Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται νέοι συρμοί

31/3/2025 13:55    Πότε θα έχουμε δρομολόγια ανά 1,5 λεπτό
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος από τους 15 επιπλέον συρμούς που έχει παραγγείλει η Ελληνικό Μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ypodomes.com, η Hitachi έχει έτοιμο τον πρώτο συρμό ο οποίος θα έρθει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη -άνευ απροόπτου- την Μεγάλη Εβδομάδα.

Μετά τις απαραίτητες δοκιμές ο συρμός θα μπορεί να ενταχθεί στον στόλο του Μετρό Θεσσαλονίκης που πλέον θα αριθμεί 19 τρένα. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να καταφτάνουν στην πόλη και οι υπόλοιποι 14 τους επόμενους μήνες ολοκληρώνοντας την προμήθεια των περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην προμήθεια των επιπλέον συρμών είναι πως μόλις παραληφθεί ένας αριθμός περίπου επτά συρμών, θα μπορέσει να βελτιωθεί η συχνότητα των δρομολογίων και από τα περίπου τρία λεπτά που είναι σήμερα σε ώρες αιχμής τα δρομολόγια δύναται να φτάσουν ίσως και στο βέλτιστο τους σημείο, δηλαδή να πραγματοποιούνται από 90 δευτερόλεπτα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι συχνότητες αυτές θα είναι μακράν καλύτερες από τις επιδόσεις του Μετρό της Αθήνας. Με βάση ακόμα και τα σημερινά δεδομένα με συχνότητες ανά τρία λεπτά ήδη το Μετρό Θεσσαλονίκης υπερτερεί καθώς στην Αθήνα βλέπουμε τις ώρες αιχμής ανά 4 λεπτά. Λόγω του αυτόματου συστήματος είναι εφικτή η συχνότητα ανά 90 δευτερόλεπτα, κάτι που στην Αθήνα θα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την λειτουργία της γραμμής 4 που θα διαθέτει παρόμοια τεχνολογία.

Η προμήθεια των αυτόματων συρμών από την Hitachi δεν είναι μόνο απαραίτητη για την βελτίωση των συχνοτήτων της βασικής γραμμής αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά.

Οι συρμοί θα αποτελούνται από τέσσερα οχήματα έκαστος. Ο ελάχιστος αριθµός επιβατών ανά συρμό θα είναι 450 και το ελάχιστο ποσοστό των καθήµενων επιβατών θα είναι τουλάχιστον 20%. Θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και σε μελλοντικά επίγεια τμήματα του δικτύου.

Οι συρµοί θα είναι πλήρως αυτόµατης λειτουργίας (Grade-of-Automation 4 – GoA4), µε Θέση Οδήγησης Έκτακτης Ανάγκης (EDP: Emergency Driving Position) στα δύο άκρα του συρµού και µε δυνατότητα οδήγησης σε διπλή κατεύθυνση. Ο Ανάδοχος θα υποβάλει προς έγκριση στην ΑΜ, τρεις εναλλακτικές έγχρωµες καλλιτεχνικές δηµιουργίες, αντιπροσωπευτικές της εσωτερικής και εξωτερικής εµφάνισης των οχηµάτων.

Οι νέοι συρµοί θα έχουν συνολικό µήκος 50 έως 55 µέτρα (οι 18 συρµοί του Βασικού Έργου έχουν µήκος περίπου 51.5 m.

Ο δύσκολος συγχρονισμός της επέκτασης προς Καλαμαριά

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνικό Μετρό και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι να μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους η επέκταση προς Καλαμαριά. Αυτό, γιατί, σε αντίθεση με τη βασική γραμμή όπου είχαμε μια εργολαβία “με το κλειδί στο χέρι”, στην επέκταση προς Καλαμαριά έχουμε συνολικά έξι εργολαβίες που θα πρέπει να συνδυαστούν, να συνεργαστούν για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία η νέα γραμμή.

Η βασική εργολαβία για τους σταθμούς και τις σήραγγες εκτελείται από την AKTOR, όμως έχουμε και άλλες πέντε εργολαβίες που αφορούν κυρίως ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα της επέκτασης. Σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο όμως οι επόμενοι μήνες κρίνονται κρίσιμοι για να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και να μπορέσει να λειτουργήσει ασφαλώς η νέα γραμμή.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό θα χρειαστεί και η διακοπή της λειτουργίας της βασικής γραμμής για ένα χρονικό διάστημα -λίγων ημερών;- προκειμένου να “κουμπώσουν” όλα τα συστήματα, να ενωθεί η νέα γραμμή στην βασική και να τελικά να φτάσουμε στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας που θα ολοκληρώσει την πρώτη φάση των έργων για το Μητροπολιτικό Σιδηρόδρομο της Θεσσαλονίκης.

