Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

17/3/2025 12:03    H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης
“H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης και της προσφυγιάς, στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως κρατήσαμε ζωντανές τις ρίζες μας από τη Μικρά Ασία, έτσι και σήμερα υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη λήθη. Η τέχνη και η ιστορία δε μπορούν να σβηστούν, γιατί, όπως ‘Είναι βαθιά η ρίζα, δεν τη φτάνει ο άνεμος'”.
Με τα λόγια αυτά η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου καλωσόρισε στον Πολυχώρο Τέχνης του Remezzo, στην παραλία της Αρετσούς, μία ακόμα μεγάλη έκθεση τιμής, μνήμης και αγώνα για την τουρκική εισβολή και κατοχή, που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμαριάς.

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας του Δήμου Καλαμαριάς με τη Μητρόπολή μας και τις οργανώσεις της Κύπρου και ειδικά της Κυπριακής Νεολαίας. Είναι αποτέλεσμα της ενότητάς μας και ξέρουμε καλά ότι όταν οι Έλληνες ενώνονται, δημιουργούν και διαπρέπουν” τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος, που τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης «1974-2025: Η τούρκικη εισβολή-κατοχή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ευχαρίστησε θερμά τη Δήμαρχο Καλαμαριάς και τον Δήμο για την συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης που αποτελεί δημιούργημα του Μητροπολίτη Κύκκου.

“Η Καλαμαριά είναι ο βασικότερος πυλώνας μας στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όχι μόνο ως προς τη φιλοξενία, αλλά και ως προς την αρωγή σε κάθε μας εκδήλωση. Η σταθερή σας υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Κύπρο είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ένας μεγάλος Δήμος είναι πάντα εκεί για εμάς” τόνισε ο Πρόξενος.
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Κώστα Σταματάρη, ο οποίος τόνισε ότι με την συνεργασία της η Καλαμαριά ισχυροποιεί τα θεμέλια του αγώνα της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας, Δανιήλ Μιτσής επισήμανε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή ενός λαού. Η Καλαμαριά που γεννήθηκε από την προσφυγιά, στέκεται στο πλευρό μας στον αγώνα. Ο πολιτισμός δε σβήνει, η μνήμη δεν ξεριζώνεται”.

Στους δεσμούς που ενώνουν την Καλαμαριά με την Κύπρο και στην σχέση που βασίζεται σε γερά θεμέλια αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός, ενώ για την συνεργασία της Καλαμαριάς με την Κύπρο και τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μεγάλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το κυπριακό ζήτημα μίλησε ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση στο εμβληματικό κτήριο του Remezzo έδωσαν οι μουσικοί και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της Καλαμαριάς που ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Νεολαία Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, και παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες και την κοινωνία συνολικά να γίνουν μάρτυρες του πολυδιάστατου αντίκτυπου της εισβολής στην Κύπρο. Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη και από τα σχολεία.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 38 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και 2 κιλά ηρωίνης

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 38 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και 2 κιλά ηρωίνης

20:29 5/12/2020

σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί σε σχολεία του δήμου Θέρμης

Θεσσαλονίκη: Βανδαλισμοί σε σχολεία του δήμου Θέρμης

20:27 5/12/2020

το τελευταίο χρονικό διάστημα

Εντός του Ιανουαρίου ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό

Εντός του Ιανουαρίου ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό

20:23 5/12/2020

Τηλεδιάσκεψη

30 μέρες φουλ ταινιάρες: Η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του σινεμά τελειώνει την κυριαρχία του Netflix

30 μέρες φουλ ταινιάρες: Η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του σινεμά τελειώνει την κυριαρχία του Netflix

14:10 5/12/2020

Μοιάζει πολύ καλό, αλλά είναι αληθινό

Κάνει θραύση στο εξωτερικό: Το ελληνικό προϊόν υψηλής τεχνολογίας που νικάει τον κορωνοϊό, παραλίγο να χαθεί

Κάνει θραύση στο εξωτερικό: Το ελληνικό προϊόν υψηλής τεχνολογίας που νικάει τον κορωνοϊό, παραλίγο να χαθεί

14:08 5/12/2020

Μια εκπληκτική ελληνική πατέντα

Κάτω από 3 λάθη είσαι μπουζουκόβιος: Θα βρεις τον στίχο που λείπει στο κουίζ που δεν κάνει 10/10 ούτε ο Θεοφάνους;

Κάτω από 3 λάθη είσαι μπουζουκόβιος: Θα βρεις τον στίχο που λείπει στο κουίζ που δεν κάνει 10/10 ούτε ο Θεοφάνους;

14:05 5/12/2020

Θα τα καταφέρεις ή θα χάσεις κι εσύ

Μετακίνηση 8: Τα 4 μέρη που δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις του lockdown γιατί εκεί δεν κολλάει

Μετακίνηση 8: Τα 4 μέρη που δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις του lockdown γιατί εκεί δεν κολλάει

14:01 5/12/2020

Οσονούπω με sms στο 13033

Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα για το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη

23:05 4/12/2020

διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν κομμωτήρια και λιανεμπόριο

23:03 4/12/2020

τα “μη” για τα Χριστούγεννα

Καθηγητής Στανόπουλος: Εντατικολόγος καταρρίπτει με απλά λόγια τον μύθο των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη

Καθηγητής Στανόπουλος: Εντατικολόγος καταρρίπτει με απλά λόγια τον μύθο των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη

16:01 4/12/2020

Ακουγόταν αρκετά, αλλά...

Κλασικά Έπιπλα