DW: Γιατί ήρθε η ώρα ο Ερντογάν βάλει νερό στο κρασί του

12/11/2020 18:04    «Βαριά ήττα υπέστη..
«Βαριά ήττα υπέστη τις τελευταίες μέρες στη δημοσιονομική του πολιτική ο πρόεδρος Ερντογάν. Ίσως τώρα θα υποχωρήσει και στην εξωτερική πολιτική εγκαταλείποντας τις μονομερείς ενέργειες και τη ρητορική πολέμου», σχολιάζει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία καταβάλλει υψηλό τίμημα για τις φαντασιώσεις παντοδυναμίας του προέδρου της».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «O αυτοανακηρυχθείς σουλτάνος αρέσκεται να παρουσιάζεται στο λαό του ως πολυτάλαντος πολιτικός. Όμως η ρητορική πολέμου και οι απειλές έχουν το τίμημά τους. Όσο συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας τόσο εντείνονται οι αμφιβολίες για την παντοδυναμία του προέδρου Ερντογάν, αλλά και η ανησυχία για ενδεχόμενη ανατροπή του. Και για αυτό ο Τραμπ του Βοσπόρου πρέπει τώρα να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη: ενάντια στον εαυτό του και ενάντια στη οικογένειά του. Ο γαμπρός και υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να τα βροντήξει διότι δεν ήταν πλέον σε θέση να επιβάλλει την πολιτική του στην οικονομία και τα δημοσιονομικά. Δημόσια οικονομικά και τουρκική λίρα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Μέχρι πρόσφατα ο τούρκος πρόεδρος μιλούσε για "οικονομικό πόλεμο". Τώρα όμως αλλάζει πορεία. Τερματίζει τη χαλαρή οικονομική πολιτική. Το βασικό επιτόκιο δεν είναι πια ιερή αγελάδα. Στο εσωτερικό μέτωπο  επικρατεί ξαφνικά εκεχειρία. Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα αμβλυνθεί η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν. Την ίδια στιγμή αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ επικεντρώνεται μεν στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν έχει ωστόσο αναλάβει η ίδια κάποια πρωτοβουλία. Σε Συρία και Λιβύη, είναι η Άγκυρα εκείνη που με τη δύναμη των όπλων απέτρεψε να πέσουν όλοι οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας στα χέρια του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είτε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Τρίπολη να εκδιωχθεί από τους μισθοφόρους των Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου. Μήπως βρισκόμενος στο χείλος του γκρεμού ο Ερντογάν να μάθει τώρα να είναι πιο διπλωμάτης; Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έχει ήδη υποχωρήσει. Ίσως κάνει το ίδιο τώρα και στις σχέσεις με τα άλλα κράτη».


Deutsche Welle
Επόμενο Προηγούμενο
 

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

07:15 19/10/2017

ΟΥΝΕΣΚΟ

Εορτή του Αγίου Προφήτου Ιωήλ

Εορτή του Αγίου Προφήτου Ιωήλ

07:13 19/10/2017

19 Οκτωβρίου

Πέθανε η ηθοποιός Βέτα Μπετίνη

Πέθανε η ηθοποιός Βέτα Μπετίνη

07:10 19/10/2017

Την δυσάρεστη είδηση δημοσιοποίησε η κόρη της

Η Μητρόπολη, μας καλεί στην εκδήλωση: Σοφία Βέμπο-Φωνή Ελληνίδας

Η Μητρόπολη, μας καλεί στην εκδήλωση: Σοφία Βέμπο-Φωνή Ελληνίδας

06:34 19/10/2017

Κυριακή 22 Οκτωβρίου

Νέες κατηγορίες και ποινική δίωξη κατά του τέως δημάρχου Καλαμαριάς κ. Οικονομίδη

Νέες κατηγορίες και ποινική δίωξη κατά του τέως δημάρχου Καλαμαριάς κ. Οικονομίδη

11:58 18/10/2017

Μετά τις κατηγορίες για αδήλωτα εισοδήματα 1,2 εκατ. ευρώ

Την εκθεση ΤΕΜΠΛΟΝ θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την εκθεση ΤΕΜΠΛΟΝ θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

11:44 18/10/2017

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Η Οικία Τέλλογλου ανοίγει ξανά για το κοινό

Η Οικία Τέλλογλου ανοίγει ξανά για το κοινό

11:36 18/10/2017

στην πλατεία Αριστοτέλους

Δωρεάν σπιρομετρήσεις σήμερα από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Δωρεάν σπιρομετρήσεις σήμερα από τον δήμο Θεσσαλονίκης

11:17 18/10/2017

σε συνεργασία με κλιμάκιο πνευμονολόγων

Πώς θα υλοποιηθεί η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια της χώρας

Πώς θα υλοποιηθεί η ενισχυτική διδασκαλία στα γυμνάσια της χώρας

11:12 18/10/2017

ΦΕΚ

Υπάλληλος γραφείου ζητείται στη Θεσσαλονίκη

Υπάλληλος γραφείου ζητείται στη Θεσσαλονίκη

11:00 18/10/2017

AS HELLAS

Κλασικά Έπιπλα