Η Καλαμαριά ενωμένη λέει και πάλι «όχι» στον αποκλεισμό της από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου

14/5/2025 17:06    Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα
Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ψήφισε κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που για ακόμη μία φορά αποκλείει την Καλαμαριά από τους σχεδιασμούς.

Το νέο ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου, το δεύτερο μετά το 2022, ήταν μονόδρομος καθώς από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, συνεχίζουν να εξαιρούνται μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς. Και μάλιστα, σημεία όπως η Σοφούλη, το Κόδρα, η Μαρίνα της Αρετσούς και η Σχολή Δικαστών, που είναι στην πράξη, αλλά και την συνείδηση ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της, τόποι ταυτόσημοι με τη θάλασσα.

Η Καλαμαριά της θάλασσας, με ακτογραμμή 5,5 χιλιομέτρων, συνεχίζει να αγνοείται προκλητικά, τρία χρόνια μετά την προηγούμενη διαβούλευση, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα. Είναι σαφές πως το παρόν σχέδιο δεν περιλαμβάνει, ούτε σέβεται τις ανάγκες και την ταυτότητα της πόλης μας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι η Καλαμαριά «περισσεύει» από τον κεντρικό σχεδιασμό.

Ούτε λευκή επιταγή πρόκειται να δώσουμε, ούτε θα συναινέσουμε σε ένα σχέδιο που μας υποβαθμίζει και μας ακυρώνει.

Η Καλαμαριά ενωμένη στέλνει καθαρό μήνυμα: η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου χωρίς την Καλαμαριά είναι μια ελλιπής και άδικη επιλογή, στην οποία δεν θα μείνουμε θεατές.

«Το ΕΠΣ για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τον Δήμο Καλαμαριάς, τον τόπο της θάλασσας και της ιστορίας. Η Καλαμαριά, με τη μοναδική διπλή αστική ακτή στην Ελλάδα, δεν είναι μία ακόμη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος∙ είναι εμβληματική περιοχή της ταυτότητας του Θερμαϊκού. Η συνεχιζόμενη αγνόηση των προτάσεών της και του αποκλεισμού περιοχών της από τον σχεδιασμό συνιστά απαράδεκτη υποβάθμιση της ίδιας της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου.

Ο Δήμος Καλαμαριάς απαιτεί την πλήρη ένταξη όλων των παραλιακών ζωνών του στο ΕΠΣ και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεών του για ενιαία, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ιστορική και πολιτιστική συνέχεια και η ισότιμη και δημόσια πρόσβαση των πολιτών, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο Δήμος είναι έτοιμος για ουσιαστική συνεργασία, αλλά δηλώνει ρητά ότι δεν θα δεχθεί σχεδιασμούς που τον αγνοούν» είναι το μήνυμα της Δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Γιάννης Πάριος στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο- “Για Πάντα Μαζί”

Ο Γιάννης Πάριος στη Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο- “Για Πάντα Μαζί”

13:09 29/12/2023

Ο Γιάννης Πάριος είναι “Για Πάντα Μαζί ”

Δήμος Καλαμαριάς: Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά

Δήμος Καλαμαριάς: Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά

13:05 29/12/2023

Μια υπόσχεση του Δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, προς τους φιλόζωους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:00 29/12/2023

Παρασκευή 29/12, Σάββατο 30/12 και Κυριακή 31/12

Βασίλης Καρράς: Η άγνωστη κίνηση ανθρωπιάς που δείχνει τι σπουδαίος άνθρωπος ήταν

Βασίλης Καρράς: Η άγνωστη κίνηση ανθρωπιάς που δείχνει τι σπουδαίος άνθρωπος ήταν

19:02 28/12/2023

Τι έκανε ο σπουδαίος τραγουδιστής

Σβήνουν τον ανταγωνισμό: 4 νέες ελληνικές σειρές που κάνουν πρεμιέρα το 2024

Σβήνουν τον ανταγωνισμό: 4 νέες ελληνικές σειρές που κάνουν πρεμιέρα το 2024

16:07 28/12/2023

Έρχονται με την αλλαγή του χρόνου.

Μουσικοθεατρικά παιχνίδια κατά της οπαδικής βίας!

Μουσικοθεατρικά παιχνίδια κατά της οπαδικής βίας!

12:28 28/12/2023

29/12 - 5:00 μμ - 8:00 μμ

Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη

Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη

19:44 27/12/2023

Ο 31χρονος Γιώργος Λυγγερίδης καταγόταν από την Θεσσαλονίκη

Την ήξεραν και μικρά παιδιά: Η ατάκα-σήμα κατατεθέν του Καρρά που δεν άλλαξε ποτέ όπου κι αν εμφανίστηκε

Την ήξεραν και μικρά παιδιά: Η ατάκα-σήμα κατατεθέν του Καρρά που δεν άλλαξε ποτέ όπου κι αν εμφανίστηκε

19:29 27/12/2023

Όποιος δεν την ήξερε σημαίνει ότι δεν ήξερε και τον Καρρά.

Ηλεκτρονική Διαβούλευση Προσχεδίου μέτρων/ παρεμβάσεων ΣΒΑΚ Δήμου Καλαμαριάς

Ηλεκτρονική Διαβούλευση Προσχεδίου μέτρων/ παρεμβάσεων ΣΒΑΚ Δήμου Καλαμαριάς

14:19 27/12/2023

«Συν-σχεδιάζουμε την πόλη μας …»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:05 27/12/2023

Τετάρτη 27/12 και Πέμπτη 28/12

Κλασικά Έπιπλα