Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» για τον Κώστα Βουτσά

28/2/2020 17:28    Σε κλίμα βαθιάς οδύνης
Σε κλίμα βαθιάς οδύνης, οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, αλλά και πλήθος κόσμου αποχαιρέτησαν την Παρασκευή τον Κώστα Βουτσά, τον «αιώνιο έφηβο» του ελληνικού κινηματογράφου.

Ηεξόδιος ακολουθία του αγαπημένου ηθοποιού τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου η σορός του τέθηκε αρχικά για την οικογένεια κεκλεισμένων των θυρών και στη συνέχεια σε λαϊκό προσκύνημα.

Μετά την εξόδιο ακολουθία ακολούθησαν οι επικήδειοι που μεγάλη συγκίνηση εκφώνησαν -κατά σειρά- ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, ο ηθοποιός Νίκος Γαλανός εκ μέρους του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών «Διόνυσος», ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, η κόρη του εκλιπόντος Νικολέτα Βουτσά και ο θετός γιος του 'Ανθιμος Ανανιάδης.



«Ο Κώστας Βουτσάς υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ως λαϊκός κωμικός. Και τονίζω την έννοια. Ένας κωμικός ο οποίος κατόρθωσε να αποτυπώσει στη σκηνή, τη μίμηση πράξεως πάντα σπουδαίας και πάντα σοφής, τα ανθρώπινα καθημερινά πάθη. Όχι τις μεγάλες τραγικές μορφές με τα μεγάλα ελαττώματα και εγκλήματα, αλλά τον καθημερινό άνθρωπο. Τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, με τα πάθη του, με τα αδιέξοδά του, με τις φιλοδοξίες του, με τις αμαρτίες του τις καθημερινές, με τα όνειρά του. Αυτό είναι ο λαϊκός κωμικός -και όχι μόνο κωμικός. Ο λαϊκός ηθοποιός. Αυτός που πλάθει τα λαϊκά ήθη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο Κ. Γεωργουσόπουλος.

«Μας φαίνεται πολύ παράξενο, όλη η χαρά και το γέλιο που μας χάριζες απλόχερα, όχι μόνο από τη σκηνή, την οθόνη, αλλά και σε κάθε μαζί σου ζωντανή επαφή, σήμερα να μετατραπεί σε πόνο και θλίψη. Δεν μας άφησες και πολλά περιθώρια για να προετοιμαστούμε. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τότε που γελαστός, γεμάτος ζωή ήσουν πάνω στη σκηνή. Εργαζόσουν ως την τελευταία σου πνοή γιατί ήξερες ότι η εργασία δίνει στον άνθρωπο δυναμισμό, την κοινωνική υπόστασή του. Και πως η εργασία είναι πάλη που τον βοηθά να υψώνεται πάνω από τις στοιχειώδεις ανάγκες του», είπε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας στον δικό του επικήδειο.





«Σε αποχαιρετούμε σήμερα Κώστα Βουτσά. Σε αποχαιρετά ολόκληρη η πόλη, ολόκληρη η χώρα, οι απανταχού Έλληνες. Που ξέρουν ότι φεύγεις πλήρης ημερών, αλλά χωρίς ποτέ να γεράσεις. Πάντα ως το τέλος νέος, σκαμπρόζος, χαρούμενος, χαμογελαστός, σοφός και ετοιμόλογος. Αποχαιρετούμε την αιώνια εφηβεία σου, τη δίχως τέλος χαρά που μας δίδαξες, τη διαρκή αισιοδοξία που μας μοίρασες απλόχερα. Το δικαίωμα στην ανεμελιά, την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να γινόμαστε καλύτεροι», τόνισε από την πλευρά του ο Κ. Μπακογιάννης.

«Εμείς σαν ΑΕΚ υποκλινόμαστε στον άνθρωπο που λάμπρυνε την ιστορία του Συλλόγου μας. Πίστεψες στα ιδεώδη και τα ιδανικά της ομάδος μας. Ένας δικέφαλος εσπερινός ήταν η παρουσία σου, τόσο στην τέχνη όσο και στην κοινωνία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ο Δ. Μελισσανίδης.