Σε αντίθεση με την Αθήνα όπου ο επιβάτης χρειάζεται να αλλάξει επίπεδο για να μετακινηθεί από γραμμή σε γραμμή, στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι 11 σταθμοί από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την 25ης Μαρτίου θα είναι κοινοί. Από εκεί και έπειτα θα υπάρχει διακλάδωση των γραμμών είτε προς την Νέα Ελβετία είτε προς Μίκρα που αποτελεί τον τερματικό σταθμό της επέκτασης προς Καλαμαριά.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Ουρές για να το γευτούν: Το μεγαλύτερο πιτόγυρο στην Ελλάδα με τη γεύση που σε τρελαίνει (Pics)

Ουρές για να το γευτούν: Το μεγαλύτερο πιτόγυρο στην Ελλάδα με τη γεύση που σε τρελαίνει (Pics)

13:12 30/10/2022

Τελικά κάποιες φορές το μέγεθος μετράει…

Τα 3 ζώδια που δεν συγχωρούν ποτέ την απιστία

Τα 3 ζώδια που δεν συγχωρούν ποτέ την απιστία

13:03 30/10/2022

Αν το μάθουν, την έβαψες.

Κάτω από 2 λάθη, εύγε: 1/2 Έλληνες δεν γνωρίζει αν αυτές οι 10 σπουδαίες προσωπικότητες ζουν ή όχι! Εσύ;

Κάτω από 2 λάθη, εύγε: 1/2 Έλληνες δεν γνωρίζει αν αυτές οι 10 σπουδαίες προσωπικότητες ζουν ή όχι! Εσύ;

23:58 29/10/2022

Και σημαιοφόρος να ήσουν, εδώ οι σχολικές γνώσεις δεν μετρούν

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

19:05 29/10/2022

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, Σάββατο 29 Οκτωβρίου και Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Ανέβηκε χθες και σαρώνει: Δες απόψε την ταινιάρα του Netflix που πάει για 3 τουλάχιστον Όσκαρ (Vid)

Ανέβηκε χθες και σαρώνει: Δες απόψε την ταινιάρα του Netflix που πάει για 3 τουλάχιστον Όσκαρ (Vid)

16:41 29/10/2022

Μόνο 1% δεν κάνει λάθος: 10 ερωτήσεις για το «Κωνσταντίνου & Ελένης» που δεν απαντά ούτε η Κατακουζήνα! Εσύ;

Μόνο 1% δεν κάνει λάθος: 10 ερωτήσεις για το «Κωνσταντίνου & Ελένης» που δεν απαντά ούτε η Κατακουζήνα! Εσύ;

12:57 29/10/2022

Ούτε ο Χάρης Ρώμας δεν κάνει 11/11 σε 5 λεπτά...

Ο Δίας επιστρέφει στους Ιχθύες και φέρνει τύχη βουνό | Τα 4 ζώδια που ευνοούνται στο έπακρο

Ο Δίας επιστρέφει στους Ιχθύες και φέρνει τύχη βουνό | Τα 4 ζώδια που ευνοούνται στο έπακρο

12:47 29/10/2022

Επιτέλους, παίρνουν το αίμα τους πίσω!

Ρεύμα – Κατεβάζουμε τους διακόπτες: Αυτές είναι οι 10 συσκευές που δεν θα χρησιμοποιούμε για 3 ώρες τη μέρα

Ρεύμα – Κατεβάζουμε τους διακόπτες: Αυτές είναι οι 10 συσκευές που δεν θα χρησιμοποιούμε για 3 ώρες τη μέρα

22:04 28/10/2022

Ποιες είναι οι συστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Άπειρα ορθογραφικά σε κάθε συλλαβή: Η λέξη με τα 14 γράμματα που 9/10 γράφουν λάθος! Εσύ;

Άπειρα ορθογραφικά σε κάθε συλλαβή: Η λέξη με τα 14 γράμματα που 9/10 γράφουν λάθος! Εσύ;

14:02 28/10/2022

Με λαμπρότητα έγινε η παρέλαση στην Καλαμαριά για την 28η Οκτωβρίου

Με λαμπρότητα έγινε η παρέλαση στην Καλαμαριά για την 28η Οκτωβρίου

14:00 28/10/2022

Με καμάρι και περίσσια περηφάνια μαθητές, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων παρέλασαν σήμερα, τιμώντας τους ήρωες του 1940.

Κλασικά Έπιπλα