαδικασία άρσης ή μεταβολής της παραχώρησης. Σε δήλωσή του, δε, ο κ. Χουρδάκης σημειώνει πως «το Κόδρα δεν είναι διαθέσιμο για κυβερνητικούς πειραματισμούς, παρασκηνιακές αναθεωρήσεις ή νομικές “ερμηνείες” εκ των υστέρων. Υπάρχει νόμος, υπάρχει συγκεκριμένη παραχώρηση, υπάρχει ενεργός σχεδιασμός του Δήμου και υπάρχει μία ολόκληρη πόλη που απαιτεί καθαρές απαντήσεις. Αν η Κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το καθεστώς, να το πει ευθέως και να εξηγήσει με ποια νομική βάση και προς ποια κατεύθυνση. Το Κόδρα πρέπει να παραμείνει δημόσιος, ελεύθερος και πράσινος χώρος για την Καλαμαριά και τη Θεσσαλονίκη».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω κοινής δήλωσης των βουλευτών Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδη και Χρήστου Γιαννούλη. Σε αυτήν αναφέρουν: «Η επίκληση νομικών ζητημάτων στην απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την οποία γνωστοποίησε η Δήμαρχος Καλαμαριάς, συνιστά μία ακόμη προσπάθεια ακύρωσης θετικών πρωτοβουλιών και ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 που βελτίωναν την ποιότητα ζωής στη Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη διψάει για πράσινο και γι' αυτό η τότε κυβέρνηση απέδωσε τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά στα δυτικά και το Κόδρα στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
Όπως σωστά επισημαίνει και η Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Αράπογλου, στην ανακοίνωσή της, λίγες ημέρες μετά την καθυστερημένη παράδοση της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στην Καλαμαριά, που αναμφισβήτητα αποτελεί θετικό γεγονός, η αμφισβήτηση της νομιμότητας του Κόδρα αποτελεί μία ακόμη ματαίωση θετικών προσδοκιών για τη Θεσσαλονίκη.
Το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει της ΔΕΘ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα παιχνίδια περί δήθεν ‘νομιμότητας’ και να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα».

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς είπε πως υπάρχει αλλαγή στάσης στο συγκεκριμένο ζήτημα από την κυβέρνηση και τόνισε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και των κατοίκων για την απόδοση των δημόσιων αυτών χωρών στις τοπικές κοινωνίες».


emakedonia

Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Κόδρα: Αντιδράσεις για την αμφισβήτηση - Η τοποθέτηση των παρατάξεων - Ψήφισμα

Καλαμαριά - Κόδρα: Αντιδράσεις για την αμφισβήτηση - Η τοποθέτηση των παρατάξεων - Ψήφισμα

14:59 8/9/2026

Ομόθυμη αντίδραση σε κάθε απόπειρα..

Καλαμαριά: Οι διαμαρτυρίες έφεραν επανεξέταση της γραμμής 6 - Τι είπαν οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο

Καλαμαριά: Οι διαμαρτυρίες έφεραν επανεξέταση της γραμμής 6 - Τι είπαν οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο

13:25 8/9/2026

Επανεξέταση των αλλαγών

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

21:07 7/9/2026

Από την Εταιρεία Ύδρευσης ανακοινώνεται ότι..

Καλαμαριά «Παρά θιν’ αλός» για όλους: Τέσσερις συναυλίες με απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα

Καλαμαριά «Παρά θιν’ αλός» για όλους: Τέσσερις συναυλίες με απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα

17:02 7/9/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση

Νέα διοίκηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

Νέα διοίκηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

16:46 7/9/2026

Οι εξελίξεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς

Πώς θα λειτουργεί ο νέος «κουμπαράς για τη νέα γενιά» Δείτε παραδείγματα

Πώς θα λειτουργεί ο νέος «κουμπαράς για τη νέα γενιά» Δείτε παραδείγματα

16:39 7/9/2026

Ποιοι μπορούν να βάζουν χρήματα

Θεσσαλονίκη: Πτώση 13χρονης από 5ο όροφο ξενοδοχείου

Θεσσαλονίκη: Πτώση 13χρονης από 5ο όροφο ξενοδοχείου

16:31 7/9/2026

Νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα

Κλασικά Έπιπλα