«Το χιούμορ του ήταν πηγαίο. Το θέατρο ήταν το σπίτι του, το κοινό οι φίλοι του. Οι φίλοι του, η οικογένεια, η γυναίκα του, οι γυναίκες της ζωής του, τα παιδιά του, ήταν η ίδια του η ζωή. Από όλους τους μεγάλους που είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ, ήταν ο πιο γενναιόδωρος και ίσως ήταν αυτός που αγάπησε το θέατρο περισσότερο από όλους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Μιμή Ντενίση.

Συγκλονιστικός, όμως, ήταν και ο επικήδειος της κόρης του εκλιπόντος, Νικολέτα Βουτσά. «Πιστεύω ότι ο μόνος λόγος που αποφάσισε να φύγει, είναι ότι κάποιος από πάνω πρέπει να του σφύριξε ότι έρχεται ανάσταση νεκρών πολύ σύντομα», είπε με δάκρυα η Ν. Βουτσά, καταχειροκροτούμενη.



Και συνέχισε: «Ο μπαμπάς μας έφυγε μετά από μία οικογενειακή γιορτή. Ήμασταν όλοι πάνω από το κεφάλι του, δυο ώρες, του τραγουδούσαμε, τον φιλούσαμε, του λέγαμε αστεία, του δείχναμε βιντεάκια τον εαυτό του... Και μετά τον αφήσαμε να κοιμηθεί με ένα πρόσωπο γαλήνιο και πάρα πολύ χαρούμενο», είπε, μεταξύ άλλων, πολύ συγκινημένη.

Μετά τους επικήδειους, η σορός του δημοφιλούς ηθοποιού μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης -όπου η φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων έπαιξε ένα πένθιμο εμβατήριο- και από εκεί σε αυτοκίνητο για να φτάσει, με πομπή, στο Α' Νεκροταφείο όπου θα γινόταν η ταφή του.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η 'Αννα Βερούλη, καθώς και πολλοί ηθοποιοί, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, η Μαρία Σολωμού, η Χριστίνα Αλεξανιάν, η Ζέτα Δούκα, η Ελένη Φιλίνη, ο Παύλος Ορκόπουλος κ.α. Στεφάνια απέστειλαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, η Φίνος Φιλμ, ο Κινηματογράφος Τριανόν, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Λάκης Λαζόπουλος κ.ά.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 25/5/2025

Κυριακή 25/5

Food Art Festival 2025: Ο Φοίνικας στο επίκεντρο μιας γιορτής γαστρονομίας και πολιτισμού

Food Art Festival 2025: Ο Φοίνικας στο επίκεντρο μιας γιορτής γαστρονομίας και πολιτισμού

18:00 24/5/2025

28/05 - 31/05

Έναρξη ηλεκτρονικών αιτήσεων για τις εγγραφές βρεφών και νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς

Έναρξη ηλεκτρονικών αιτήσεων για τις εγγραφές βρεφών και νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς

13:00 24/5/2025

Του Δήμου Καλαμαριάς για το σχολικό έτος 2025-2026

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 24/5/2025

Σάββατο 24/5

Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει για τις νέες θέσεις κατάρτισης της ΔΥΠΑ

Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει για τις νέες θέσεις κατάρτισης της ΔΥΠΑ

20:00 23/5/2025

Για την επαγγελματική ένταξη των ΑμεΑ

Στην Πλαζ Αρετσούς η τελική εκδήλωση του « Hellenic Mosaic »

Στην Πλαζ Αρετσούς η τελική εκδήλωση του « Hellenic Mosaic »

15:42 23/5/2025

23/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 23/5/2025

Παρασκευή 23/5

Πρεμιέρα για το Cine Αύρα στην Πλαζ της Αρετσούς

Πρεμιέρα για το Cine Αύρα στην Πλαζ της Αρετσούς

20:00 22/5/2025

Από Πέμπτη 22/5 έως και Τετάρτη 4/6

Μεταμορφώνεται η Καμάρα σε γήπεδο στίβου για τον αγώνα άλματος επι κοντώ

Μεταμορφώνεται η Καμάρα σε γήπεδο στίβου για τον αγώνα άλματος επι κοντώ

16:17 22/5/2025

Σάββατο 24/5

Ο Δήμος Καλαμαριάς προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Ο Δήμος Καλαμαριάς προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

14:10 22/5/2025

26/05 - 2/06

Κλασικά Έπιπλα