Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή στο κινητό θα μας δείχνει τι ρεύμα καταναλώνει το σπίτι!

2/12/2020 18:10    AΠΘ
Πόσο ρεύμα «καίνε» το σίδερο, το πλυντήριο, το στεγνωτήριο; Σε πόσα ευρώ «μεταφράζεται» το ξεχασμένο αναμμένο θερμοσίφωνο; Πόσο κοστίζει η θέρμανση με κλιματιστικό; Πόσο πάει «το μαλλί» για ένα στέγνωμα και φορμάρισμα, για να είναι κανείς ...στην τρίχα και εντός καραντίνας;

Μία εφαρμογή στη συσκευή κινητού τηλεφώνου, που λαμβάνει τα δεδομένα από έναν μικρό μετρητή στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού, έχει όλες τις απαντήσεις και προσεχώς θα είναι διαθέσιμη σε πολίτες της Θεσσαλονίκης. 

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  «Ίρις - Ένα οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια - eeRIS», το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, με επιστημονικά υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γιώργο Ανδρέου. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκινά τους επόμενους μήνες και οι Θεσσαλονικείς καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή. 

Προφανής στόχος της παρακολούθησης των μετρήσεων από τους οικιακούς χρήστες, είναι η εκπαίδευσή τους στο να κατανοήσουν πώς κατανέμεται η κατανάλωση ρεύματος από διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και πώς μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας. Αντίστοιχα, από την πλευρά του πανεπιστημίου, μέσα από την παρατήρηση της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων καταναλωτών θα καταγραφούν όλες οι αναγκαίες αλλαγές για την εξοικονόμηση ενέργειας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Πώς θα λειτουργούν οι μετρητές»

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα eeRIS, η οποία περιλαμβάνει κατάλληλο μετρητικό εξοπλισμό που εγκαθίσταται στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού και παρέχει πρόσβαση στην εφαρμογή κινητού τηλεφώνου eeRIS. Μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο αλλά και μέσω εβδομαδιαίων αναφορών για το πόση ενέργεια χρησιμοποιούν, ποιες συσκευές ευθύνονται γι' αυτό κ.ά. 

Επίσης, θα δέχονται συμβουλές για μικρές ή μεγάλες αλλαγές που μπορούν να κάνουν στο σπίτι ή στη συμπεριφορά τους, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» (ΕΣΠΑ 2014-2020) που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).



Επόμενο Προηγούμενο
 

Διεθνής Ημέρα Γραβάτας

Διεθνής Ημέρα Γραβάτας

07:15 18/10/2017

Cravat Day

Εορτή του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού

Εορτή του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού

07:09 18/10/2017

18 Οκτωβρίου

Μπαράζ Μουντιάλ: Με την Κροατία η Εθνική Ελλάδας

Μπαράζ Μουντιάλ: Με την Κροατία η Εθνική Ελλάδας

15:27 17/10/2017

Η ομάδα του Μίχαελ Σκίμπε θα παλέψει και για ένα ρεκόρ

Οικονομίδης: «Οι διώξεις εναντίον μου δεν έχουν βασιμότητα»

Οικονομίδης: «Οι διώξεις εναντίον μου δεν έχουν βασιμότητα»

13:46 17/10/2017

ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς

Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

Δωρεάν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα

10:19 17/10/2017

Ενας στους τέσσερις θα νοσήσει

Γάλλοι μαζεύουν υπογραφές για να πάρει η Ελλάδα 7,8 δις ευρω!

Γάλλοι μαζεύουν υπογραφές για να πάρει η Ελλάδα 7,8 δις ευρω!

10:09 17/10/2017

Rendez l’argent aux Grecs !

Βερναρδάκης: 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες το φετινό κοινωνικό μέρισμα

Βερναρδάκης: 1.000 ευρώ σε ένα εκατ. πολίτες το φετινό κοινωνικό μέρισμα

10:00 17/10/2017

ο υπουργός Επικρατείας

Οι Άραβες θα πίνουν… την Ελληνική Green Cola!

Οι Άραβες θα πίνουν… την Ελληνική Green Cola!

09:59 17/10/2017

Το νέο επενδυτικό deal της εταιρείας

«Ψήνονται» νέα mall σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

«Ψήνονται» νέα mall σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη

09:55 17/10/2017

Το σχέδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ για τις δύο περιοχές

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα και πετρέλαιο φέτος το χειμώνα

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα και πετρέλαιο φέτος το χειμώνα

09:53 17/10/2017

Όλα τα σενάρια

Κλασικά Έπιπλα