Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η βρετανική Express, το 2023 η Γη θα βρεθεί μπροστά στην απειλή σύγκρουσης με έναν μεγάλο αστεροειδή, η ισχύς του οποίου είναι σχεδόν όσο 50 πυρηνικές βόμβες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το βρετανικό Μέσο από τη NASA, ο αστεροειδής 2018 LF16, που εντοπίστηκε τον Ιούνιο, έχει ελάχιστες, αλλά υπαρκτές, πιθανότητες να προσκρούσει πάνω στη Γη, ακριβώς στις 8 Αυγούστου 2023.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει 62 πιθανές πορείες του αστεροειδούς.
Μία από αυτές, οδηγεί τον 2018 LF16 σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.
Οι πιθανότητες πρόσκρουσης του μεγάλου αστεροειδούς με τη Γη είναι μία στις 30.000.000, ενώ το ποσοστό που δίνεται για το αντίθετο σενάριο, δηλαδή μία πορεία που δεν θα κατευθύνει το μεγάλο ουράνιο σώμα πάνω στον γαλάζιο πλανήτη μας, είναι συντριπτικό και συγκεκριμένα 99.9999967%.
Το σενάριο είναι τρομακτικό από μόνο του. Οι πιθανότητες ωστόσο, είναι απειροελάχιστες, όμως υπαρκτές.
Το σενάριο τρόμου για την ανθρωπότητα αυξάνει -αναλογικά βεβαίως- τις πιθανότητές του για τα επόμενα 100 χρόνια, καθώς ο συγκεκριμένος αστεροειδής θα περάσει από τη «γειτονιά» μας πολλές φορές από το 2023 έως το 2117, με τους επιστήμονες, όπως αναφέραμε παραπάνω, να έχουν υπολογίσει 62 πιθανές πορείες, μια εκ των οποίων προκαλεί… Αρμαγεδδών.
Ο υπαρκτός κίνδυνος από τον αστεροειδή 2018 LF16 έχει προκαλέσει την εγρήγορση της NASA, η οποία έχει ειδικό τιμ παρακολούθησης του ουράνιου σώματος.
Τα πιο σύγχρονα «μάτια» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας είναι στραμμένα πάνω στον «εφιάλτη», ο οποίος ταξιδεύει στο Διάστημα με ταχύτητα 15,13 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, αστεροειδής τόσο μεγάλου μεγέθους απειλούν τη Γη λιγότερο από μία φορά ανά χιλιετία.
Ο μεγαλύτερος που έπληξε ιστορικά τη Γη και έχει αποδειχθεί από την επιστημονική κοινότητα, ήταν πριν από 65 εκατ. χρόνια, όταν ο μεγέθους 10 χιλιομέτρων βράχος, προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων.
Η ESA διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ουράνιο σώμα που να απειλεί τη Γη, τουλάχιστον όσο είναι σε θέση να γνωρίζει η υπηρεσία της.
Η δε NASA δεν έχει ανακοινώσει κάτι επισήμως, καθώς πρόκειται για μία ελάχιστη πιθανότητα βάσει υπολογισμών.
tribune