Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον με 5 πηγές χρηματοδότησης

18/1/2020 11:03    τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ
Νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον που θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

-Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές

-Τραπεζικά δάνεια,

-Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,

-Φοροαπαλλαγές και

-Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει - σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία - να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν. Είναι επίσης το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους. Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

Επιπλέον το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτιρίων) καθώς μειώνεται ο λογαριασμός για το ρεύμα τα κοινόχρηστα κλπ.) καθώς και για τα επαγγέλματα της οικοδομής που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το γενικό πλαίσιο του νέου προγράμματος περιέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) πρόκειται να αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έναντι 1 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ, στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης σε κτίρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (το οποίο ανασχεδιάστηκε ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι) καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την βιομηχανία. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται μία ακόμη προκήρυξη και για κατοικίες. Δεν έχει αποφασιστεί ωστόσο αν το πρόγραμμα για τις κατοικίες θα προκηρυχθεί με τις προδιαγραφές που ίσχυαν ως τώρα, ή θα εφαρμοστούν πιλοτικά στοιχεία από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τη νέα περίοδο 2021-2027.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Κατέβασμα… τέλος! Κλείνουν πασίγνωστες ελληνικές ιστοσελίδες

Κατέβασμα… τέλος! Κλείνουν πασίγνωστες ελληνικές ιστοσελίδες

19:04 26/9/2020

“μάχη” κατά της πειρατείας

Έχετε καταλάβει γιατί μειώθηκαν δραστικά τα κρούσματα μετά το διάγγελμα;

Έχετε καταλάβει γιατί μειώθηκαν δραστικά τα κρούσματα μετά το διάγγελμα;

18:44 26/9/2020

Όχι δεν έχει να κάνει με τα τεστ

Πανηγυρίζουμε: Το Netflix φέρνει τη σειρά που θα ξεπεράσει και το «Vikings»

Πανηγυρίζουμε: Το Netflix φέρνει τη σειρά που θα ξεπεράσει και το «Vikings»

18:34 26/9/2020

Ετοιμαστείτε

10/10 μόνο με αντιγραφή: Θα βρεις τη σειρά από μια μόνο σκηνή στη δουλειά του πρωταγωνιστή;

10/10 μόνο με αντιγραφή: Θα βρεις τη σειρά από μια μόνο σκηνή στη δουλειά του πρωταγωνιστή;

18:30 26/9/2020

αν τα καταφέρεις, το ‘χεις πάει σε άλλο επίπεδο

Έφτασε στην Καρδίτσα η πρώτη βοήθεια των Καλαμαριωτών (φωτο)

Έφτασε στην Καρδίτσα η πρώτη βοήθεια των Καλαμαριωτών (φωτο)

18:00 26/9/2020

την Τρίτη το μεγαλύτερο μέρος

Έβαλε τα γυαλιά στη Σουηδία: Η χώρα-έκπληξη που νίκησε τον κορωνοϊό χωρίς να βουλιάξει την οικονομία της

Έβαλε τα γυαλιά στη Σουηδία: Η χώρα-έκπληξη που νίκησε τον κορωνοϊό χωρίς να βουλιάξει την οικονομία της

14:13 26/9/2020

Ένα αυθεντικό success story...

Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο - Πότε θα πρέπει να γίνεται

Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή το αντιγριπικό εμβόλιο - Πότε θα πρέπει να γίνεται

00:38 26/9/2020

υφυπουργός Υγείας

Αποκάλυψη: Έτσι θα γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας

Αποκάλυψη: Έτσι θα γίνουν οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας

23:57 25/9/2020

από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν

Κορονοϊός: Κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες από τα μεσάνυχτα!

Κορονοϊός: Κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες από τα μεσάνυχτα!

21:19 25/9/2020

βιντεο

Το ΑΧΕΠΑ τηρεί όλα τα πρωτόκολλα στη διαχείριση κρουσμάτων Covid-19

Το ΑΧΕΠΑ τηρεί όλα τα πρωτόκολλα στη διαχείριση κρουσμάτων Covid-19

17:37 25/9/2020

διοικητής του Νοσοκομείου

Κλασικά Έπιπλα