«Ημέρες Θρησκευτικής Μουσικής» διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

27/3/2025 12:25    31/03 - 11/04
Μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένη στην θρησκευτική μουσική, με πλούσιο ρεπερτόριο σε ύμνους και ψαλμωδίες από την κλασική έως τη σύγχρονη εποχή διοργανώνουν για πρώτη φορά ο Δήμος Καλαμαριάς και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Στόχος του Δήμου Καλαμαριάς, όπως είπε η Δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Remezzo, το εμβληματικό κτήριο της παραλίας της Αρετσούς, που πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και το οποίο η δημοτική αρχή διεκδικεί από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να μεταφερθεί το σύνολο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου, είναι οι «Ημέρες Θρησκευτικής Μουσικής» να εξελιχθούν σε θεσμό για την Καλαμαριά.

Επιπλέον, η κ. Αράπογλου τόνισε ότι η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην σπουδαία δουλειά που γίνεται στις δομές πολιτισμού του Δήμου. «Οι Ημέρες Θρησκευτικής Μουσικής, μια μεγάλη διοργάνωση στην οποία συνολικά θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 συντελεστές, διοργανώνεται από το εξαιρετικό δυναμικό των δομών του Δήμου. Έχουμε την ευτυχή συγκυρία και την συνάντηση κορυφαίων μουσικών και ανθρώπων του πολιτισμού στην Καλαμαριά και αυτό θα αποτυπωθεί και στην πρώτη διοργάνωση θρησκευτικής μουσικής» τόνισε η Δήμαρχος.

Στην στενή συνεργασία της Μητρόπολης με τον Δήμο Καλαμαριάς αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιουστίνος. «Μέσα σε αυτήν την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Σαρακοστής, που επηρεάζει πιστούς και άπιστους, που ξυπνά μνήμες μέσα στις καρδιές των Ελλήνων, ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τη Μητρόπολή μας θέλουν να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας να εισέλθουν σε αυτήν την κατανυκτική ατμόσφαιρα κατάλληλα προετοιμασμένοι» τόνισε ο Μητροπολίτης.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού Θάνος Γιαννακός, παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε 3 ναούς της Καλαμαριάς καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και επισήμανε ότι στόχος είναι να εισέλθουν οι πιστοί στο κλίμα κατάνυξης της λατρευτικής περιόδου όσο γίνεται πιο ευλαβικά.

Για την σημασία της θρησκευτικής μουσικής διαχρονικά στον παγκόσμιο πολιτισμό, αλλά και το ρόλο που παίζει για τους πιστούς, μίλησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, Χρήστος Βερνάρδος, ενώ η μαέστρος χορωδιών του Δήμου, Ελεονώρα Καλαϊτσίδου αποκάλυψε στη διοργάνωση συμμετέχουν σχεδόν 450 συντελεστές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου Αρετσούς

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025,  Ώρα 19:30

Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών

Η αυλαία του Φεστιβάλ «Ημέρες Θρησκευτικής Μουσικής» ανοίγει με τη Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών, όπου θα ερμηνευτούν επίκαιροι ύμνοι της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, από την πλούσια υμνογραφία της Εκκλησίας μας, που προέρχονται από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο της ψαλτικής τέχνης. Σκοπός της Συνάντησης είναι αφενός η ανάδειξη του πλούτου της υμνογραφικής και ψαλτικής παράδοσης, μέσα από διαφορετικά στυλ και ύφη ερμηνείας των χορωδιών και αφετέρου η προετοιμασία των πιστών στα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συμμετέχουν:

-ο Χορός Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς «Ιάκωβος ο Πρωτοψάλτης» (Διδασκαλία – Χοραρχία Πέτρος Παπαεμμανουήλ),

-ο «Βυζαντινός Χορός» του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς» (Διδασκαλία-Χοραρχία Σπυρίδων Πλούμπης) και

-ο «Γυναικείος Βυζαντινός Χορός» του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης (Διδασκαλία-Χοραρχία Ευαγγελία Γεράκη).  

