Λιπαντικά βοηθήματα στο σεξ: Τι να προσέχετε ΠΑΝΤΑ

4/6/2020 21:49    τι δείχνουν οι έρευνες
Καμιά φορά, για να απολαύσουμε καλύτερα το σεξ, χρειαζόμαστε λίγη... βοήθεια για να κάνουμε τα πράγματα να πάνε πιο... ομαλά. Τα λιπαντικά προϊόντα μπορούν να κάνουν την επαφή πιο άνετη για τις γυναίκες με κολπική ξηρότητα, ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες, όπως η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, η συναισθηματική κατάσταση, ορισμένα φάρμακα κ.α.

Τα λιπαντικά βοηθήματα στο σεξ βοηθούν επίσης τις γυναίκες που δεν υγραίνονται επαρκώς φυσικά, όταν διεγείρονται σεξουαλικά. Τα λιπαντικά αυτά καθιστούν επίσης ευκολότερη -και πιο ευχάριστη- τη χρήση προφυλακτικών, απαραίτητη για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Ιντιάνα το 2014 έδειξε, σύμφωνα με το iatropedia ότι το 65% των γυναικών έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο λιπαντικό για να κάνουν το σεξ πιο άνετο, πιο ευχάριστο ή και τα δύο. Και μια άλλη έρευνα επάνω σε ομοφυλόφιλα άτομα έδειξε ότι το 89% των αντρών χρησιμοποιεί πάντα λιπαντικά κατά την πρωκτική επαφή.

Όμως, παρά την ευρεία χρήση λιπαντικών ουσιών στο σεξ, η έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων, ειδικά για συγκεκριμένες ομάδες χρηστών.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για πιθανά προβλήματα και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας εάν χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό στο σεξ.

Πόσο ασφαλή είναι τα λιπαντικά βοηθήματα;

Το λιπαντικό μειώνει την πιθανότητα των ΣΜΝ καθιστώντας την κολπική ή πρωκτική περιοχή πιο ολισθηρή, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο μικροσκοπικών εκδορών που ευνοούν την μετάδοση μολυσματικών παραγόντων. Αλλά μια έρευνα του 2012 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sexually Transmitted Diseases έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει λιπαντικά για την πρωκτική επαφή τον προηγούμενο μήνα είχαν στην πραγματικότητα περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με γονόρροια ή χλαμύδια σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει πρωκτικό σεξ χωρίς χρήση λιπαντικών ουσιών. Οι συγγραφείς απέδωσαν το γεγονός στο ότι τα λιπαντικά προκάλεσαν φλεγμονή του πρωκτού και του ορθού, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση μικροοργανισμών.

Επιπλέον, μια εργαστηριακή έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pharmaceutics εξέτασε 12 λιπαντικά που πωλούνται στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών εμπορικών σημάτων όπως οι KY Jelly και Replens) και διαπίστωσε ότι μερικά από αυτά μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία του pH του κόλπου, κάτι που, θεωρητικά, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων κολπικών μολύνσεων (η εν λόγω μελέτη δεν εξέτασε την πιθανότητα μόλυνσης, παρά μόνο την χημική σύνθεση των λιπαντικών). Και μια ακόμα έρευνα από το UCLA που δημοσιεύθηκε το 2013 έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν baby oil ή βαζελίνη ως λιπαντικό ήταν ιδιαίτερα πιθανό να καταλήξουν με βακτηριακή κολπίτιδα ή μόλυνση ζύμης.

Καμία από αυτές τις μελέτες δεν αποδεικνύει οριστικά ότι τα σεξουαλικά λιπαντικά προκαλούν άμεσα οποιοδήποτε είδος μόλυνσης. Επισημαίνουν, όμως, τη σημασία της χρήσης προφυλακτικών, τα οποία αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ (εκτός από την αποχή ή τη μονογαμική σχέση με ένα μονογαμικό σύντροφο). Αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιείτε λιπαντικό στο σεξ, είτε όχι. Και αν είστε γυναίκα και αναπτύξετε κολπική λοίμωξη μετά από χρήση λιπαντικού, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό προϊόν ή να αποφύγετε τα λιπαντικά για λίγο.

Άλλες επιπλοκές από τα λιπαντικά βοηθήματα στο σεξ

Ακόμη και αν η μόλυνση δεν είναι ανησυχητική, τα εμπορικά λιπαντικά μπορούν να περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Ιδιαίτερα συχνό είναι το “μούδιασμα” από λιπαντικά που περιέχουν βενζοκαϊνη, ένα τοπικό αναισθητικό και τα “θερμαντικά” λιπαντικά, τα οποία μπορεί να περιέχουν μενθόλη, ή καψαϊκίνη (το ίδιο συστατικό με τις καυτερές πιπεριές).

