Ζέρβας: «Στόχος και πάρκινγκ και πάρκο μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας»

6/4/2020 17:21    δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Την πρόθεσή του να κατασκευαστεί και υπόγειο πάρκινγκ για τη διευκόλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αλλά και πάρκο μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας και μάλιστα τα έργα να προχωρήσουν παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω κορονοϊού, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με αφορμή τη διάλυση της σύμβασης εκτέλεσης του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση Πλατείας Ελευθερίας» εξαιτίας αδυναμίας του εργολάβου.

«Προσπαθούμε να μην πάει πίσω κανένα από τα έργα που έχουμε σχεδιάσει ως διοίκηση, παρά το γεγονός ότι δουλεύουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού. Τρέχουμε τα έργα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και τα προχωράμε», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφορικά με την Πλατεία Ελευθερίας και με αφορμή τη λύση της σύμβασης του έργου που θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος υπογράμμισε πως «στόχος μας είναι να κατασκευστεί το υπόγειο πάρκινγκ με πλήρη σεβασμό στα αρχαία και από πάνω να κατασκευαστεί το πάρκο μνήμης».

Σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί η αρχαιολογική μελέτη στον χώρο, όπως είπε ο κ. Ζέρβας, εξηγώντας ότι θα ακολουθήσει προμελέτη και δημοπράτηση μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα) και προαναγγέλλοντας απομάκρυνση των λαμαρίνων. «Για το διάστημα κατά το οποίο θα σημειωθούν οι όποιες καθυστερήσεις, στόχος μας είναι να μην υπάρχουν λαμαρίνες και όχληση στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας και μέχρι την ωρίμανση και έναρξη του έργου, ο χώρος θα είναι σε χρήση», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 και είχε χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης τους δώδεκα μήνες. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες είχε μπει «λουκέτο» στο υπαίθριο πάρκινγκ.

Προχωράει και η Πλατεία Διοικητηρίου

Ένα ακόμη θέμα, το οποίο θα απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην προγραμματισμένη για την προσεχή Τετάρτη συνεδρίαση του, είναι η πορεία της Πλατείας Διοικητηρίου.

Το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης, της «Εγνατία Οδός ΑΕ», του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη «Μελέτη της κατασκευής της πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της με πιθανή κατασκευή Συγκοινωνιακού Πολυτροπικού Κέντρου- Μελέτη αποκατάστασης της Πλατείας Διοικητηρίου με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου».

«Προχωράμε στη μελέτη για να γίνει άμεσα η δημοπράτηση του έργου, με στόχο την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο επίπεδο της Ολύμπου και τη διαμόρφωση μίας πλατείας αντάξιας του παρελθόντος», υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας.

Η πλατεία Διοικητηρίου, γνωστή και ως «Λευκά Μάρμαρα», κατασκευάστηκε το 1937, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτίριο του ΥΜΑΘ και ο χώρος αποτέλεσε στέκι συνάντησης για νέους και αθλητές. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποφασίστηκε να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ, αλλά στον χώρο βρέθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και από τότε οι όποιες προσπάθειες για ανάπλαση «πάγωσαν». Το «ξεπάγωμα» του έργου εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 με την ανάθεση μελέτης.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 8/4/2025

Τρίτη 8/4

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

18:00 7/4/2025

Ποια λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

17:00 7/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

ΠΑΟΚ: Τέλος τα εισιτήρια για τον τελικό με Μπιλμπάο

ΠΑΟΚ: Τέλος τα εισιτήρια για τον τελικό με Μπιλμπάο

15:53 7/4/2025

Sold out σε χρόνο ρεκόρ

JobDay Καλαμαριάς 2025: Ένας δυναμικός θεσμός που ένωσε εργοδότες και υποψηφίους

JobDay Καλαμαριάς 2025: Ένας δυναμικός θεσμός που ένωσε εργοδότες και υποψηφίους

15:40 7/4/2025

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το “JobDay Καλαμαριάς 2025”

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

15:06 7/4/2025

Δευτέρα 7/4

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόσκληση συμμετοχής στην 37η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

08:00 7/4/2025

23/04 - 4/05

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Live στο Principal Club Theatre στη Θεσσαλονίκη

18:28 6/4/2025

Πέμπτη 10/4

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 6/4/2025

Κυριακή 6/4

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

Η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας χτυπά στην Καλαμαριά στο «Μελίνα Μερκούρη» το φεστιβάλ «Θυμέλη»

20:06 5/4/2025

7/04 - 8:00 μμ - 13/04 - 11:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα