26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

5/3/2024 16:15    Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του.
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Στο 26ο ΦΝΘ θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην ιστορική έδρα του, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Τα φετινά σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Ρέντης, βραβευμένος με Αργυρό Αλέξανδρο >>Film Forward στο 25ο ΦΝΘ.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
Η έναρξη του 26ου ΦNΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, με την ταινία Πυροβόλησαν τον πιανίστα του Φερνάντο Τρουέμπα. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στην έναρξη του Φεστιβάλ. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, με την προβολή της ταινίας Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα του Άρη Δόριζα.

SPOTLIGHT ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Το 26ο ΦΝΘ υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό Δημήτρη Παπαϊωάννουυ.

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ CITIZEN QUEER
Συνολικά 33 ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του αυτοπροσδιορισμού και σφράγισαν το παγκόσμιο queer σινεμά πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του 26ου ΦΝΘ με τίτλο Citizen Queer.

SPOTLIGHT ΣΤΟΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΤΡΟΥΕΜΠΑ
Το 26ο ΦΝΘ θα απονείμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον κορυφαίο δημιουργό Φερνάντο Τρουέμπα, προβάλλοντας παράλληλα τρεις ταινίες του, που περιστρέφονται γύρω από τον κοινό άξονα της βαθιάς αγάπης και γνώσης του για τη μουσική.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ
Το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο θαρραλέο και πρωτοποριακό σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο, συνδυάζοντας το προσωπικό στοιχείο με την κοινωνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της αλλαγής. 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Υποδεχόμαστε στο 26ο ΦΝΘ 67 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες:

- 35 ταινίες συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες).
- To τμήμα Πλατφόρμα μετονομάζεται και αναβαθμίζεται σε Πλατφόρμα+, αποκτά τον δικό του κατάλογο, ενώ η διάρκειά του διευρύνεται σε 14 ημέρες, από τις 8 έως τις 22 Μαρτίου. Με αυτό τον τρόπο, θεατές από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 21 ελληνικές ταινίες στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ.
- Η ειδική προβολή της COSMOTE TV του ντοκιμαντέρ Underwonder του Κώστα Καρύδα ρίχνει μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης.
- Το εξαιρετικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ Οι γάμοι της Τήλου του Παναγιώτη Ευαγγελίδη θα είναι καθολικά προσβάσιμο τόσο στη φυσική προβολή του όσο και διαδικτυακά, με την υποστήριξη της Alpha Bank, χορηγού προσβασιμότητας του Φεστιβάλ.
- Δύο ταινίες αφιερωμένες στην αξέχαστη σοπράνο Μαρία Κάλλας. Ανάμεσά τους το ντοκιμαντέρ Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα χρόνια της Κάλλας των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μια σημαντική καταγραφή της ζωής της ελληνίδας υψιφώνου, αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτιστική μας κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα:

- Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.
- Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο – Δημήτρης Εϊπίδης» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ.
- Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.
- Στο διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All around cinema, 8 πρωτοποριακές δημιουργίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο Immersive, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του τμήματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκτός συναγωνισμού την καλλιτεχνική εγκατάσταση Το βλέμμα του «εγώ» του θρύλου της ηλεκτρονικής μουσικής, Ζαν-Μισέλ Ζαρ.
- Ανακαλύπτουμε δυναμικά και ευρηματικά ντοκιμαντέρ στους Ανοιχτούς Ορίζοντες.
- Παρουσιάζουμε τα κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs.
- Προσφέρουμε συναρπαστικές στιγμές στις νεαρότερες ηλικίες μέσα από το τμήμα NextGen.

culturenow.gr
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Ρίχνει τη «βόμβα» ο Ανδρέας Μικρούτσικος…

Ρίχνει τη «βόμβα» ο Ανδρέας Μικρούτσικος…

20:59 8/6/2023

Ποιο θα είναι το τηλεοπτικό του μέλλον.

«Παίζουμε ΓΙΑ τη ζωή, δεν παίζουμε ΜΕ τη ζωή»

«Παίζουμε ΓΙΑ τη ζωή, δεν παίζουμε ΜΕ τη ζωή»

13:09 8/6/2023

Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Δυσάρεστη εξέλιξη με το «The Voice» στον ΣΚΑΪ

Δυσάρεστη εξέλιξη με το «The Voice» στον ΣΚΑΪ

18:38 7/6/2023

Ποιο θα είναι το μέλλον του αγαπημένου talent show.

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες: Στον γρίφο της δεξαμενής 9/10 λένε «δεν μπορώ να το λύσω». Εσύ;

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες: Στον γρίφο της δεξαμενής 9/10 λένε «δεν μπορώ να το λύσω». Εσύ;

18:37 7/6/2023

Τα βρίσκουν μπαστούνια και οι διάνοιες

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

14:30 7/6/2023

Νοσηλευόταν στο «Σωτηρία» για περίπου μία εβδομάδα.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

14:16 7/6/2023

Τετάρτη 07/6 και Πέμπτη 08/6

Σου καίει το μυαλό: Θα λύσεις τον viral γρίφο του κλεμμένου 100ευρού που το μισό ίντερνετ κάνει λάθος;

Σου καίει το μυαλό: Θα λύσεις τον viral γρίφο του κλεμμένου 100ευρού που το μισό ίντερνετ κάνει λάθος;

01:40 7/6/2023

Εσύ θα το λύσεις;

Είκοσι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σειράς.  Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο μ' ένα κλικ στο dailymedia.com.gr

Είκοσι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σειράς. Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο μ' ένα κλικ στο dailymedia.com.gr

23:27 6/6/2023

Δε χάνει το χιούμορ της η Ζέτα.

26 η Εθελοντική Αιμοδοσία στον Δήμο Καλαμαριάς

26 η Εθελοντική Αιμοδοσία στον Δήμο Καλαμαριάς

17:34 6/6/2023

Ο Δήμος Καλαμαριάς δημιούργησε και διατηρεί Δημοτική Τράπεζα Αίματος

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, από την Ομάδα Μουσικής Έκφρασης

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, από την Ομάδα Μουσικής Έκφρασης

17:30 6/6/2023

Ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Κλασικά Έπιπλα