Καλαμαριά: Ένα σπίτι ''ζούγκλα'' με χιλιάδες φυτά και ψάρια (βιντεο)

26/2/2020 12:46    Μπονσάι και Κόι
Σε μια τεράστια «ζούγκλα» με μπονσάι, ενυδρεία με χιλιάδες ψάρια Κόι και τροπικά, έχει μετατρέψει την αυλή του σπιτιού του στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ο συλλέκτης Μιχάλης Τσομπανίδης.

Το πρωτότυπο υδάτινο πάρκο αποτελείται από σπήλαια με τρεχούμενα νερά, σταλακτίτες και σταλαγμίτες από πέτρες που έφερε ο ίδιος από το βουνό, καταρράκτες και πίδακες, ρυάκια, ανθοφόρα κι άλλα καλλωπιστικά φυτά, έως κι ανεμόμυλος, αφήνουν… με το «στόμα ανοιχτό» όσους επισκέπτονται τον χώρο. Παράλληλα, δεσπόζουν τα ενυδρεία με τα χιλιάδες ιαπωνικά ψάρια.

«Όλη αυτή η προσπάθεια συλλογής αλλά και συντήρησης,  με καθημερινή φροντίδα και ατελείωτες ώρες προσωπικής δουλειάς, κρατά πάνω από 40 χρόνια. Σιγά σιγά, μόνος και αυτοδίδακτος σε όλα, παρατηρώντας τη φύση και την ομορφιά της, σε διάφορα μέρη του κόσμου, πήρα την απόφαση να ξεκινήσω» τονίζει στο GRTimes.gr, ο κ. Τσομπανίδης.



«Αυτός είναι ο δικός μου μικρός «παράδεισος» και αυτή είναι η ομορφιά της ψυχής μου. Ανάμεσα στις πολυκατοικίες που έχει τριγύρω από το σπίτι – που τις ονομάζω εκτρώματα γιατί κλείνουν τους ανθρώπους σε «κλουβιά» –  εγώ προτίμησα να διατηρήσω τη μονοκατοικία για να έχω γη, χώμα, τον χώρο μου, τα ψάρια μου, τα σκυλιά μου, τα μπονσάι μου, τα ξυλόγλυπτά μου και για να ζήσω ευτυχισμένος» σημειώνει.

Στην αρχή όπως λέει, τα είχε μόνο για τον εαυτό του όλα αυτά, ως χόμπι. Κάποια στιγμή όμως, ο παπάς της Ενορίας του επισκέφθηκε τον κήπο, και τον συμβούλεψε να τα δείξει στον κόσμο. «Είναι κρίμα να τα κρατάς όλα αυτά μόνο για σένα, πρέπει να τα δείξεις στους ανθρώπους», θυμάται να του λέει.


Πλέον, όπως  τονίζει ο κ. Τσομπανίδης, πολλά είναι τα σχολεία που οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, αλλά και o κόσμος από όλη την Ελλάδα που έρχεται για να θαυμάσει και να ενημερωθεί, για ότι έχει καταφέρει να φτιάξει στο σπίτι του.

Η αγάπη για τα Κόι και τα βραβεία

«Η αγάπη μου για αυτό το είδος είναι πολύ μεγάλη. Μόλις απέκτησα το πρώτο ενυδρείο μου με αυτά τα λίγα χρυσόψαρα και το Κόι, θέλησα να ασχοληθώ περισσότερο. Από τη δεκαετία του ’80 λοιπόν, άρχισα να φέρνω διαρκώς τις καλύτερες ποικιλίες ψαριών”, αναφέρει ο κ. Τσομπανίδης που έχει διαμορφώσει στο σπίτι του λίμνες και δεκάδες ενυδρεία με μικρά και μεγάλα ιαπωνικά ψάρια. Πολλά από αυτά μάλιστα, λειτουργούν ως «μαιευτήρια» για την αναπαραγωγή των ψαριών.

Πολύ σημαντικό επίσης, όπως τονίζει, είναι ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει στη φάρμα του τη μοναδική, μέχρι σήμερα, παγκοσμίως ελληνική ράτσα Κόι με ονομασία «Michangelsan».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεκάδες είναι τα βραβεία που έχει καταφέρει να κερδίσει ο κ. Τσομπανίδης σε διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι διενεργήθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου πέρα από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, την Ολλανδία αλλά και στη μακρινή Ιαπωνία. «Με τα βραβεία αυτά τιμάω την Καλαμαριά μας. Όλοι ξέρουν για έναν τρελό στην Καλαμαριά που ασχολείται με αυτά τα ψάρια και τα μπονσάι» αναφέρει.

Ακόμα, στους τοίχους υπάρχουν κορνιζαρισμένα παλιότερα δημοσιεύματα του Τύπου για τις συλλογές του, αλλά και φωτογραφίες από τις βραβεύσεις του, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται και τα βραβεία του.



Διαβάστε την συνέχεια με ένα κλικ στο grtimes



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 22/8/2024

Πέμπτη 22/8

Αντίστροφη μέτρηση για τα κοινά αθλητικά κανάλια της Nova και της Cosmote tv

Αντίστροφη μέτρηση για τα κοινά αθλητικά κανάλια της Nova και της Cosmote tv

19:00 21/8/2024

Από Παρασκευή 23/8

Πλούσιο το πρόγραμμα της νέας περιόδου της ΚΟΘ

Πλούσιο το πρόγραμμα της νέας περιόδου της ΚΟΘ

16:00 21/8/2024

Οι περισσότερες συναυλίες θα δοθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση για τη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

Ενημέρωση για τη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξη τους στην προσχολική εκπαίδευση»

13:00 21/8/2024

Περιόδος 2024-2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

11:38 21/8/2024

Τετάρτη 21/8

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

11:44 20/8/2024

Από Πέμπτη 15 Αυγούστου εώς Τετάρτη 21 Αυγούστου

Ο Κωστής Μαραβέγιας Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Κωστής Μαραβέγιας Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

11:39 20/8/2024

Τετάρτη 28/08 στις 21:30

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 20/8/2024

Τρίτη 20/8

Νατάσα Θεοδωρίδου στη Θεσσαλονίκη

Νατάσα Θεοδωρίδου στη Θεσσαλονίκη

19:00 19/8/2024

Τετάρτη 28/08 Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς

Απόψε η αυγουστιάτικη πανσέληνος

Απόψε η αυγουστιάτικη πανσέληνος

17:30 19/8/2024

Δύο μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Κλασικά Έπιπλα