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, Ώρα 20:00

Lux Aeterna (αιώνιο φως)

Ένα πολυφωνικό ταξίδι στη μουσική του κόσμου

Χορωδιακά έργα διαφόρων εποχών, από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι εκείνα που γράφτηκαν μόλις λίγα χρόνια πριν. Υμνούμε τον Κύριο σε διαφορετικές γλώσσες, με ποικίλους τρόπους και μουσικά στυλ. Αλλά η ουσία είναι πάντα το Αιώνιο Φως – lux Aeterna.

Θα ακουστούν έργα των: De Vittoria, Mozart, Faure, Caccini, Schubert, Monteverdi, Pergolesi, Verdi, Trotta και άλλων.

Συμμετέχουν:

Παιδική Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς
Φωνητικό σύνολο Δήμου Καλαμαριάς
Νέα Ευρωπαϊκή Χορωδία Συλλόγου “Αγάπη” Περαίας
Φωνητικό σύνολο “VocaCCordi”
Ελένη Κομνή, σοπράνο
Μαίρη Γιαννίκη σοπράνο
Ορχηστρικό σύνολο:

Βαλέρια Χαριτίδου, πιάνο

Χρήστος Σαραντάκου, βιολί

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, βιολί

Καλλίφωνη Σαραντάκου, βιόλα

Αθανασία Ξάνθη, τσέλο

Διδασκαλία – διεύθυνση καλλιτεχνική – επιμέλεια, Ελεονώρα Καλαϊτσίδου.

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, Ώρα 20:00

Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής

με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς

Στην συναυλία αυτή θα ακουστούν οι χαρακτηριστικοί ρυθμοί των πένθιμων εμβατηρίων, ένα είδος θρησκευτικής μουσικής, κατανυκτική και γεμάτη συναίσθημα, συνοδευόμενη από τις εναλλαγές λυρικών μελωδιών με ηχηρά μπάσα χάλκινων πνευστών και τον γοερό γδούπο του μεγάλου τυμπάνου. Σε αυτό το ρεπερτόριο, αλλά και στους ήχους του κορυφαίου έργου εκκλησιαστικής μουσικής «Requiem» του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη όπερας, Giuseppe Verdi (1813 – 1901), θα κινηθεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.

Διευθύνει ο Ροδόλφος Πάρτος, μουσικός και μαέστρος του Δημοτικού Ωδείου.

Ιερός Ναός Αγίου Παύλου  Νέας Κρήνης

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 Ώρα 19:30

 Χορωδιακά Σύνολα Θρησκευτικής Μουσικής

 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου θα συναντηθούν και θα παρουσιάσουν η κάθε μία το δικό της ρεπερτόριο θρησκευτικής μουσικής, οι χορωδίες:

Χορωδία Λέσχης Προσωπικού ΟΤΕ Θεσσαλονίκης
Χορωδία Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Χορωδία ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης
Δημοτική Χορωδία Ν. Καλλικράτειας
Μικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς.
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Καλαμαριά

Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 Ώρα 19:30

Το Μοιρολόι της Παναγιάς

Το Μοιρολόι της Παναγιάς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα της δημοτικής ποίησης. Σύμφωνα με την πληθώρα των καταγραφών του τραγουδιού που εντοπίζονται στην ελληνική λαογραφία, έχει εξαπλωθεί από την Κύπρο και  τα Δωδεκάνησα ως τη Μακεδονία και από τα Μικρασιατικά παράλια ως τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Στη συναυλία θα αποδοθούν 18 μελωδίες από παραλλαγές του Μοιρολογιού έτσι όπως έχουν καταγραφεί στα νησιά της ακτογραμμής του Ανατολικού Αιγαίου και τα Μικρασιατικά παράλια.

