Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον με 5 πηγές χρηματοδότησης

18/1/2020 11:03    τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ
Νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον που θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

-Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές

-Τραπεζικά δάνεια,

-Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,

-Φοροαπαλλαγές και

-Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει - σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία - να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν. Είναι επίσης το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους. Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

Επιπλέον το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.

Εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτιρίων) καθώς μειώνεται ο λογαριασμός για το ρεύμα τα κοινόχρηστα κλπ.) καθώς και για τα επαγγέλματα της οικοδομής που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού́ αποθέματος αναμένεται έως το 2030 να οδηγήσει σε αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το γενικό πλαίσιο του νέου προγράμματος περιέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027, νέο ΕΣΠΑ) πρόκειται να αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έναντι 1 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς παρουσιάζοντας το ΕΣΕΚ, στις Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα τρέξουν δύο προγράμματα εξοικονόμησης σε κτίρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων (το οποίο ανασχεδιάστηκε ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι) καθώς και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την βιομηχανία. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα αναμένεται μία ακόμη προκήρυξη και για κατοικίες. Δεν έχει αποφασιστεί ωστόσο αν το πρόγραμμα για τις κατοικίες θα προκηρυχθεί με τις προδιαγραφές που ίσχυαν ως τώρα, ή θα εφαρμοστούν πιλοτικά στοιχεία από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται για τη νέα περίοδο 2021-2027.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Βροχές, καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς φέρνει η «Θάλεια»

Βροχές, καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς φέρνει η «Θάλεια»

13:52 6/8/2020

σήμερα Πέμπτη

Η μικρή έγινε κούκλα: Παντρεύεται η «Λίλα» του «Άκρως Οικογενειακόν» και το ανακοίνωσε με φωτό-έκπληξη (Pic)

Η μικρή έγινε κούκλα: Παντρεύεται η «Λίλα» του «Άκρως Οικογενειακόν» και το ανακοίνωσε με φωτό-έκπληξη (Pic)

13:22 6/8/2020

Έχει γίνει μια πανέμορφη γυναίκα!

10/10 μόνο χωρισμένοι: Θα βρεις τον στίχο που λείπει από τα 10 πιο καψούρικα τραγούδια του Ρέμου;

10/10 μόνο χωρισμένοι: Θα βρεις τον στίχο που λείπει από τα 10 πιο καψούρικα τραγούδια του Ρέμου;

13:21 6/8/2020

αν έχεις πονέσει έχεις ελπίδες

Απ’ το μπαλκόνι θάλασσα: Το κοντινό, παραθαλάσσιο χωριό για φτηνές διακοπές πάνω στο κύμα (Pics)

Απ’ το μπαλκόνι θάλασσα: Το κοντινό, παραθαλάσσιο χωριό για φτηνές διακοπές πάνω στο κύμα (Pics)

13:19 6/8/2020

ακόμα ψάχνεις πού θα πας;

«Μα η Σουηδία μηδένισε τους θανάτους»: Τα πραγματικά νούμερα που δείχνουν τι πέτυχε τελικά η «Ανοσία της Αγέλης»

«Μα η Σουηδία μηδένισε τους θανάτους»: Τα πραγματικά νούμερα που δείχνουν τι πέτυχε τελικά η «Ανοσία της Αγέλης»

13:14 6/8/2020

Ας κάνουμε μια σύγκριση με τη χώρα μας...

Στη Χάλκη ο Μητσοτάκης για την ονοματοδοσία του περιφερειακού ιατρείου

Στη Χάλκη ο Μητσοτάκης για την ονοματοδοσία του περιφερειακού ιατρείου

13:11 6/8/2020

«Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός»

Πέθανε ο Γεώργιος Γ. Παπανδρέου

Πέθανε ο Γεώργιος Γ. Παπανδρέου

12:58 6/8/2020

σε ηλικία 92 ετών

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για αιμοδοσία από τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για αιμοδοσία από τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας

12:48 6/8/2020

καθημερινά απαιτούνται 50-60 φιάλες

Νέο γρήγορο τεστ για τον καρκίνο του μαστού 100% ακριβές

Νέο γρήγορο τεστ για τον καρκίνο του μαστού 100% ακριβές

12:45 6/8/2020

γρήγορο και φθηνό

Χαλκιδική: Ακυρώνεται το Φεστιβάλ Κασσάνδρας λόγω κορονοϊού

Χαλκιδική: Ακυρώνεται το Φεστιβάλ Κασσάνδρας λόγω κορονοϊού

12:40 6/8/2020

με σεβασμό στη δημόσια Υγεία

Κλασικά Έπιπλα