Δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη βρετανική Βουλή για το Brexit

22/10/2019 15:22    σήμερα
Με δύο σημαντικές ψηφοφορίες θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη η βρετανική κυβέρνηση, μία για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του, που κατοχυρώνει τη συμφωνία που πέτυχε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα με τις Βρυξέλλες για το Brexit, και μία για το εσπευσμένο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοσχεδίου στη Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι την Πέμπτη.

Η ψηφοφορία για την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου αναμένεται, εκτός απροόπτου γύρω στις 19.00 (ώρα Βρετανίας), και στη συνέχεια ενδέχεται να υπάρξει ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας. Ακόμη και με αυτά τα θέματα λυμένα, η νομοθεσία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, στην περίπτωση που κατατεθούν και εγκριθούν τροπολογίες που να σχετίζονται με μία τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ένα δημοψήφισμα ή μία παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020, προτάσεις που εξετάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εάν εγκριθούν πάντως τροπολογίες, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρήσει απαράδεκτες, δεν αποκλείεται να αποσύρει τη συμφωνία για την αποχώρηση και να επιχειρήσει να προχωρήσει σε γενικές εκλογές.

Διαφορετικά, εάν το νομοσχέδιο περάσει έγκαιρα από το κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί θεωρητικά να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Με την υποστήριξη κάποιων βουλευτών του Εργατικού κόμματος, που υποστηρίζουν το Brexit, και των ανταρτών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να λάβει έγκριση επί της αρχής στη δεύτερη ανάγνωσή του. Αλλά πιο δύσκολη κρίνεται η ψηφοφορία που αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες των βουλευτών - ακόμη και του Συντηρητικού κόμματος - ότι ο χρόνος που δίνεται για συζήτηση και εξέταση μίας τόσο σημαντικής νομοθεσίας δεν είναι αρκετός.

Στην περίπτωση που απορριφθεί το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση, θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη του Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα λάβουν ποτέ μια απόφαση που να αναγκάζει το Λονδίνο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, λέει ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε σήμερα πως το αίτημα του Λονδίνου για μια παράταση της προθεσμίας για το διαζύγιο από την ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και πως τα άλλη μέλη της Ένωσης δεν θα λάβουν ποτέ μια απόφαση που να αναγκάζει τη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως συζητεί το αίτημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου με τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών μελών και πως μια απόφαση θα ληφθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με κάθε σοβαρότητα το βρετανικό αίτημα για παράταση», δήλωσε στους ευρωβουλευτές, η ολομέλεια των οποίων συνεδριάζει στο Στρασβούργο.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ η απόφασή μας», δήλωσε ο Τουσκ χειροκροτούμενος.


ΑΠΕ
Επόμενο Προηγούμενο
 

10/10 μόνο όσοι πήραν το Lower με την αξία τους: Ξέρεις τι σημαίνουν στα Αγγλικά 10 λέξεις που όλοι την πατάμε;

10/10 μόνο όσοι πήραν το Lower με την αξία τους: Ξέρεις τι σημαίνουν στα Αγγλικά 10 λέξεις που όλοι την πατάμε;

19:25 26/8/2020

Πόσο υψηλό είναι το επίπεδό σου στα Αγγλικά;

Ένα θαύμα που το λένε, «Μηλιά»: Το ελληνικό χωριό που έχει 0% ανεργία βρήκε «χρυσάφι» στον τόπο του

Ένα θαύμα που το λένε, «Μηλιά»: Το ελληνικό χωριό που έχει 0% ανεργία βρήκε «χρυσάφι» στον τόπο του

17:03 26/8/2020

Κρυμμένο σε μια παραμυθένια τοποθεσία

Μεγάλο μπαμ με Κανάκη…

Μεγάλο μπαμ με Κανάκη…

16:14 26/8/2020

Θα... κάτσει;

Πείτε αλεύρι: Αυτές είναι οι ποινές για τους μαθητές που δεν θα βάζουν μάσκα στο σχολείο

Πείτε αλεύρι: Αυτές είναι οι ποινές για τους μαθητές που δεν θα βάζουν μάσκα στο σχολείο

13:19 26/8/2020

Βαριά καμπάνα

Ο Στόλος και τα μαχητικά οργώνουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στόλος και τα μαχητικά οργώνουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

02:06 26/8/2020

Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Ενοχος ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το επεισόδιο στη Μύκονο -H ποινή του

Ενοχος ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το επεισόδιο στη Μύκονο -H ποινή του

02:00 26/8/2020

Μαγκουάιρ

ΠΑΟΚ - Μπεσίκτας 3-1 Σπουδαία πρόκριση (BINTEO)

ΠΑΟΚ - Μπεσίκτας 3-1 Σπουδαία πρόκριση (BINTEO)

01:58 26/8/2020

Champions League

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου - Ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου - Ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας

01:52 26/8/2020

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ανοίγουν 1η Σεπτεμβρίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί - Με ποια μέτρα

Ανοίγουν 1η Σεπτεμβρίου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί - Με ποια μέτρα

01:40 26/8/2020

τηλεδιάσκεψη

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών

01:38 26/8/2020

με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών

Κλασικά Έπιπλα