Συμμετέχουν οι Χορωδίες:

– του Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» (Διδασκαλία-Διεύθυνση Πέτρος Παπαεμμανουήλ)

– και η Μικτή Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς (Διδασκαλία-Διεύθυνση Ελεονώρα Καλαϊτσίδου)

Συνοδεύουν οι μουσικοί:

-Αχιτζάνοβα Ανδριάνα (καβάλ)

– Μπαρτζόπουλος Χρήστος (κανονάκι)

– Παπαεμμανουήλ Άκης (βιολί)

Ερμηνεύουν:

– Παπαεμμανουήλ Πέτρος (τραγούδι)

– Πατρέλη Μάλαμα (τραγούδι)

 Αφηγείται η ηθοποιός του ΚΘΒΕ, Αντωνακούδη Δήμητρα.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Εσωτερική πισίνα, απίθανη θέα: Με 270 ευρώ περνάς ένα ονειρικό ΣΚ σε junior suite στο χιόνι (Pics)

Εσωτερική πισίνα, απίθανη θέα: Με 270 ευρώ περνάς ένα ονειρικό ΣΚ σε junior suite στο χιόνι (Pics)

16:06 4/2/2023

Και μπόνους η τοποθεσία

10 λέξεις που οφείλεις να γνωρίζεις: Στο κουίζ ορθογραφίας που όλοι θα έπρεπε να κάνουν 10/10, το 90% χάνει! Εσύ;

10 λέξεις που οφείλεις να γνωρίζεις: Στο κουίζ ορθογραφίας που όλοι θα έπρεπε να κάνουν 10/10, το 90% χάνει! Εσύ;

14:50 4/2/2023

Quizy Live free

Τους πήρε στο λαιμό του: Αυτός έδωσε σε Ασημίνα και Δαλάκα το κινητό που έφερε την αποβολή τους απ’ το Survivor

Τους πήρε στο λαιμό του: Αυτός έδωσε σε Ασημίνα και Δαλάκα το κινητό που έφερε την αποβολή τους απ’ το Survivor

19:18 3/2/2023

Αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα πάντα στην παραγωγή του Survivor.

Νόστιμο, οικονομικό φαγητό άλλης εποχής: Η ταβέρνα με την πιο ωραία αυλή της Αθήνας σερβίρει πιάτα- αριστούργημα (Pics)

Νόστιμο, οικονομικό φαγητό άλλης εποχής: Η ταβέρνα με την πιο ωραία αυλή της Αθήνας σερβίρει πιάτα- αριστούργημα (Pics)

19:17 3/2/2023

Κάθε επίσκεψη και μια εμπερία

Κουίζ γλώσσας: Στο τεστ των 10 ερωτήσεων που δείχνει πόσο καλά ξέρεις τα ελληνικά 8/10 χάνουν! Εσύ;

Κουίζ γλώσσας: Στο τεστ των 10 ερωτήσεων που δείχνει πόσο καλά ξέρεις τα ελληνικά 8/10 χάνουν! Εσύ;

19:16 3/2/2023

Έχεις τις γνώσεις που νομίζεις;

Πρόσω ολοταχώς για την 35η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

Πρόσω ολοταχώς για την 35η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς

14:00 3/2/2023

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΤΕΚ σας προσκαλούν στην 35η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς

«Πόλη μου, γεύση μου, ζωή μου»

«Πόλη μου, γεύση μου, ζωή μου»

13:58 3/2/2023

Παρουσιάζουν το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 7μ.μ, το νέο βιβλίο της Μαρία-Τσεβίκ Συμεωνίδου με τίτλο «Πόλη μου, γεύση μου, ζωή μου».

Άλογα βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Άλογα βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

13:56 3/2/2023

Στα πλαίσια δράσης της έκθεσης «Zootechnia»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:52 3/2/2023

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου, Σάββατο 04 Φεβρουαρίου και Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023

Quizy Live free: Παίξε σήμερα δωρεάν όσες φορές θες στο κουίζ και κέρδισε 2 super δώρα

Quizy Live free: Παίξε σήμερα δωρεάν όσες φορές θες στο κουίζ και κέρδισε 2 super δώρα

13:49 3/2/2023

Quizy Live free

Κλασικά Έπιπλα