Ανοιχτή Συναυλία στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης για τη Γιορτή της Δημοκρατίας 2025

17/7/2025 12:32    Πέμπτη 24/7
Η Θεσσαλονίκη τιμά την Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας με μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025, στη Νέα Παραλία, κοντά στον Λευκό Πύργο.

Με ελεύθερη είσοδο και ελεύθερο πνεύμα, η πόλη καλεί κατοίκους και επισκέπτες να συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή γιορτή που ενώνει την ιστορική μνήμη με τη μουσική έκφραση.

Τιμή και Μνήμη
51 χρόνια Μεταπολίτευση
100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη
Με αφορμή την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πρωτοβουλία που ανέλαβε το 2024, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, καθιερώνοντας έναν νέο θεσμό τιμής, μνήμης και πολιτιστικής έκφρασης.

Η Γιορτή Δημοκρατίας 2025 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025 στη Νέα Παραλία, κοντά στον Λευκό Πύργο, με ελεύθερη είσοδο.

Διπλή αφιέρωση: 51 χρόνια Μεταπολίτευση & 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Η φετινή εκδήλωση του Δήμου Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί δύο σημαντικές επετείους:

τα 51 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο σπουδαίος συνθέτης, που μελοποίησε την ψυχή του ελληνικού λαού και ταυτίστηκε με τους αγώνες για δικαιοσύνη και ελευθερία, θα τιμηθεί μέσα από μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο έργο του.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι σε πρόσωπα που συνέβαλαν καθοριστικά στον αγώνα για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στους:

1.Άσπα Καρρά: δημοτική σύμβουλος την περίοδο 1964-1967

2.Αλέκος Γρίμπας: δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 1964-1967

3.Τριαντάφυλλος Μηταφίδης

4.Στέλιος Νέστωρ

5.Ανέστης Αναστασιάδης

6.Κυριάκος Υψηλάντης

7.Σπύρος Σακέττας

8.Αγάπιος Σαχίνης

Ανοιχτή Συναυλία με Τσαλιγοπούλου, Μπάση και την Εστουδιαντίνα:
Η βραδιά θα κορυφωθεί μουσικά με μια συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Δημήτρης Μπάσης, πλαισιωμένοι από την ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, θα ερμηνεύσουν εμβληματικά τραγούδια που σημάδεψαν γενιές και συνόδευσαν κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Τι γιορτάζουμε στις 24 Ιουλίου:
Η 24η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία-ορόσημο για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Είναι η μέρα που, το 1974, έπεσε η στρατιωτική δικτατορία και επανήλθε η Δημοκρατία στη χώρα.

Από τότε, η επέτειος της Μεταπολίτευσης τιμάται κάθε χρόνο ως η Γιορτή της Δημοκρατίας, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στον αυταρχισμό και υπέρ της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Η Γιορτή της Δημοκρατίας 2025 στη Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς μια συναυλία ή μια επετειακή τελετή — είναι μια υπενθύμιση της αξίας της ελευθερίας, της ανάγκης για διαρκή εγρήγορση και της δύναμης του πολιτισμού να κρατά ζωντανή την Ιστορία.

Η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα συνέβη στις 24 Ιουλίου 1974, και αποτελεί ιστορικό ορόσημο – ημέρα κατά την οποία τερματίστηκε η δικτατορία των Συνταγματαρχών και ξεκίνησε η Μεταπολίτευση.

Τι συνέβη στις 24 Ιουλίου 1974 και γιατί γιορτάζουμε:
Την προηγούμενη μέρα, 23 Ιουλίου 1974, υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η δικτατορία κατέρρευσε και η στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε την παράδοση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση.

Ξημερώματα 24ης Ιουλίου, στις 02:06 π.μ., προσγειώνεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Αθήνα, με το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας.

Λίγο μετά, στις 04:00–04:15 π.μ., ορκίζεται πρωθυπουργός παρουσία Αρχιεπισκόπου και του Προέδρου Γκιζίκη.

Γιατί η ημερομηνία θεωρείται η «Γιορτή της Δημοκρατίας»;
Η 24η Ιουλίου σηματοδοτεί την ουσιαστική μεταφορά της εξουσίας από τη στρατιωτική δικτατορία σε δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό σύστημα. Θεωρείται η αρχή της Μεταπολίτευσης και η απαρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου στην ελληνική δημοκρατική ζωή .
Επόμενο Προηγούμενο
 

Κορονοϊός: Η πολύπλοκη σχέση της μεταδοτικότητας με την υγρασία και τη θερμοκρασία

Κορονοϊός: Η πολύπλοκη σχέση της μεταδοτικότητας με την υγρασία και τη θερμοκρασία

12:14 12/5/2020

μελέτη

Νοσηλευτές του Παπανικολάου αφηγούνται εμπειρίες από τη μάχη με τον κορονοϊό

Νοσηλευτές του Παπανικολάου αφηγούνται εμπειρίες από τη μάχη με τον κορονοϊό

12:10 12/5/2020

Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Τροχαίο με τραυματία στην Καλαμαριά (φωτο)

Τροχαίο με τραυματία στην Καλαμαριά (φωτο)

12:04 12/5/2020

στην Αρετσού

Τουρκία: Σκοπεύουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί;

Τουρκία: Σκοπεύουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί;

11:49 12/5/2020

τι έγραψε σύμβουλος του Ερντογάν

Κορονοϊός: Έρευνα αλλάζει τα δεδομένα - Τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Κορονοϊός: Έρευνα αλλάζει τα δεδομένα - Τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο

11:40 12/5/2020

Νέα έρευνα

Δανιηλίδης: Η καταστροφή του Σέιχ Σου από το έντομο συνεχίζεται

Δανιηλίδης: Η καταστροφή του Σέιχ Σου από το έντομο συνεχίζεται

11:35 12/5/2020

ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών

Σχέδιο για στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου

Σχέδιο για στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου

11:30 12/5/2020

οικονομικό επιτελείο

Ξεκινούν εργασίες στον ανισόπεδο κόμβο Κ16 στη συμβολή με την ΠΑΘΕ

Ξεκινούν εργασίες στον ανισόπεδο κόμβο Κ16 στη συμβολή με την ΠΑΘΕ

11:28 12/5/2020

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων

Νέα παράταση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Νέα παράταση για το πετρέλαιο θέρμανσης

10:58 12/5/2020

αυξημένη ζήτηση

Μαζεύουν χρήματα για να έρθει στην Ελλάδα η σορός του Καλαμαριώτη Δημήτρη Ντέλου

Μαζεύουν χρήματα για να έρθει στην Ελλάδα η σορός του Καλαμαριώτη Δημήτρη Ντέλου

10:37 12/5/2020

και να στηριχθεί η οικογένειά του

Κλασικά Έπιπλα