Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, βουλευτές κομμάτων, εκπρόσωποι φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικοί πρόξενοι ξένων κρατών απόθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ μαθητές του σχολείου της εβραϊκής κοινότητας άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα.
Κ. Ζέρβας: Θα καταβάλω κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Νωρίτερα, στην αποθήκη Δ´ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση με την συνοδεία της ισραηλιτικής κοινότητας. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος συνόψισε την εβραϊκή ιστορία της πόλης μιλώντας για πρόσωπα εβραϊκής καταγωγής που άφησαν το στίγμα τους στον αθλητισμό, την Παιδεία και τις τέχνες.
Επιχειρώντας να αναδείξει τη σχέση του με την εβραϊκή κοινότητα, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στη γειτονιά της μητέρας του στην Αγία Τριάδα, όπου στην πλειοψηφία οι κάτοικοι ήταν Εβραίοι, όπως επίσης έκανε μνεία και στον πατέρα του που συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και του διηγείτο από πρώτο χέρι τις στιγμές της καταστροφής και του πολέμου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρατήρησε πως η Θεσσαλονίκη έχει επηρεαστεί πάρα πολύ από την εβραϊκή κοινότητα και δήλωσε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ώστε να συντηρηθεί η ιστορική μνήμη.
«Το μουσείο έρχεται ως ένα μνημείο ένας φάρος στην μνήμη. Διεθνές σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό. Θα αποδειχθεί πυλώνας, ένα απτό σύμβολο τους συνθήματος ποτέ ξανά. Δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου που αποτελεί χρέος της γενιάς μου στο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης» είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.
«Είναι ημέρα περισυλλογής και μέρα δειγματισμού. Είναι σημαντικό σήμερα και κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε λεπτό να μην ξεχνάμε ποτέ τον άδικο μαρτυρικό χαμό των αδελφών μας Εβραίων. Η πόλη μας είχε το δικό της μερτικό σε θυσιαστήριο της κατοχής. Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι της πόλης μας μαρτύρησαν και θανατώθηκαν. Είναι χρέος μας να τιμούμε την μνήμη γιατί με το άδικο χαμό τους περνάει το μήνυμα ότι ποτέ δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει ξανά μια τέτοια Γενοκτονία και να αφήσουμε τον φασισμό να επικρατήσει» σημείωσε ο Σταύρος Καλαφάτης.
Το παρών έδωσε και ο πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani, λέγοντας πως «η Ημέρα Μνήμης ας είναι ένα μάθημα για το μέλλον μας ως άνθρωποι. Όχι μόνο για να θυμόμαστε την θρησκεία μας η τον πολιτισμό μας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια άρχισε να μιλά ανοιχτά για όσα πέρασε την περίοδο του Ολακαυτώματος , πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή κατά του ρατσισμού και του ναζισμού. «Τελετές όπως η σημερινή, δεν πρέπει να αποτελούν τυπική υποχρέωση στην μνήμη των θυμάτων. Αλλά πρέπει να μεταφέρουν την θεμελιώδη υπόσχεση στη νέα γενιά. Να μιλάμε ανοιχτά για το ολοκαύτωμα, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις στο μέλλον» είπε συγκινημένος.
Γ. Μπουτάρης: Το «δεν ξεχνώ» και το «ποτέ ξανά» πρέπει να μείνουν ζωντανά
Για τον τρόπο που αποδέχθηκαν το Ολοκαύτωμα οι Γερμανοί και για το πως ανέλαβαν την ευθύνη, μίλησε στην εκδήλωση ο Γιάννης Μπουτάρης ως πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
«Η ντροπή, η αδιαφορία και το έγκλημα μπορούν να σβήσουν στο πέρασμα του χρόνου. Αλλά το «δεν ξεχνώ» και το «ποτέ ξανά» πρέπει να μείνουν ζωντανά. Αυτό θα κάνουμε με το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Επίσης, σημείωσε πως «η θηριωδία του Ολοκαυτώματος δεν είχε μόνο θύτες και θύματα, είχε τους άπραγους θεατές οι οποίοι δεν άκουσαν και δεν είδαν»
Τέλος, να σημειωθεί ότι εκ μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αηδονά.
makthes