Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για ένα ρωμαϊκό ναυάγιο που χρονολογείται από την εποχή του Ιησού Χριστού και εντοπίστηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς δημοσίευσαν δέκα Έλληνες επιστήμονες στο Journal of Archaeological Science.
Το επίμαχο ναυάγιο του πλοίου μήκους 33 μέτρων θα μπορούσε να προσφέρει νέες πληροφορίες για τις ναυτικές διαδρομές που ακολουθούσαν οι Ρωμαίοι έμποροι στη Μεσόγειο.
Το ναυάγιο εντοπίστηκε με τη χρήση σόναρ και περιλαμβάνει χιλίαδες αμφορείς και άλλα κεραμικά σκεύη για τη μεταφορά τροφίμων και κρασιού.
Σύμφωνα με τους Έλληνες ερευνητές το ναυάγιο χρονολογείται μεταξή 1 π.Χ. και 1 μ. Χ.
Το φορτίο του, μάλιστα, είναι ορατό στον βυθό του Φισκάρδου και βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
«Είναι μισοθαμμένο στην άμμο οπότε πιστεύουμε ότι αν προχωρήσουμε σε εκσκαφή στο μέλλον θα βρούμε και ένα τμήμα ή και ολόκληρο το ξύλινο κουφάρι του πλοίου» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Γιώργος Φερεντίνος από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το ναυάγιο στο Φισκάρδο είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί στην Μεσόγειο και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα ευρήματα δίχνουν ότι το Φισκάρδο αποτελούσε «ένα σημαντικό λιμάνι της εποχής» σημειώνεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε.
Για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί αν το ναυάγιο θα ανυψωθεί από το βυθό της θάλασσας αλλά αν αυτό γίνει η εκτίμηση είναι ότι θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για την προέλευσή του.
protothema