Όπως και σε άλλα προϊόντα δέρματος, τα λιπαντικά που περιέχουν αρωματικά συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Άλλα πιθανά ερεθιστικά περιλαμβάνουν τους αντιβακτηριακούς παράγοντες χλωρεξιδίνη, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη και μια ομάδα συντηρητικών που ονομάζονται parabens (συχνά αναφέρονται ως μεθυλο-, βουτυλο-, αιθυλο- και προπυλο-παραμπέν).

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν είστε ευαίσθητοι σε ένα δεδομένο προϊόν βάζοντας λίγο στο εσωτερικό του αγκώνα σας και περιμένοντας μια μέρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ερυθρότητα. Αν έχετε κάποια ασυνήθιστη αντίδραση σε ένα νέο λιπαντικό, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε. Αν το πρόβλημα παραμένει, μιλήστε με το γιατρό σας.

Επίσης, τα λιπαντικά με βάση το πετρέλαιο αλληλεπιδρούν με το λατέξ και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν με προφυλακτικά από λατέξ. Τέτοια λιπαντικά είναι τα φυσικά λιπαντικά όπως ορυκτέλαια και baby oil, καθώς και εμπορικά προϊόντα με βάση το πετρέλαιο. Τέλος, υπάρχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι ορισμένα λιπαντικά με βάση το νερό, μπορεί να μειώσουν την κινητικότητα του σπέρματος, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Συμπέρασμα

Αν και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα λιπαντικά για το σεξ είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή και μπορεί να είναι μια καλή λύση για την ξηρότητα του κόλπου ή για να μειωθεί η τριβή (ή να αυξηθεί η ευχαρίστηση) στη σεξουαλική σας ζωή.

Αλλά όπως και με οτιδήποτε βάζετε στο σώμα σας, λάβετε προφυλάξεις:

-Διαβάστε την ετικέτα
-Αποφύγετε προϊόντα με συστατικά στα οποία γνωρίζετε ότι είστε ευαίσθητοι (κατά γενικό κανόνα, όσο λιγότερα συστατικά, τόσο το καλύτερο)
-Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες
-Να είστε σε επιφυλακή για τυχόν αντιδράσεις/παρενέργειες



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Με εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου συναντήθηκε η δήμαρχος

Καλαμαριά: Με εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου συναντήθηκε η δήμαρχος

22:13 12/3/2024

αποτέλεσμα με πολλαπλά οφέλη για την Καλαμαριά

Καλαμαριά: Καθαρά Δευτέρα με γλέντι και δωρεάν χαρταετούς!

Καλαμαριά: Καθαρά Δευτέρα με γλέντι και δωρεάν χαρταετούς!

22:06 12/3/2024

ραντεβού στην πλαζ

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Πετρίδης

Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Πετρίδης

14:04 12/3/2024

Γνωστός για τις ταινίες «Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

19:01 11/3/2024

Δευτέρα 11/03 και Τρίτη 12/03

Οι αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

Οι αφίσες για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

17:58 11/3/2024

Το έργο μεταμορφώνει το Παρίσι σε ένα φανταστικό αθλητικο-κεντρικό αστικό τοπίο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 8/3/2024

Παρασκευή 08/03, Σάββατο 09/03 και Κυριακή 10/03

Καλαμαριά: Νέα μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 14 Μαρτίου

Καλαμαριά: Νέα μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 14 Μαρτίου

12:30 8/3/2024

δήμος Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Πολλές ώρες χωρίς ρεύμα την Παρασκευή - Δείτε τις οδούς

Καλαμαριά: Πολλές ώρες χωρίς ρεύμα την Παρασκευή - Δείτε τις οδούς

23:47 6/3/2024

ΔΕΔΔΗΕ

Καλαμαριά: 4 μήνες δωρεάν εξετάσεις για όλους και ενημερώσεις σε όλες τις γειτονιές (πρόγραμμα)

Καλαμαριά: 4 μήνες δωρεάν εξετάσεις για όλους και ενημερώσεις σε όλες τις γειτονιές (πρόγραμμα)

23:26 6/3/2024

Ο Δήμος βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Καλαμαριά: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου (βιντεο)

Καλαμαριά: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου (βιντεο)

23:07 6/3/2024

Σοκάρει το βίντεο

Κλασικά Έπιπλα