Η Καλαμαριά ενωμένη λέει και πάλι «όχι» στον αποκλεισμό της από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου

14/5/2025 17:06    Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα
Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ψήφισε κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που για ακόμη μία φορά αποκλείει την Καλαμαριά από τους σχεδιασμούς.

Το νέο ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου, το δεύτερο μετά το 2022, ήταν μονόδρομος καθώς από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, συνεχίζουν να εξαιρούνται μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς. Και μάλιστα, σημεία όπως η Σοφούλη, το Κόδρα, η Μαρίνα της Αρετσούς και η Σχολή Δικαστών, που είναι στην πράξη, αλλά και την συνείδηση ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της, τόποι ταυτόσημοι με τη θάλασσα.

Η Καλαμαριά της θάλασσας, με ακτογραμμή 5,5 χιλιομέτρων, συνεχίζει να αγνοείται προκλητικά, τρία χρόνια μετά την προηγούμενη διαβούλευση, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα. Είναι σαφές πως το παρόν σχέδιο δεν περιλαμβάνει, ούτε σέβεται τις ανάγκες και την ταυτότητα της πόλης μας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι η Καλαμαριά «περισσεύει» από τον κεντρικό σχεδιασμό.

Ούτε λευκή επιταγή πρόκειται να δώσουμε, ούτε θα συναινέσουμε σε ένα σχέδιο που μας υποβαθμίζει και μας ακυρώνει.

Η Καλαμαριά ενωμένη στέλνει καθαρό μήνυμα: η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου χωρίς την Καλαμαριά είναι μια ελλιπής και άδικη επιλογή, στην οποία δεν θα μείνουμε θεατές.

«Το ΕΠΣ για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τον Δήμο Καλαμαριάς, τον τόπο της θάλασσας και της ιστορίας. Η Καλαμαριά, με τη μοναδική διπλή αστική ακτή στην Ελλάδα, δεν είναι μία ακόμη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος∙ είναι εμβληματική περιοχή της ταυτότητας του Θερμαϊκού. Η συνεχιζόμενη αγνόηση των προτάσεών της και του αποκλεισμού περιοχών της από τον σχεδιασμό συνιστά απαράδεκτη υποβάθμιση της ίδιας της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου.

Ο Δήμος Καλαμαριάς απαιτεί την πλήρη ένταξη όλων των παραλιακών ζωνών του στο ΕΠΣ και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεών του για ενιαία, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ιστορική και πολιτιστική συνέχεια και η ισότιμη και δημόσια πρόσβαση των πολιτών, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο Δήμος είναι έτοιμος για ουσιαστική συνεργασία, αλλά δηλώνει ρητά ότι δεν θα δεχθεί σχεδιασμούς που τον αγνοούν» είναι το μήνυμα της Δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου.
Επόμενο Προηγούμενο
 

«Είναι για τα σκουπίδια!»: Η Δήμητρα Αλεξανδράκη στη δήλωση της χρονιάς που προκάλεσε χαμό (vid)

«Είναι για τα σκουπίδια!»: Η Δήμητρα Αλεξανδράκη στη δήλωση της χρονιάς που προκάλεσε χαμό (vid)

00:17 18/12/2023

Ακολούθησε σωρεία αντιδράσεων.

«Πρέπει να τους γλείψω…»: Ξέφυγε τελείως η κατάσταση με Καινούργιου-Μικρούτσικο στον αέρα! (vid)

«Πρέπει να τους γλείψω…»: Ξέφυγε τελείως η κατάσταση με Καινούργιου-Μικρούτσικο στον αέρα! (vid)

18:50 17/12/2023

Κι όμως, ειπώθηκε όντως στον αέρα.

«Δεν είναι απάντηση στο επίμαχο σκίτσο»: Ο Αρκάς τα είπε όλα για την πολιτική ορθότητα με ένα κάδρο (Pic)

«Δεν είναι απάντηση στο επίμαχο σκίτσο»: Ο Αρκάς τα είπε όλα για την πολιτική ορθότητα με ένα κάδρο (Pic)

17:32 16/12/2023

Το σκίτσο του

«Θέλετε να με δείτε στις λάσπες με μαγιό…»: Τα είπε όλα για το Survivor η Έλενα Κώνστα (vid)

«Θέλετε να με δείτε στις λάσπες με μαγιό…»: Τα είπε όλα για το Survivor η Έλενα Κώνστα (vid)

18:57 15/12/2023

Πόσο πιθανή είναι η συμμετοχή της στο ριάλιτι.

Έπεσαν όλοι έξω: Μ’ αυτόν τον καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα

Έπεσαν όλοι έξω: Μ’ αυτόν τον καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα

18:56 15/12/2023

Η διάψευση...

Χριστούγεννα στην Πόλη

Χριστούγεννα στην Πόλη

18:39 15/12/2023

8/12-7/01

«Μυστηριώδεις Περιπέτειες στο Αόρατο Νησί»

«Μυστηριώδεις Περιπέτειες στο Αόρατο Νησί»

18:38 15/12/2023

17/12 - 7:00 μμ - 9:00 μμ

Θεμελιώθηκε το Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης – Καλαμαριάς

Θεμελιώθηκε το Αλιευτικό Καταφύγιο Νέας Κρήνης – Καλαμαριάς

18:37 15/12/2023

Βαθιά συγκινημένος εμφανίστηκε κατά την τελετή θεμελίωσης του Αλιευτικού Καταφυγίου Καλαμαριάς, ο Δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

17:20 15/12/2023

Παρασκευή 15/12, Σάββατο 16/12 και Κυριακή 17/12

Ντροπή του είδους: Δεν υπάρχει αυτό που βρέθηκε μαζί με τον δύστυχο Όλιβερ…

Ντροπή του είδους: Δεν υπάρχει αυτό που βρέθηκε μαζί με τον δύστυχο Όλιβερ…

19:05 14/12/2023

«Υπάρχουν στοιχεία που δεν αξιοποιήθηκαν»

Κλασικά Έπιπλα