Εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης η μελέτη που θα ενοποιήσει τα σχέδια των επτά δήμων, που διαθέτουν εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης. Η μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
Είναι το πρώτο βήμα στο μεγαλόπνοο σχέδιο, για την ανάδειξη και ανάπτυξη της παραλίας της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι και το οποίο είχε την καθολική αποδοχή των φορέων, τοπικών και κεντρικών.
Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Περιφέρειας, Απόστολος Γιάντσης, είπε σύμφωνα με το voria, ότι ήδη έχει αποφασιστεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και το σχετικό αίτημα εστάλη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η συγκεκριμένη μελέτη για την ενοποίηση των μέχρι σήμερα αποσπασματικών σχεδίων των δήμων (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού) θα λειτουργήσει υποστηρικτικά συνδέοντας όλα αυτά τα σχέδια, ώστε να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο το παραλιακό μέτωπο.
Ο διαγωνισμός που θα γίνει για την εκπόνηση της μελέτης έχει ειδική πρόβλεψη ώστε να συμμετέχουν επιστήμονες από διαφορετικά, πλην όμως σχετικά, γνωστικά αντικείμενα (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι μέχρι και ναυπηγοί).
Οι ειδικοί θα αναζητήσουν τρόπους ώστε να συνδεθούν και να ενοποιηθούν οι τμηματικοί σχεδιασμοί των δήμων, ώστε το παραλιακό μέτωπο να αποκτήσει ενιαία ταυτότητα και φιλοσοφία και οι παρεμβάσεις να συμπληρώνουν κι όχι να ακυρώνουν η μία την άλλη.
Στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής συζητήθηκε ως παράδειγμα η ενοποίηση των ποδηλατοδρόμων κάθε δήμου σε ένα ενιαίο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα διαπερνά πολλούς διαφορετικούς δήμους, τον προσδιορισμό κατάλληλης θέσης για την λειτουργία ναυπηγείων ή μαρίνας κλπ.
Και ανάμεσα σε αυτά, ο κ. Γιάντσης επισήμανε ότι στην αναπτυξιακή του διάσταση ο σχεδιασμός ενιαίου παραλιακού μετώπου πρέπει να περιλαμβάνει και θέματα τουρισμού, ναυταθλητισμού, αλιείας, των οστρακοκαλλιεργειών, που καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα κ.ά.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Γάκης, είπε ότι μια τέτοια μελέτη δεν μπορεί να προσδιορίσει το όραμα της Περιφέρειας ή των δήμων για το παραλιακό μέτωπο και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κάτι πιο ολοκληρωμένο, λειτουργικό και οραματικό.
Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε το σχέδιο μεγαλεπήβολο, όμως τόνισε ότι δεν αντιστοιχεί στην αποτύπωση που επιχειρείται με αυτή τη μελέτη.
Η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, υπογράμμισε ότι η διαδικασία είναι μάλλον αναποτελεσματική για το μέγεθος και τη σημασία της αξιοποίησης των επιμέρους προτάσεων.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του και στη μελέτη, αλλά και στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.
Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, τόνισε ότι για μια τόσο μεγάλη μελέτη, όπως του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, θα έπρεπε να κληθούν μεγάλες εταιρίες, μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού, για να κάνουν προτάσεις τέτοιου μεγέθους.