Έβρος: Η Τουρκία στέλνει στα σύνορα 1.000 άντρες των ειδικών δυνάμεων

5/3/2020 13:47    Σουλεϊμάν Σοϊλού
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είπε ότι στόχος είναι να.... «προστατεύσουν» τους μετανάστες
«Στέλνουμε 1.000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Έβρο», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού σύμφωνα με το protothema.

O Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, υποστήριξε πως η Άγκυρα προχωρά σε αυτή την κίνηση για να αποτραπούν οι επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε πως η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όποιος θέλει να έρθει, έρχεται» και «όποιος περάσει, πέρασε».



«Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, εμείς πλέον δεν εμποδίζουμε τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όποιος θέλει να έρθει έρχεται, όποιος περάσει πέρασε. Η Τουρκία εδώ και εννέα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για την οποία σιωπά όλος ο κόσμος. Υπήρξε η κοινή δήλωση της 18ης Μαρτίου. Εμείς την εφαρμόσαμε. Από πέρυσι συλλάβαμε στην Αδριανούπολη περίπου 137 χιλιάδες λαθραίους μετανάστες. Επιστρέψαμε εθελοντικά 103 χιλιάδες ανθρώπους πίσω στις χώρες τους. Έριξαν πάνω στους ανθρώπους χημικά του 1978. Η ελληνική πλευρά το έκανε αυτό. Καταγγέλλω τη Frontex. Δυστυχώς η Frontex λειτουργεί ως δύναμη καταστολής. Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν 4.900 άτομα. Λένε ψέματα για τις τουρκικές Αρχές. Συνεννοηθήκαμε με τις Ένοπλες δυνάμεις και στέλνουμε σε ολόκληρο τον ποταμό Έβρο 1.000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων, πλήρως εξοπλισμένους, για να αποτρέψουν τις επαναπροωθήσεις. Μόνο από την Αδριανούπολη πέρασαν 139.070 άτομα».

Την ίδια ώρα περίπου 35.000 μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν παρανόμως στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου έχουν σταματήσει οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού τις προηγούμενες πέντε ημέρες, από το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα το πρωί, Πέμπτη 5 Μαρτίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες οι τουρκικές αρχές ενισχύουν τα κύματα των μεταναστών που στέλνουν με λεωφορεία στην περιοχή της Αδριανούπολης και έπειτα ωθούν προς την Ελλάδα.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο protothema ότι μόνο τις τελευταίες 24 ώρες ήταν σχεδόν 7.000 οι μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα και να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Όσον αφορά τους συλληφθέντες για παράνομη είσοδο στο σύνολό τους από το πρωί του περασμένου Σαββάτου φτάνουν τους 244 και ειδικά από το πρωί της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης ανέρχονται σε 24 κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Οι Ευρωπαίοι έφυγαν, τα επεισόδια επέστρεψαν

Την Τετάρτη, μια ημέρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στην περιοχή ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησε ως δια μαγείας ηρεμία με τα πλήθη να έχουν εξαφανιστεί, το κλίμα άλλαξε άρδην. Οι μάζες των μεταναστών επανήλθαν δριμύτερες, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες και χημικά.

Οι τουρκικές διμοιρίες της στρατοχωροφυλακής σε πλήρη διάταξη σαράντα μέτρα πιο πέρα, ήταν αυτές που έδιναν το πρόσταγμα: φώναζαν από τα μεγάφωνα συνθήματα στο πλήθος να επιτεθεί στους Έλληνες στρατιωτικούς και αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα. Σε μία επίθεσή τους, οι μετανάστες έκοψαν τον φράχτη και προσπάθησαν να μπουν στην ελληνική επικράτεια. Πολλοί εξ αυτών φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», ενώ μέχρι και συσκευές κινητών εκσφενδόνισαν προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Για ακόμα μία ημέρα σημειώθηκαν πολλές ζημίες, με αρκετά οχήματα του ελληνικού στρατού να βανδαλίζονται. Ήταν τέτοιο το μένος και η αποφασιστικότητα των μεταναστών να περάσουν τα σύνορα που άνοιξαν έξι τρύπες σε διαφορετικά σημεία του φράχτη.

Οι Έλληνες αστυνομικοί φώναζαν στα αγγλικά ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Έχοντας προμηθευτεί φώτα led που σε συνδυασμό με τις θερμικές κάμερες ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή στο φράχτη του Έβρου, πραγματοποίησαν συλλήψεις.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

17:00 29/5/2025

Κυριακή 1/6

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

15:06 29/5/2025

Παρασκευή 30/05

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

11:31 29/5/2025

Στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 29/5/2025

Πέμπτη 29/5

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

20:00 28/5/2025

Ανοιχτά καταστήματα μέχρι 12

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

11:54 28/5/2025

Αναλυτικά τις τιμές ανά ζώνη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

11:48 28/5/2025

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 28/5/2025

Τετάρτη 28/5

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Rockwave 2025 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

20:00 27/5/2025

Δευτέρα 2/6

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

Η Παράσταση “Μέχρι που Φτάνει Ένας Άντρας” στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Σοφούλη

17:00 27/5/2025

30 Μάι - 1 Ιούν 2025

Κλασικά Έπιπλα