Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

17/3/2025 12:03    H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης
“H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης και της προσφυγιάς, στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Όπως κρατήσαμε ζωντανές τις ρίζες μας από τη Μικρά Ασία, έτσι και σήμερα υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στη λήθη. Η τέχνη και η ιστορία δε μπορούν να σβηστούν, γιατί, όπως ‘Είναι βαθιά η ρίζα, δεν τη φτάνει ο άνεμος'”.
Με τα λόγια αυτά η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου καλωσόρισε στον Πολυχώρο Τέχνης του Remezzo, στην παραλία της Αρετσούς, μία ακόμα μεγάλη έκθεση τιμής, μνήμης και αγώνα για την τουρκική εισβολή και κατοχή, που φιλοξενεί ο Δήμος Καλαμαριάς.

“Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας του Δήμου Καλαμαριάς με τη Μητρόπολή μας και τις οργανώσεις της Κύπρου και ειδικά της Κυπριακής Νεολαίας. Είναι αποτέλεσμα της ενότητάς μας και ξέρουμε καλά ότι όταν οι Έλληνες ενώνονται, δημιουργούν και διαπρέπουν” τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνος, που τέλεσε και τα εγκαίνια της έκθεσης «1974-2025: Η τούρκικη εισβολή-κατοχή στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», ενώ ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου ευχαρίστησε θερμά τη Δήμαρχο Καλαμαριάς και τον Δήμο για την συνεργασία και τη φιλοξενία της έκθεσης που αποτελεί δημιούργημα του Μητροπολίτη Κύκκου.

“Η Καλαμαριά είναι ο βασικότερος πυλώνας μας στον ευρύτερο χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όχι μόνο ως προς τη φιλοξενία, αλλά και ως προς την αρωγή σε κάθε μας εκδήλωση. Η σταθερή σας υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική και για την Κύπρο είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι ένας μεγάλος Δήμος είναι πάντα εκεί για εμάς” τόνισε ο Πρόξενος.
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, Κώστα Σταματάρη, ο οποίος τόνισε ότι με την συνεργασία της η Καλαμαριά ισχυροποιεί τα θεμέλια του αγώνα της Κύπρου ενάντια στην τουρκική κατοχή, ενώ ο πρόεδρος της Νεολαίας, Δανιήλ Μιτσής επισήμανε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή ενός λαού. Η Καλαμαριά που γεννήθηκε από την προσφυγιά, στέκεται στο πλευρό μας στον αγώνα. Ο πολιτισμός δε σβήνει, η μνήμη δεν ξεριζώνεται”.

Στους δεσμούς που ενώνουν την Καλαμαριά με την Κύπρο και στην σχέση που βασίζεται σε γερά θεμέλια αγάπης, αλληλεγγύης και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Θάνος Γιαννακός, ενώ για την συνεργασία της Καλαμαριάς με την Κύπρο και τη φιλοξενία στη Θεσσαλονίκη μεγάλων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το κυπριακό ζήτημα μίλησε ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση στο εμβληματικό κτήριο του Remezzo έδωσαν οι μουσικοί και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της Καλαμαριάς που ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια και μουσικές, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και η Νεολαία Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, περιλαμβάνει θεματικές ενότητες, και παρέχει την δυνατότητα στους επισκέπτες και την κοινωνία συνολικά να γίνουν μάρτυρες του πολυδιάστατου αντίκτυπου της εισβολής στην Κύπρο. Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη και από τα σχολεία.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλύτερη απ’ την πρώτη: Η νέα κοινή φωτό Μέσι - Κριστιάνο κλείνει στόματα (Pics)

Καλύτερη απ’ την πρώτη: Η νέα κοινή φωτό Μέσι - Κριστιάνο κλείνει στόματα (Pics)

21:43 21/11/2022

Οι δύο σούπερ σταρ σε ρόλους μοντέλων.

Αναβάλλεται η «Μέρα Δημότη» γι’ αυτήν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Αναβάλλεται η «Μέρα Δημότη» γι’ αυτήν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

14:37 21/11/2022

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης μετέβη στον Βόλο προκειμένου να συμμετάσχει στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Δήμος Καλαμαριάς: Πού θα διενεργούνται rapid test

Δήμος Καλαμαριάς: Πού θα διενεργούνται rapid test

14:36 21/11/2022

Δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης covid-19

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:33 21/11/2022

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιο έπος: Το νο1 του Netflix σου προκαλεί απανωτά σοκ απ’ το πρώτo λεπτό (Vid)

Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοιο έπος: Το νο1 του Netflix σου προκαλεί απανωτά σοκ απ’ το πρώτo λεπτό (Vid)

13:08 21/11/2022

Είσαι έτοιμος για άφθονη παράνοια;

Εκτός Survivor λόγω… έρωτα ο Γιώργος Αγγελόπουλος – Η γυναίκα που του έκλεψε την καρδιά (Vid)

Εκτός Survivor λόγω… έρωτα ο Γιώργος Αγγελόπουλος – Η γυναίκα που του έκλεψε την καρδιά (Vid)

13:51 20/11/2022

Όλα όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Εκπληκτικά αποτελέσματα»: Το εμβόλιο που νίκησε τον πιο επιθετικό καρκίνο είναι το νέο θαύμα της επιστήμης

«Εκπληκτικά αποτελέσματα»: Το εμβόλιο που νίκησε τον πιο επιθετικό καρκίνο είναι το νέο θαύμα της επιστήμης

13:19 20/11/2022

Μια μεγάλη ελπίδα για χιλιάδες συνανθρώπους μας

3 ώρες καθημερινά: Η πρώτη διαφήμιση για τις ώρες αιχμής που πρέπει να μειωθεί το ρεύμα στην Ελλάδα

3 ώρες καθημερινά: Η πρώτη διαφήμιση για τις ώρες αιχμής που πρέπει να μειωθεί το ρεύμα στην Ελλάδα

12:02 20/11/2022

Οι οδηγίες της Κομισιόν προς τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Μισό ευρώ την ώρα: Η συσκευή που καίει περισσότερο απ’ όλες σε 60’, ανεβάζει στα ύψη τον λογαριασμό

Μισό ευρώ την ώρα: Η συσκευή που καίει περισσότερο απ’ όλες σε 60’, ανεβάζει στα ύψη τον λογαριασμό

00:21 20/11/2022

Ποιες οι πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού.

4 γράμματα, εκατομμύρια λάθη: Η ελληνική λέξη που δεν την «πετυχαίνει» άνθρωπος. Εσύ;

4 γράμματα, εκατομμύρια λάθη: Η ελληνική λέξη που δεν την «πετυχαίνει» άνθρωπος. Εσύ;

15:29 19/11/2022

Κλασικά Έπιπλα