30 ευρώ παράβολο κατά την άρση ακινησίας των ΙΧ

2/11/2017 22:23    υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρεται πως όσοι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων για διάστημα 2 συνεχόμενων ετών, τότε για να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στο όχημά του, θα πρέπει να καταβάλλει παράβολο 30 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Ο λόγος του παραβόλου είναι επειδή οι Εφορίες μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος 2 ετών, θα καταστρέφουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρει το άρθρο:

1. Μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος δύο (2) συνεχόμενων ετών από την θέση οχήματος σε κατάσταση ακινησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (Α’ 82), η αρμόδια Δ.Ο.Υ. προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος. Ομοίως, σε περίπτωση αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων οχήματος, κατ’ εφαρμογή του ν. 2696/1999 (Α’ 57), η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος, με την πάροδο δύο (2) ετών από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης. Οι αρμόδιες κατά περίπτωση Υπηρεσίες χορηγούν βεβαίωση καταστροφής πινακίδων κυκλοφορίας, κατόπιν αίτησης εκ μέρους του ιδιοκτήτη – κατόχου του οχήματος.

2. Προκειμένου για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. της χώρας, προβαίνουν στην αντικατάσταση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ή ρυμουλκουμένων, λόγω καταστροφής τους, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, για την κατάθεση της αίτησης και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αντικατάστασης των κρατικών πινακίδων, ο αιτών υποβάλλει, επιπλέον, βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας της παραγράφου 1 του παρόντος για την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καταβάλλει παράβολο, υπέρ του Δημοσίου, ύψους τριάντα (30) ευρώ και απαλλάσσεται από το ανταποδοτικό τέλος, που προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. πρωτ οικ. Β-39170/850/1997 (Β’ 124) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.»

3. Κάθε πινακίδα οχήματος που καταστρέφεται, καταχωρείται μηχανογραφικά και στο αρχείο στο οποίο τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στο ίδιο αρχείο τηρούνται και τα στοιχεία για όσα οχήματα έχει υποβληθεί δήλωση κλοπής οχήματος ή φορολογικής ακινησίας στην αρμόδια υπηρεσία. Το αρχείο διασυνδέεται και με άλλα μητρώα ή συστήματα που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, οι λεπτομέρειες καταχώρισης των στοιχείων των οχημάτων και η διασύνδεση με άλλα μητρώα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.»




autoblog
Επόμενο Προηγούμενο
 

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

Η Παράσταση «Οι Εστριμμένες» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αθήναιον

14:00 1/6/2025

Πέμπτη 19/6

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 1/6/2025

Κυριακή 1/6

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

Ζήσε την εμπειρία του καλοκαιριού στην Καλαμαριά

17:00 31/5/2025

Μια μεγάλη γιορτή της θάλασσας από 3/06 - 8:00 πμ - 29/07 - 5:00 μμ

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

Στις 23 Ιουνίου το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο για Σποράδες

13:00 31/5/2025

Στις 23 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δρομολόγιο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 31/5/2025

Σάββατο 31/5

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 30/5/2025

29/5 - 4/6

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

Καλοκαιρινά Εργαστήρια 2025 MOMus Summer Edition για Παιδιά

15:00 30/5/2025

16-27/6

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

12:00 30/5/2025

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 30/5/2025

Παρασκευή 30/5

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

20:39 29/5/2025

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της παράδοσης δίπλα στη θάλασσα! 1/06 - 6:00 μμ - 10:00 μμ

Κλασικά Έπιπλα