Υποδοχή του 2020 στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης

2/1/2020 21:55    για να προστατευτούν απ'το κρύο
Τα πρώτα λεπτά του 2020 βρίσκουν αρκετούς από τους άστεγους της Θεσσαλονίκης σε δομές φιλοξενίας και θερμαινόμενους χώρους, προκειμένου να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι κοιμούνται, επιλέγοντας τον τρόπο αυτό να κάνουν "ποδαρικό" στο νέος έτος και την καινούρια δεκαετία που "ξημερώνει", μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα στους δρόμους της πόλης.

    Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, στήνεται μια μικρή γιορτή για το καλωσόρισμα του 2020 με ζεστό τσάι, μελομακάρονα και την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας. Οι άστεγοι, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώνονται στους καναπέδες που υπάρχουν στο καθιστικό χώρο και παρακολουθώντας τηλεόραση και τα εορταστικά προγράμματα ανταλλάσουν ευχές.

    Στη δομή του Υπνωτηρίου, περισσότερα από 65 άτομα βρίσκουν καθημερινά ένα κρεβάτι, πρωινό και βραδινό φαγητό και ζεστό νερό για την υγιεινή και την καθαριότητα τους. Το 75% των φιλοξενουμένων είναι άνδρες και το υπόλοιπο γυναίκες. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές οι περισσότεροι είναι άνθρωποι μοναχικοί που δύσκολα "ανοίγονται" για να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και τα προβλήματα τους.

 "Πολλοί είναι εκ πεποιθήσεως άστεγοι και έχουν τον ενδόμυχο φόβο ότι μπορεί να χάσουν τις θέσεις τους. 'Οταν όμως πέφτουν οι θερμοκρασίες, οι δομές λειτουργούν στο φουλ. 'Εχουμε κουβέρτες, παπλώματα, ζεστό νερό, φαγητό και ξηρούς καρπούς για να προσφέρουμε. Όχι μόνο στο Υπνωτήριο αλλά και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων που είναι μια επίσης χρήσιμη δομή" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του κεντρικού δήμου, Χάρης Αηδονόπουλος.

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, Δημήτρης Κνης, από την πλευρά του πρόσθεσε πως "η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το προσφυγικό στην πόλη, έχει αυξήσει τον αριθμό των αστέγων στη Θεσσαλονίκη", καθώς στο Υπνωτήριο φιλοξενούνται άτομα που έχουν ή είχαν θέματα χρήσης ουσιών, με ψυχιατρικά προβλήματα, πρόσφυγες και μετανάστες. 

    Το Υπνωτήριο Αστέγων άρχισε να λειτουργεί το 2013 σε συνεργασία με την ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και μετά από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος. Από τον Φεβρουάριο του 2017 που ξεκίνησε υπό την αποκλειστική διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 550 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

    Ο κ.Αηδονόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο επόμενο απαραίτητο "βήμα", στο πρόγραμμα "Restart", με το οποίο οι άστεγοι μετά το διάστημα των έξι μηνών που θα φιλοξενηθούν στο χώρο μπορούν να βρουν δουλειά για να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. "Το Restart έχει αποδώσει. Πρέπει να δώσουμε το έναυσμα σε αυτούς τους ανθρώπους που ήταν άστεγοι και άνεργοι και κατάφεραν να βρουν σπίτι, δουλειά και βγήκαν πάλι στην παραγωγική. Το κοινωνικό όφελος είναι τεράστιο".

    Οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 και έχουν πάρει τριετή παράταση με τους εργαζόμενους να αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ. 



Επόμενο Προηγούμενο
 

Στις 120 δόσεις οι οφειλές στον ΕΦΚΑ

Στις 120 δόσεις οι οφειλές στον ΕΦΚΑ

03:27 11/10/2017

προβλέπεται από το άρθρο 15 του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν νεονικοτινοειδή

Τρία στα τέσσερα μέλια περιέχουν νεονικοτινοειδή

03:12 11/10/2017

φυτοφάρμακα βρέθηκαν σε δείγματα από όλο τον κόσμο

Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

03:08 11/10/2017

«Παγώνει» η απόφαση για ανεξαρτησία

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

03:05 11/10/2017

Άγνωστη η πηγή του ισότοπου Ru-106

Έτοιμοι για σεξ με ρομπότ οι άνθρωποι!

Έτοιμοι για σεξ με ρομπότ οι άνθρωποι!

03:02 11/10/2017

Ένα θέμα που είναι πλέον υπαρκτό

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

Τα παιδιά κινδυνεύουν από την ρύπανση ενώ περπατούν για το σχολείο

02:59 11/10/2017

ισπανική μελέτη

Ποιοι ευνοούνται από την παράταση στις εισφορές του ΕΦΚΑ

Ποιοι ευνοούνται από την παράταση στις εισφορές του ΕΦΚΑ

02:56 11/10/2017

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον θάνατο εργαζομένου στην Καλαμαριά

Δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον θάνατο εργαζομένου στην Καλαμαριά

02:51 11/10/2017

έγγραφο

Τι είδους πορνό βλέπουν οι Έλληνες

Τι είδους πορνό βλέπουν οι Έλληνες

02:47 11/10/2017

Στατιστικά από το PornHub

Απίστευτο: Μηδενισμός στους Πόντιους για τη φανέλα με τη Γενοκτονία

Απίστευτο: Μηδενισμός στους Πόντιους για τη φανέλα με τη Γενοκτονία

02:42 11/10/2017

«Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ»

Κλασικά Έπιπλα