Πότε ο καφές γίνεται επικίνδυνος για τους νέους

31/5/2020 17:19    καρδιακή υγεία
Οι νεαροί ενήλικες με ήπια υπέρταση πρέπει να προσέχουν την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουν, επειδή, σύμφωνα με έρευνες, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, αλλά και εκδήλωσης διαβήτη αργότερα στην ζωή τους.

Ο καφές αποτελεί το δημοφιλέστερο ρόφημα παγκοσμίως και αν και έχει συνδεθεί στο παρελθόν με την καρδιακή υγεία, δεν είναι τόσο γνωστή η πιθανή του επιρροή στον διαβήτη.

Ο δρ Lucio Mos, καρδιολόγος στο νοσοκομείο San Daniele del Friuli στο Ούντινε της Ιταλίας, είπε χαρακτηριστικά: "Οι απόψεις διίστανται στις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε ασθενείς με υπέρταση (...) Η μελέτη μας σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει το κατά πόσον η κατανάλωση καφέ είχε επίδραση στον κίνδυνο των καρδιαγγειακών επεισοδίων, και εάν αυτή σύνδεση επιτεύχθηκε εξαιτίας της επίδρασης της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση και το μεταβολισμό της γλυκόζης”.

Τι έδειξε επιστημονική έρευνα

Σε σχετική έρευνα οι επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ συνολικά 1.201 μη διαβητικών ασθενών ηλικίας 18-45 ετών. Κάθε ένας από αυτούς είχε υπέρταση στο στάδιο 1 (συστολική αρτηριακή πίεση 140-159 mm/Hg, ή/και διαστολική αρτηριακή πίεση 90-99 mm/Hg), αλλά δεν λάμβανε θεραπεία γι' αυτήν.

Η κατανάλωση καφέ ορίστηκε από τον αριθμό των φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη, που έπιναν οι συμμετέχοντες κάθε μέρα. Εκείνοι που δεν έπιναν καθόλου καφέ απάντησαν “0 φλιτζάνια/ημέρα”, οι μετριοπαθείς πότες κατανάλωναν “1-3 φλιτζάνια/ημέρα” και εκείνοι που έπιναν πολύ καφέ ανέφεραν “4 και πάνω φλιτζάνια/ημέρα”.

Μεταξύ των συμμετεχόντων της μελέτης, το 26,3% δεν έπινε καφέ, το 62,7% ήταν μετριοπαθείς πότες καφέ και το 10% έπινε πολύ καφέ κάθε μέρα.

Ο διαβήτης τύπου-2 είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται πιο συχνά σε ασθενείς, που σε νεαρή ηλικία έχουν υπέρταση και έτσι οι ερευνητές εξέτασαν και το πώς η κατανάλωση καφέ επηρέασε τον κίνδυνο ανάπτυξης προδιαβήτη με την πάροδο του χρόνου, παρακολουθώντας την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων σε βάθος 12,5 χρόνων κατά μέσο όρο.

Εκείνοι που μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο αργά έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις επιβλαβείς επιδράσεις της στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και αν πίνουν πολύ καφέ καθημερινά (4 φλιτζάνια και πάνω). Η επίδραση του καφέ στον προδιαβήτη εξαρτάται από την ποσότητα της ημερήσιας πρόσληψης καφέ και από τη γενετική προδιάθεση του ατόμου.

Κατά τη διάρκεια των 12 και πλέον ετών της έρευνας, συνολικά 60 συμμετέχοντες εκδήλωσαν καρδιαγγειακά προβλήματα, με την πλειοψηφία αυτών (80%) να είναι καρδιακές προσβολές.

Συμπέρασμα

Ο δρ Mos καταλήγει στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το iatropedia, ότι η μελέτη δείχνει πως η κατανάλωση καφέ είναι γραμμικά συνδεδεμένη με την αύξηση κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων σε νεαρούς ενήλικες με ήπια υπέρταση:

“Αυτή η σχέση φαίνεται να -τουλάχιστον μερικώς- να προκαλείται από την μακροχρόνια επίδραση του καφέ στην αρτηριακή πίεση και το μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πιο σοβαρής υπέρτασης και διαβήτη αργότερα στη ζωή τους και θα πρέπει να τηρούν την κατανάλωση καφέ στο ελάχιστο”.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Σήκωσε το γάντι: Η αιχμηρή απάντηση του Χίου στον Νίκο Χατζηνικολάου

Σήκωσε το γάντι: Η αιχμηρή απάντηση του Χίου στον Νίκο Χατζηνικολάου

12:03 1/8/2020

Απίστευτα όσα γράφτηκαν

Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έρχονται απόψε στην Κεντρική Μακεδονία

Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έρχονται απόψε στην Κεντρική Μακεδονία

11:46 1/8/2020

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κορονοϊός: Στοπ στα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία

Κορονοϊός: Στοπ στα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία

11:27 1/8/2020

εγκύκλιος

Μακροζωία: Για να ζήσετε περισσότερο επιλέξτε αυτές τις πρωτεΐνες

Μακροζωία: Για να ζήσετε περισσότερο επιλέξτε αυτές τις πρωτεΐνες

00:10 1/8/2020

Νέα έρευνα

Τουρισμός για όλους - Η τελική λίστα - Δες αν είσαι δικαιούχος

Τουρισμός για όλους - Η τελική λίστα - Δες αν είσαι δικαιούχος

23:54 31/7/2020

ανακοινώθηκαν

48 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

48 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

23:47 31/7/2020

Πυροσβεστική

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα στους κλειστούς χώρους και σε εκκλησίες - Τι αλλάζει

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα στους κλειστούς χώρους και σε εκκλησίες - Τι αλλάζει

23:42 31/7/2020

βιντεο

Κορονοϊός: 78 νέα κρούσματα - Που εντοπίστηκαν - Τρεις νέοι θάνατοι

Κορονοϊός: 78 νέα κρούσματα - Που εντοπίστηκαν - Τρεις νέοι θάνατοι

19:29 31/7/2020

ΕΟΔΥ

Κορονοϊός: Κατέληξε 70χρονος - 205 οι νεκροί

Κορονοϊός: Κατέληξε 70χρονος - 205 οι νεκροί

18:16 31/7/2020

στο νοσοκομείο Ρίου

«Ταξιάρχαι»: Δίωξη σε γιατρούς - στελέχη για κακουργηματική παραβίαση των μέτρων του κορoνοϊού

«Ταξιάρχαι»: Δίωξη σε γιατρούς - στελέχη για κακουργηματική παραβίαση των μέτρων του κορoνοϊού

18:02 31/7/2020

Περιστέρι

Κλασικά Έπιπλα