Ο «εγκέφαλος» του Μετρό στον Βότση Καλαμαριάς

7/2/2020 09:10    αμαξοστάσιο της Πυλαίας

Το αμαξοστάσιο του Μετρό βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερυθρού Σταύρου με Καππαδοκίας στην περιοχή Βότση της Καλαμαριάς. Εκτείνεται σε μια έκταση πάνω από 100 στρέμματα εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί δύο εντυπωσιακά κτήρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και η θέα τους είναι ορατή από χιλιόμετρα μακριά.

Πρόκειται για το κέντρο λειτουργίας και διαχείρισης του μετρό Θεσσαλονίκης. Εκεί θα εγκατασταθούν τα επιτελικά στελέχη και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα είναι υπεύθυνο για την ασφαλή και ομαλή κίνηση των συρμών αλλά και των σταθμών.

Ουσιαστικά θα είναι ο «εγκέφαλος» που θα δίνει τις εντολές στους 18 αυτοματοποιημένους συρμούς για να κινηθούν στους σταθμούς από και προς το αμαξοστάσιο αλλά και το ηλεκτρονικό «μάτι» που θα επιτηρεί την πορεία τους μέσα στις στοές 24ωρες το 2ωρο. Εκεί επίσης σύμφωνα με το rthess.gr θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι και οι συντηρήσεις των τρένων ενώ θα στεγάζονται και διοικητικές υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι στην «καρδιά» του μετρό θα εργάζονται περίπου 500 άνθρωποι.



Επίπεδο εργασιών

Οι εργασίες για την κατασκευή του αμαξοστασίου ξεκίνησαν το 2012. Σήμερα μετά από 8 περίπου χρόνια το έργο βρίσκεται στην τελική του φάση. Τα ηλεκτρομηχανολογικά βρίσκονται στο 45%, τα αρχιτεκτονικά στο 73% ενώ έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι ράγες οι οποίες θα ηλεκτροδοτηθούν  μερικώς το επόμενο διάστημα ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμές των συρμών μέσα στο αμαξοστάσιο ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαμορφώσεις των υπολοίπων εγκαταστάσεων και το αύλειου χώρου.



Οι αυτόματοι συρμοί

Οι συρμοί είναι Ιταλικής κατασκευής, θα είναι αυτόματοι δηλαδή θα κινούνται χωρίς οδηγό. Ο κάθε συρμός έχει μήκος 5 5μέτρα θα έχει τέσσερα βαγόνια με συνολική χωρητικότητα τα 450 άτομα.  Θα κινείται με μια μέση ταχύτητα 35 χλμ και θα μπορεί να φτάσει τα 80 χλμ ανά ώρα. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια βλάβη διαθέτει ηλεκτρονικά συστήματα που θα επιτρέπουν σε οδηγό να ανέβει και να την επιδιορθώσει ή να το οδηγήσει πίσω στο αμαξοστάσιο.

Οι πέντε από τους συνολικά 18 συρμούς βρίσκονται ήδη στο αμαξοστάσιο και μάλιστα είναι τοποθετημένοι πάνω στις ράγες περιμένοντας να τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία.|




 

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/2/2025

Παρασκευή 14/2

ΒΙΑ/ΖΩ: Ένα ανθολόγιο-ντοκουμέντο κατά της κακοποίησης στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη»

ΒΙΑ/ΖΩ: Ένα ανθολόγιο-ντοκουμέντο κατά της κακοποίησης στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη»

18:00 13/2/2025

14/02 - 9:00 μμ - 15/02 - 11:00 μμ

Πού θα δείτε το πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ

Πού θα δείτε το πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ

15:00 13/2/2025

Αναλυτικά η ώρα και το κανάλι του αγώνα

Διακοπή νερού την Πέμπτη σε περιοχές της Καλαμαριάς

Διακοπή νερού την Πέμπτη σε περιοχές της Καλαμαριάς

11:06 13/2/2025

Πέμπτη 13/2

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

10:00 13/2/2025

Πέμπτη 13/2

O Κόμης Χ (GR) Ζωντανά στη Θεσσαλονίκη στο Καφωδείο Upstairs

O Κόμης Χ (GR) Ζωντανά στη Θεσσαλονίκη στο Καφωδείο Upstairs

20:00 12/2/2025

Παρασκευή 14/2

Παρελθόν ο ποδηλατόδρομος από τη Λεωφόρο Νίκης

Παρελθόν ο ποδηλατόδρομος από τη Λεωφόρο Νίκης

17:00 12/2/2025

Θα τοποθετηθούν πασαλάκια στην αριστερή πλευρά της Λεωφόρου Νίκης

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου υπέγραψε με τη ΜΑΘ ΑΕ

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου υπέγραψε με τη ΜΑΘ ΑΕ

13:15 12/2/2025

Tην Προγραμματική Σύμβαση για το εμβληματικό έργο «Αστική Ανάπλαση τμημάτων Ανατολικής Καλαμαριάς»

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο Κωνσταντίνος Τασούλας

12:24 12/2/2025

Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 12/2/2025

Τετάρτη 12/2

Κλασικά Έπιπλα