Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

17/3/2025 12:03    H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης
“H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης και της προσφυγιάς, στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως κρατήσαμε ζωντανές τις ρίζες μας από τη Μικρά Ασία, έτσι και σήμερα υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη λήθη. Η τέχνη και η ιστορία δε μπορούν να σβηστούν, γιατί, όπως ‘Είναι βαθιά η ρίζα, δεν τη φτάνει ο άνεμος'”.
Με τα λόγια αυτά η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου καλωσόρισε στον Πολυχώρο Τέχνης του Remezzo, στην παραλία της Αρετσούς, μία ακόμα μεγάλη έκθεση τιμής, μνήμης και αγώνα για την τουρκική εισβολή και κατοχή, που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμαριάς.

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας του Δήμου Καλαμαριάς με τη Μητρόπολή μας και τις οργανώσεις της Κύπρου και ειδικά της Κυπριακής Νεολαίας. Είναι αποτέλεσμα της ενότητάς μας και ξέρουμε καλά ότι όταν οι Έλληνες ενώνονται, δημιουργούν και διαπρέπουν” τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος, που τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης «1974-2025: Η τούρκικη εισβολή-κατοχή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ευχαρίστησε θερμά τη Δήμαρχο Καλαμαριάς και τον Δήμο για την συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης που αποτελεί δημιούργημα του Μητροπολίτη Κύκκου.

“Η Καλαμαριά είναι ο βασικότερος πυλώνας μας στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όχι μόνο ως προς τη φιλοξενία, αλλά και ως προς την αρωγή σε κάθε μας εκδήλωση. Η σταθερή σας υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Κύπρο είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ένας μεγάλος Δήμος είναι πάντα εκεί για εμάς” τόνισε ο Πρόξενος.
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Κώστα Σταματάρη, ο οποίος τόνισε ότι με την συνεργασία της η Καλαμαριά ισχυροποιεί τα θεμέλια του αγώνα της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας, Δανιήλ Μιτσής επισήμανε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή ενός λαού. Η Καλαμαριά που γεννήθηκε από την προσφυγιά, στέκεται στο πλευρό μας στον αγώνα. Ο πολιτισμός δε σβήνει, η μνήμη δεν ξεριζώνεται”.

Στους δεσμούς που ενώνουν την Καλαμαριά με την Κύπρο και στην σχέση που βασίζεται σε γερά θεμέλια αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός, ενώ για την συνεργασία της Καλαμαριάς με την Κύπρο και τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μεγάλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το κυπριακό ζήτημα μίλησε ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση στο εμβληματικό κτήριο του Remezzo έδωσαν οι μουσικοί και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της Καλαμαριάς που ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Νεολαία Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, και παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες και την κοινωνία συνολικά να γίνουν μάρτυρες του πολυδιάστατου αντίκτυπου της εισβολής στην Κύπρο. Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη και από τα σχολεία.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Τελικά, είχαν δίκιο εξ αρχής για το φετινό Survivor…

Τελικά, είχαν δίκιο εξ αρχής για το φετινό Survivor…

18:59 19/4/2023

Όλες οι προβλέψεις μάς έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Πιο γυμνασμένη από ποτέ: Η εντυπωσιακή Αθηνά Ευμορφιάδη είναι μια άλλη 2 χρόνια μετά το Survivor (pics)

Πιο γυμνασμένη από ποτέ: Η εντυπωσιακή Αθηνά Ευμορφιάδη είναι μια άλλη 2 χρόνια μετά το Survivor (pics)

18:58 19/4/2023

Πρωταθλητισμό με το καλημέρα στο νέο της άθλημα.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

17:19 19/4/2023

Τετάρτη 19/4 και Πέμπτη 20/4

«Το πιο όμορφο ζευγάρι»: Βανδή και Μπισμπίκης μας... έστειλαν! (pics)

«Το πιο όμορφο ζευγάρι»: Βανδή και Μπισμπίκης μας... έστειλαν! (pics)

19:02 18/4/2023

Πιο ερωτευμένοι από ποτέ.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:20 18/4/2023

Δευτέρα 17/4 και Τρίτη 18/4

Το κορυφαίο της καριέρας του: Το σκίτσο-τομή του Αρκά για το Πάσχα τα είπε όλα με λίγες λέξεις (pic)

Το κορυφαίο της καριέρας του: Το σκίτσο-τομή του Αρκά για το Πάσχα τα είπε όλα με λίγες λέξεις (pic)

15:08 18/4/2023

Μιλάμε για έπος...

Ακόμα πιο όμορφη από τότε: Η «κακιά» από τη «Μαρία την άσχημη» είναι σήμερα άλλος άνθρωπος (pics)

Ακόμα πιο όμορφη από τότε: Η «κακιά» από τη «Μαρία την άσχημη» είναι σήμερα άλλος άνθρωπος (pics)

15:07 18/4/2023

Η Μαρκέλλα ήταν η αρραβωνιαστικιά του Αλέξη Μαντά

21 χρόνια μετά το Fame Story: Γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας ο πρώτος έρωτας της Καλομοίρας, Νίκος Μίχας (Pic)

21 χρόνια μετά το Fame Story: Γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας ο πρώτος έρωτας της Καλομοίρας, Νίκος Μίχας (Pic)

19:37 16/4/2023

Στροφή στην καριέρα του.

Νότης Σφακιανάκης: Επιστρέφει μετά από 3 χρόνια, έτσι όπως δεν το περίμενε κανεις

Νότης Σφακιανάκης: Επιστρέφει μετά από 3 χρόνια, έτσι όπως δεν το περίμενε κανεις

19:26 16/4/2023

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ.

Αλλαγή: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν μετά το Πάσχα, προκαλώντας πολιτικό σεισμό

Αλλαγή: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν μετά το Πάσχα, προκαλώντας πολιτικό σεισμό

23:38 15/4/2023

Τα αποτελέσματα προκαλούν πολιτικό σεισμό

Κλασικά Έπιπλα